...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika

Možda se svet nije promenio, ali "dram" sigurno jeste

20.09.2022.

Beogradski bend "dram" nedavno je objavio drugi album pod nazivom "Previše svega". Novi materijal je, na prvo slušanje, dosta drugačiji od indi zvuka koji je obeležio njihov diskografski debi "Nećemo promeniti svet" iz 2019. godine.

.

Foto: Instagram / instadram___

Svoje nove pesme članovi benda opisuju kao kolekciju najpatetičnijih, anksiozno-nezrelih i plesno-depresivnih pop pesama o dražima i strahovima mladosti. Gitarista i pevač Stefan Aćimović za Oradio kaže da je njihov cilj bio da vide reakciju publike kada stvari krenu da rade drugačije.

"Još uvek smo pod nekom euforijom i nismo sabrali utiske. Prvobitni plan je bio da album izađe pre leta ali smo na kraju odlučili da je najbolje da ga ostavimo za septembar. Do sada su album uglavnom preslušali fanovi i utisci su pozitivni. Kada to malo krene dalje, videćemo šta će biti", priča on.

Novi materijal se razlikuje od onoga što ste radili do sada - poletniji je, a tu je i dosta eksperimenata sa žanrovima...

Sve je počelo kao eksperiment. Mi smo i dalje u procesu traženja zvuka koji bi radili u budućnosti. Ima dosta pesama koje su različite i to je u stvari jedina nit koja ih povezuje. Vokal je taj koji podseća na dram i ima ono nešto naše.

Tom drugačijem zvuku je doprinela i ekipa sa kojom ste sarađivali - Fantom i ekipa iz Aristokrata. Kako je izgledala ta saradnja?

Kada smo završili prvi album, razmišljali smo o novim pesmama. Marko i ja obično sednemo za komp i iskucamo neku strofu ili refren i tražimo nekoga ko zna više oko masteringa i miksa da to dalje sredi. Razmišljali smo ko bi to mogao da radi i Fantom nam se sam, posle par dana, javio i ponudio nam nešto u našem fazonu. Od te pesme nije bilo ništa, ali smo započeli saradnju.

Kako će taj kontrast između prošlog i ovog albuma će da funkcioniše na nastupima?

Sada smo još uvek u fazi probanja ovih pesama. Počeli smo da ih radimo još u vreme korone, ništa od novog materijala nije nastalo u studiju za vreme proba, za razliku od prvog albuma. Sve je bilo po delovima. Pre mesec dana smo ušli u studio i shvatili da uživo to zvuči rokerski, sa više distorzije, što su ljudi i navikli na nastupima.

Tekstovi na ovom albumu su ličniji i predstavljaju neke vaše doživaljaje iz proteklih godina...

Za razliku od prvog albuma, gde smo tražili opšta mesta, ovde smo se više okrenuli ka sebi. Marko i ja smo pisali sve i neki tekstovi apsolutno opisuju naš život. U početku smo imali problem da li to objaviti, ali smo odlučili da treba biti iskren i opisati šta nam se dešava. Neko će se u tome pronaći!

Album ćete promovisati na koncertu u beogradskom Domu omladine. Gde ćemo sve moći da vas čujemo ove jeseni?

Koncert je 21. oktobra i karte će od ove nedelje biti u prodaji. Ideja je da se krene na mini turneju u Srbiji ali i po regionu. Biće tu i jedan spot koji će izaći uoči koncerta.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Stiže film o životu Majkla Džeksona

Pop pevača Majkla Džeksona u planiranom biografskom filmu "Majkl" igraće njegov nećak Džafar Džekson, saopštio je reditelj projekta Antoan Fjukua.…

.

Six Pack se vraća u Novi Sad!

Legendarni pank bend Six Pack u subotu 4. februara svira u novosadskoj Gerili. Publiku očekuje repertoar od preko dva sata, što…

.

Muzika može dobar film uvek da podigne na još viši nivo

Šlagvort je bend iz Novog Sada, jedinstven po tome što svira filmsku muziku. Na njihovom repertoaru nalaze se pesme iz…

.

Prva fotografija Marise Abele kao Ejmi Vajnhaus u novom biografskom filmu

Objavljena je prva fotografija glumice Marise Abele kao Ejmi Vajnhaus u biografskom filmu o preminuloj britanskoj muzičkoj zvezdi "Back to…

.

Najveće blago je kad te slušaju sve generacije

KOIKOI je jedan od bendova koji su definitivno obeležili godinu za nama. Njihov debi album "Pozivi u stranu" pojavio se…

.

Pravo vreme za novo muzičko istraživanje

Nedavno se novim EP izdanjem publici predstavio beogradski indie lo-fi pop muzičar Luka Dubak. Izdanje, iza koga stoji etiketa "više…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo