...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Muzika

Možda se svet nije promenio, ali "dram" sigurno jeste

20.09.2022.

Beogradski bend "dram" nedavno je objavio drugi album pod nazivom "Previše svega". Novi materijal je, na prvo slušanje, dosta drugačiji od indi zvuka koji je obeležio njihov diskografski debi "Nećemo promeniti svet" iz 2019. godine.

.

Foto: Instagram / instadram___

Svoje nove pesme članovi benda opisuju kao kolekciju najpatetičnijih, anksiozno-nezrelih i plesno-depresivnih pop pesama o dražima i strahovima mladosti. Gitarista i pevač Stefan Aćimović za Oradio kaže da je njihov cilj bio da vide reakciju publike kada stvari krenu da rade drugačije.

"Još uvek smo pod nekom euforijom i nismo sabrali utiske. Prvobitni plan je bio da album izađe pre leta ali smo na kraju odlučili da je najbolje da ga ostavimo za septembar. Do sada su album uglavnom preslušali fanovi i utisci su pozitivni. Kada to malo krene dalje, videćemo šta će biti", priča on.

Novi materijal se razlikuje od onoga što ste radili do sada - poletniji je, a tu je i dosta eksperimenata sa žanrovima...

Sve je počelo kao eksperiment. Mi smo i dalje u procesu traženja zvuka koji bi radili u budućnosti. Ima dosta pesama koje su različite i to je u stvari jedina nit koja ih povezuje. Vokal je taj koji podseća na dram i ima ono nešto naše.

Tom drugačijem zvuku je doprinela i ekipa sa kojom ste sarađivali - Fantom i ekipa iz Aristokrata. Kako je izgledala ta saradnja?

Kada smo završili prvi album, razmišljali smo o novim pesmama. Marko i ja obično sednemo za komp i iskucamo neku strofu ili refren i tražimo nekoga ko zna više oko masteringa i miksa da to dalje sredi. Razmišljali smo ko bi to mogao da radi i Fantom nam se sam, posle par dana, javio i ponudio nam nešto u našem fazonu. Od te pesme nije bilo ništa, ali smo započeli saradnju.

Kako će taj kontrast između prošlog i ovog albuma će da funkcioniše na nastupima?

Sada smo još uvek u fazi probanja ovih pesama. Počeli smo da ih radimo još u vreme korone, ništa od novog materijala nije nastalo u studiju za vreme proba, za razliku od prvog albuma. Sve je bilo po delovima. Pre mesec dana smo ušli u studio i shvatili da uživo to zvuči rokerski, sa više distorzije, što su ljudi i navikli na nastupima.

Tekstovi na ovom albumu su ličniji i predstavljaju neke vaše doživaljaje iz proteklih godina...

Za razliku od prvog albuma, gde smo tražili opšta mesta, ovde smo se više okrenuli ka sebi. Marko i ja smo pisali sve i neki tekstovi apsolutno opisuju naš život. U početku smo imali problem da li to objaviti, ali smo odlučili da treba biti iskren i opisati šta nam se dešava. Neko će se u tome pronaći!

Album ćete promovisati na koncertu u beogradskom Domu omladine. Gde ćemo sve moći da vas čujemo ove jeseni?

Koncert je 21. oktobra i karte će od ove nedelje biti u prodaji. Ideja je da se krene na mini turneju u Srbiji ali i po regionu. Biće tu i jedan spot koji će izaći uoči koncerta.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Ida Prester: 20 godina ljubavi i dobre energije

Regionalna indie pop ikona Ida Prester će zajedno sa bendom Lollobrigida održati dva koncerta, 4. i 5. aprila, u beogradskom Domu omladine.…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo