...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Muzika

KUD Idijoti i Novi Sad imaju posebnu ljubav

27.04.2016.

Basista benda KUD Idijoti, Nenad Marjanović, poznatiji kao Dr Fritz, promovisao je tribute album legendarnom pulskom bendu u Novom Sadu u okviru Dana Istre. O Tusti, panku, fudbalu i novinarskim leševima koji gaze svet oko sebe pričao je jednako gorljivo.

.

Sa Dr Fritzom smo razgovarali ispred Radio kafea gde je, zajedno sa bivšim bubnjarom Diegom Bosucom (poznatijim kao Ptica) održao tribinu posvećenu čuvenom pank bendu. Uz zvuke tek namiksovanog tribute albuma kojim su najvažniji alternativni bendovi regiona odali počast Tusti i momcima, Dr Fritz priča koliko mu ovaj projekat znači.

"Pa, meni je to ogromno priznanje. Kad dolaziš iz sredine kao što je naša i geografski i bilo kako otuđene od svega. Ljudi mi kažu kako su bili u Dubrovniku, a ja se mislim, pa bliži mi je Novi Sad od Dubrovnika. Kad jedan bend iz malog mesta iz male sredine doživi da mu se poklone sva značajna muzička imena iz bivše Jugoslavije, ne preostaaje ti ništa drugo nego da kažeš 'ponosan sam'. Mislim na sve ono što smo ostavili iza sebe, da su neke generacije odrastale na toj muzici i da je to onaj, ja to zovem zdraviji deo društva," kaže Dr Fritz.

Uporedo ide i snimanje dokumentarca o Branku Črncu Tusti, legendarnom frontmenu KUD Idijota. Fritz kaže da je u tome učestvovao od ideje do realizacije i da je Tusta zaslužio da  mu se oda ovakvo priznanje.

"Gledaj, mi se jesmo ružno rastali, ali kad se Branko razboleo svi smo se ujedinili i to su bili kratki periodi kad smo komunicirali sa Saletom Verudom (Saša Milovanović, gitarista Idijota, prim. aut.) i u svakom slučaju taj film je deo naše želje da se Branku oda priznanje. Ne kao pevaču, Branko je bio osrednji pevač, ali je bio strašan frontmen, bio je čovek kojem se veruje koji je furao tu neku svoju ideju jedinstva. Ne bratstva i jedinstva nego protiv mržnje. Nije mrzeo nikoga i stvarno je bio svetski lik po tom pitanju. Mi smo bili pozadinski front i radili smo sve da Tusta istrči na teren i da gol. Bio je glasnogovornik benda kojem se verovalo", objašnjava naš sagovornik.

Prethodno je na tribini bilo mnogo lamenta o Tusti. Pitali smo Fritza da li mu je nekad ipak išao na živce?

"Naravno da jeste. Meni su svi išli na k***c. Kad neko s nekim 15 godina živi... Daleko od toga. Što se tiče Brankovog odnosa sa mnom i Dijegom Bosuscom - Pticom, do poslednjeg trenutka je bio uz nas dvojicu. Kada je trebalo da bira hoće li otići ili ostati i svirati, izabrao je muziku. Odlučio je svirati jer je voleo muziko mnogo više od Ptice i mene, voleo je stejdž, a mi smo već bili umorni od svega", priča bivši basista Idijota.

kud idijoti

KUD Idijoti, najslavnija postava: Dr Fritz, Ptica, Sale Veruda, Tusta. Foto: lupiga.com 

Nakon raspada Idijota, Fritz i Ptica su krenuli drugim putem. Naš sagovornik kaže da su ostali u medijima.

"Ptica i ja smo otišli u medije. Imamo dve firme, jedan portal koji se zove Regional express i koji je definitivno najčitaniji istarski portal. U pitanju je klasičan njuz sajt. Imamo i marketinšku agenciju i u toj firmi smo Ptica, moja žena i ja i super funkcionišemo u tom svetu. Za svoj gušt radimo televizijsku emisiju već dvadesetak godina. Imamo šou koji je menjao imena, ali je uvek lokalnog karaktera. Bilo je nekih kontakata za državni nivo, ali se nikad nismo uspeli dogovoriti", kaže Dr Fritz.

Iako od novinarstva živi, o novinarima ima vrlo loše mišljenje...

"Novinarstvo je svedeno na minimalizam. Nama je išlo u korist ovo što se dešava sa novinarstvom, jer je slično pank roku. Da sam čekao da dođe doba za snimanje ploče pored vrhunskih muzičara, nikad ne bi izdao album jer su oni uvek bolje svirali. Ali sam probao nešto drugačije i to je uspelo. Moja žena i ja smo ušli u novinarski minimalizam, kratke sažete vesti. Nemam ništa protiv toga, ali imam protiv govora mržnje na kom god nivou bio. To rulja radi bez skrupula, boli je k***c. Profesionalizam je sveden na minimum, ali još uvek postoje bardovi koji se čitaju, bar u Hrvatskoj gde ih ima pet-šest koji se čitaju i gomila leševa koji gaze sve pred sobom", smatra Dr Fritz.

KUD Idijoti su se furali na revoluciju, radili to kroz muziku, pisanje, javne nastupe. Danas toga više skoro i da nema, ali ima internet aktivizma. Fritz kaže da tu nema revolucije.

"Ja ne mogu bez interneta, jebi ga, nesretan sam kad nemam neta. Ma kakva revolucija, nema tu nikakve revolucije. Ovo ovde je bio skup poraženih. Mi smo luzeri koji su se sakupili da slušaju nekakvog Frica iz Idijota koji tavori u Istri sa familijom i čeka hoće li doći neki turisti ili neće", odgovara Dr Fritz.

Na pitanje o spoju panka i fudbala naš sagovornik kaže da je to za njega nerazdvojno, jer je rastao na fudbalskim utakmicama.

"Ja fudbal volim od rođenja. Rastao sam na 100 metara od stadiona ovog našeg lokalnog kluba. Mrzim reprezentaciju Hrvatske i sav taj šovinizam, uvek navijam kontra – za neke Norvežane, Novi Zeland, Luksemburg, užasno se veselim kad izgube. A, pank ko pank. Nisam mogao da budem fudbaler pa sam se hteo nekako izraziti. Prvo da skrenem pozornost nekih cura, a kasnije sam shvatio i da možeš nešto i poručiti i počelo mi lepo biti u muzici", kaže Dr Fritz.

Za sam kraj iznosimo Fritzu teoriju jednog novosadskog kolege novinara kako su su KUD Idijoti, u stvari, najbolji novosadski pank bend. Fritz, uz osmeh, kaže da tu ima nečega...

"Pa vidi, Tusta je bio novosadski zet, mi smo bili vezani za ovaj grad. Tu smo snimili prvu ploču. Ljubav između KUD Idijota i Novog Sada je uvek postojala i bila posebna. Tako da, verovatno ima malo istine u toj priči", zaključuje slavni basista.

Petar Klaić

 

Možda te još zanima:

.

Saša 21 prvi put u Beogradu

U petak, 25. novembra u Beogradu prvi put nastupa pulski bend Saša 21. To je bend Saleta Verude (ex Kud…

.

Objavljena kompilacija "Za tebe"

Tačno četiri godine nakon smrti frontmena legendarnih KUD Idijota Branka Črnca Tuste, objavljena je tribute kompilacija "Za tebe - A…

.

Počinju Dani Istre u Vojvodini

Ovogodišnji "Dani Istre u Vojvodini", svojevrsna razmena istarskih i vojvođanskih umetnika, održaće se od 14. do 16. aprila u Novom Sadu,…

.

"Tusta" je film o stavu!

Dugo očekivani muzički dokumentarac "Tusta" hrvatskog reditelja Andreja Korovljeva ulazi u završnu fazu snimanja. Ekipa fima je neke od poslednjih…

.

Nedeljni vodič od 06. do 12. maja

Početak maja donosi nam veliki izbor događaja!

.

Ritam Evrope! ove godine od 7. do 10. maja

Ovogodišnja manifestacija Ritam Evrope! održava se od 7. do 10. maja u Novom Sadu i obuhvata četiri događaja. Kakos u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo