...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Panel diskusija o pločama

17.04.2024.

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom u 18:30 u Američkom Kutku Novi Sad o pločama će govoriti Slobodan Tišma, Zoran Paunović i Vitomir Simurdić.

.

Foto: Promo

Kako bi se napravio otpor sve popularnijem strimingu, u aprilu 2008. godine u SAD-u je organizovan prvi svetski Dan prodavnica ploča (Record Store Day). Niko nije ni mogao da pretpostavi da će ovaj događaj neočekivanom brzinom prerasti u globalnu pohvalu nosačima zvuka, pre svega klasičnoj long-plej ploči. O neobičnom fenomenu ploče govori i podatak da je u 2023. godini prvi put prodaja vinil albuma nadmašila prodaju CD nosača, što se nije desilo od 1991.godine.

Učesnik diskusije, profesor i prevodilac Zoran Paunović govoriće o tzv. album notes za koji se od 1964. dodeljuje prestižna Grammy nagrada, dok će naš nagarađivani književnik Slobodan Tišma govoriti o razlozima zbog kojih su, u vreme apsolutne dominacije kompakt diska, albumi Lune i La strade objavljeni na vinilu.

Moderator panela biće novinar i radijski urednik Vitomir Simurdić koji će govoriti o desetak kapitalnih džez i rok vinil izdanja koje su diskografske kuće spremile za ovogodišnji Record Store Day (R. Stones, David Bowie, Bill Evans, Beatles, Cannonball Adderley, The Doors, Television, OMD, Linda Ronstadt…).

Kako se vinil album, poput mitskog Feniksa, vratio na diskografsko tržište? Ko kupuje nosač zvuka koji se, po pravilu, sluša samo u domovima i koji zahteva sofisticiranu tehničku podršku i konstantnu negu? Koji su razlozi za kupovinu albuma: superioran kvalitet zvuka, atraktivna likovna rešenja pakovanja, inspirativni, često vrhunski, tekstovi na omotu ili jednostavno želja za posedovanjem? To su neka od pitanja na koja će panelisti pokušati da pronađu odgovore. Svratite do Kutka. 

A.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Record Store Day: Ploča je trofej koji imaš u ruci

"Record Store Day" je godišnji događaj koji se održava svake treće subote u aprilu. Ideja ovog događaja je da se…

.

CD nije mrtav, a vinil još popularniji

Iako stiming u današnje vreme donosi ogroman novac muzičkoj industriji, CD još nije mrtav.

.

Shoplifters: Nova ploča i kaseta, najbolja do sada!

"Pozdrav svima! Za početak hvala što nas promovišete preko Oradija, naše bivše kuće iz koje su nas nogirali" rekao je…

.

Zanimljive priče o kultnim pločama

Američki kutak u Novom Sadu organizuje izložbu "Feniksov let vinil ploča" koja se otvara 4. maja u 19 časova. Posetioci…

.

Bvana objavio album i na vinilu

Nakon velikog uspeha albuma na svim digitalnim servisima, "Čelično mudo" dobija i svoje vinilno izdanje. Tim povodom Bvana je zakazao…

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo