...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Intervju

Kronika: Psihodelični pop rok zvuk iz Padine

14.09.2022.

Kronika je psihodelični pop rok bend koji dolazi iz jednog malog mesta u Južnobanatskom okrugu - iz Padine. Čine ga Vlastimir Povolni (pevač), Martin Labat (gitara), Vladimir Petrovič (bubnjevi), Daniel Cicka (bas gitara) i Željko Urban (klavijature). Pored svog mesta, kvintet je ovog leta sopstvenu muziku predstavljao po raznim mestima u Vojvodini, a uskoro bi trebalo da objavi i debi album.

.

Sastav oformljen pre godinu i po dana pažnju na sebe je skrenuo pobedom na nedavno održanoj Gitarijadi Vojvodine u Kisaču.

"Jedan od glavnih utisaka je dobra organizacija. To je pravo osveženje za nas koji nastupamo po festivalima. Zahvalio bih se Kristijanu i Draganu koji su bili zaduženi za ton. Imali smo izuzetno dobar zvuk na bini, koliko sam čuo sa snimaka. Drago mi je što je bilo raznolikih bendova, što ljudi stvaraju muziku i što traže način da pronađu put do publike", kaže gitarista benda Martin Labat na početku intervjua za Oradio.

Postoje bendovi i izvođači koji ne vole takmičarske festivale, gde se ocenjuje, boduje... Koliko je po tebi, kao pobedniku, bitno učestvovati na takvim događajima i šta oni donose jednom bendu?

Takmičenja u umetnosti uopšteno nemaju nekog smisla, čak i ako si pobednik. S te strane, ne mislim da je pobeda na tako nečemu značajna. Recimo, da je neko drugi bio u žiriju, to bi bila stvar ukusa i onda bi neko drugi pobedio. Možda mi ne bismo dobili nagradu, to je sve relativno. S te strane ne vidim nikakav značaj, ali pomaže bendovima da se potrude da daju sve od sebe. Glavni razlog zašto smo se prijavili je da bismo svirali novoj publici, koja do nas ne bi došla ni na koji način osim na ovaj. Na kraju krajeva, onda se to medijski pokrene i sve to malo po malo pomera neke granice, pa će možda neko primetiti, neko će nekome preporučiti.

Dolazite iz malog mesta Padina. Kakva je situacija tamo što se tiče rokenrola i generalno alternativnog zvuka?

Što se tiče rokenrola neću da kukam uopšte, zato što mislim da je znatno bolja situacija od proseka. Imamo "Underground rock music club" koji radi na promovisanju roka, alternativnog i svih srodnih žanrova. Tu se okupljaju muzičari, kao i mlađe generacije koje nastavljaju nekim novim koracima. Tako da Padina živi dobar rokenrol život. Jedino je isplativost tih klubova upitna. To se sve drži na volji pojedinaca.

Da li je i koliko teže za jedan bend da uspe kada dolazi iz manjeg mesta. Sa kojim izazovima se suočavate?

Pošto već godinama živim u Novom Sadu, vidim da nema tu nekih većih razlika. Mi možemo biti dostupni svima i svakome na isti način kao neki bend iz Beograda.

Ovog leta nastupate po raznim mestima u Vojvodini. Kakva je atmosfera po tim manjim mestima u poređenju sa gradovima kao što su Novi Sad, Beograd?

Svirali smo nedavno u Crepaji. Tu postoji izuzetan bluz klub. Vlasnik to održava na najvišem mogućem nivou, tako da tu je bilo divno svirati. Imali smo sad u subotu jednu jako lepu svirku u Bačkom Petrovcu na novoformiranom Kanal festu. Tu je bilo divne publike, koja nam je dozvolila da odsviramo sve onako kako smo zamislili. Oni su bili podrška koju retko srećemo, gde se oseti neka sloboda. Nismo imali priliku da sviramo po većim mestima. Pitanje je kako će nas prihvatiti u Novom Sadu, Zrenjaninu, Beogradu ili negde južnije. Čuo sam da je rokenrol, pogotovo alternativni zvuk, dosta zastupljen u Zaječaru i Nišu.

martinlabat png

Radite na debi albumu. Šta publika može da očekuje i kada bi to trebalo da izađe?

Mi te pesme već duže vreme sviramo na našim nastupima. Držimo se tog našeg pop psihodeličnog zvuka. Mogu da očekuju sedam pesama i 30 i nešto minuta naše svirka. Ko nas poznaje zna kako sviramo i na koji način. Najbolje bi bilo da nas ljudi, ako su zainteresovani, pronađu na društvenim mrežama. Sad smo malo pokrenuli YouTube kanal i, dok ne izađe album, tu ćemo postavljati live materijal. Album je bio planiran za jesen ove godine, ali sad ćemo videti šta ćemo i kako ćemo, da li ćemo ga sami izdati ili ćemo ići na izdavača. Moramo to još da definišemo. Trenutno smo u pregovorima, videćemo kako će to proteći. Nadam se da bi do kraja godine to trebalo da bude objavljeno, kako bismo se oslobodili za sledeći album.

S obzirom na to da ste mlad bend, kakvi su vam dalje ciljevi i ambicije?

Sad smo završili sa snimanjem prvog albuma i kada to izdamo, plan je  da se to malo promoviše svirkama, spotovima, na sve načine koji su legitimni za jedan bend. Svirački smo bend i voleli bismo da imamo što više nastupa. Osim toga, već smo u fazi stvaranja novih pesama i novog albuma. Cilj je da možemo da održavamo samostalne svirke isključivo sa našim pesmama. Trenutno nam je u fokusu da završimo taj album, da ga ispromovišemo onako kako on zaslužuje i da idemo dalje u stvaranje novih pesama.

S. Rudakijević 

Foto: Marko Markov

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Babel jazz" upoznaje novosadsku publiku sa mađarskim džezom

Novosadski Dom kulture ove godine postao je mesto okupljanja ljubitelja džez muzike i srodnih žanrova. Cela priča krenula je u…

.

Nastavlja se serija koncerata "Babel Jazz"

Ove nedelje se novosadskom u Domu kulture nastupom benda Hendrix Project nastavlja serija koncerta "Babel Jazz Novi Sad" u okviru…

.

Northern Revival proslavlja jubilej koncertom u Fabrici

Novosadski stoner rok bend Northern Revival će koncertom u SKC Fabrici 3. juna proslaviti deset godina rada. Iako je sastav…

.

Snima se biografski film o Bobu Dilanu

Ovog leta kreće se sa snimanjem biografskog filma o Bobu Dilanu pod nazivom "Complete Unknown".

.

Festival javne istorije: Kako su se preplitale pop-kultura i politika?

Beogradski Centar za primenjenu istoriju po drugi put organizuje Festival javne istorije, koji je zamišljen kao prostor za kritičko promišljanje…

.

Nezamisliva energija na bini

Kultni novosadski pank bend Pekinška patka u podmlađenom sastavu započeo je u koncertom u zemunskom klubu Fest turneju po Srbiji. Pored…

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo