...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Petak na EXIT-u: metalci i ostali

08.07.2023.

Drugo veče EXIT festivala definitivno je obeležila metal muzika, koja je okupirala Main stage skoro do jedan posle ponoći. U većini, line up su činili domaći bendovi - Ground Zero, War Engine i Jenner. Nakon njih, kao poslastica za sve ljubitelje tvrđeg zvuka, scena je pripala holandskom simfonik metal sastavu Epica. Atmosfera i energija na EXIT-u drugog dana bile su podeljene na metal nastupe i one koji su došli nakon toga, među kojima je najpoznatiji Skrillex.

.

Da domaća scena i te kako može da ponudi kvalitetetan thrash metal zvuk pokazale su devojke iz benda Jenner koje su potpuno oduševile publiku. Fanovi su pevali od početka do kraja, a oni koji su ih, očigledno, prvi put slušali komentarisali su da "takav metal zvuk nisu čuli još od 80-ih". Frontmenka benda Aleksandra Lioness Stamenković dominirala je Mejnom, kako moćnim vokalom, perfektnim solažama, tako i interakcijom sa publikom. 

jennerexit png

Mejn je otvoren zajedničkim koncertom bendova Ground Zero i War Engine, čiji nastup je obeležio tvrđi metal zvuk. Sa druge strane,"mekša" Epica je okupila najviše publike, a pevačica Simon Simons takođe je vokalno briljirala. O njihovom kvalitetu govori i to što su na EXIT došli odmah nakon turneje sa Metalikom.

Razlika u nastupima drugih izvođača na Mejnu, koji ne dolaze iz metal sfere, najviše je vidljiva u publici. Raznovrsnija je i veća, dok se na metal svirkama uglavnom mogu naći pravi obožavaoci tog žanra. 

Naravno, metal zvuk nije izostao ni na Explosive stejžu. Tu je zapravo i krenulo celo metal veče nastupom mladog benda Affliction. Ni podrške i solidarnosti nije nedostajalo među metal izvođačima, pošto su nakon ili pre svojih nastupa, odlazili jedni kod drugih na koncerte. Laslo Kočiš iz tog benda kaže da je veoma značajno za mlade bendove što imaju priliku da sviraju na EXIT-u.

"To mi mnogo znači i jako mi je drago što mogu da budem ovde. Jedan od snova mi je bio da nastupam na EXIT-u. Ovde testosteroni pucaju", kaže Laslo. 

warengineexit png

I drugim sagovornici sa kojima smo se susretali na Exitu ističu da je važno da festivali neguju i alternativno muzičko stvaralaštvo. Kako kažu, komercijala je ok, ali treba da postoji i nešto što nije mejnstrim, a to obično nalaze na Explosive stejdžu.

"Sviđa mi se stejž, lineup, dolaze razni izvođači, raznovrsno je, većina je dobra. Slušam tu muziku od malena. Kada god dođem ovde, znam da mi neće biti dosadno", ispričala nam je Anđela iz Kruševca.

Osim Mejna i Explosive stejdža, petak je prošao i u odličnim koncertima na Fusion stejdžu, među kojima su i Dina Jashari, Zoe Kida i Džipsii, koji je poptuno očarao publiku, ali i bekstejdž. U intervjuu za O radio, a i na bini, nije krio oduševljenje zbog toga što nastupa na EXIT-u. Nama je ispričao i da je muzika za njega mnogo uradila, a čini se da on sada kroz iskrene i emotivne nastupe isto to vraća publici. 

dzipsiexit png

Od jedan sat posle ponoći na Mejn nije mogla, bukvalno, trunka da stane. Poznati DJ i producent Skrillex se pobrinuo za to već na samom početku, kada je otvorio set pesmom Đorđa Marjanovića "Zvižduk u osam". Nakon toga je usledila žurka vođena prepoznatljivim Skrillexovim zvukom. Naravno, masa je tek pristizala, a satima nakon ponoći na festivalskim kapijama ulazi su bili puni. 

Ukoliko želite da čujete Eminema ili možda Lady Gagu, onda je Silent stejdž pravo mesto za vas. Sluške na uši i sami birajte kog DJ ćete da slušate. Kao i svake godine, najveća laganica je na Regge stejdžu, a Dance Arena radi punom parom do jutra.

Oradio je sa vama live tokom celog EXIT-a od osam sati do ponoći, a u međuvremenu donosimo intervjue, priče i zanimljivosti sa festivala. Od petka izdvajamo još i da se čuvate taksista koji vam nude prevoz od Beogradske kapije do Novog Sada za mnogo veću cenu nego što biste platili da se prošetate još koji minut do taksi stajališta, koje je odmah pored mosta Duga.

O tome kako je bilo drugog dana EXIT-a, možete poslušati u prilogu:


J.B. & S.R.

Foto: O radio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Burning man: mesto gde novac ne znači ništa!

"Burning man" je festival koji se svake godine održava u pustinji Black Rock, u američkoj državi Nevada, 160 kilometara od…

.

PetarZ: Analogni zvuk se vraća!

Petar Zorkić, PetarZ, je talentovani multi-instrumentalista, kompozitor, aranžer, tekstopisac i vokalni umetnik sa širokim muzičkim spektrom. Njegov pravac obuhvata fank,…

.

Kejt: Glas je moćna stvar!

Katarina Bogićević, poznatija kao Kejt, već duži niz godina pored glumačke gradi i muzičku karijeru. Šira publika je upoznala u…

.

Epica: Ne pravimo muziku da bi bili mejnstrim

Jedan od hedlajnera ovogodišnjeg EXIT-a bio je i holandski simfo-metal sastav Epica. Ovaj bend iza sebe ima čak osam studijskih…

.

Ne želimo da stalno radimo iste pesme

Beogradski bend Šajzerbiterlemon je imao tu čast da otvori ovogodišnji EXIT. To nije ni malo slučajno, jer je njihov drugi…

.

The Toasters: Publika nas menja

Kultni američki ska sastav The Toasters nakon četiri decenije staža na sceni "ne stiska kočnicu, već dodaje gas“. Iza sebe…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo