...
ORADIO UŽIVO

Muzika

Kawasaki3P: Gužva, buka i veselje!

27.03.2017.

Protekli vikend delegacija Oradija provela je u Zagrebu. Razlog je bio veliki koncert koji je u maloj dvorani Doma sportova održao zagrebački ska-punk bend Kawasaki 3P. Bila je to proslava njihovog 24. rođendana i bilo je sve baš kao što se i očekivalo - puno ljudi, ozbiljno glasan sound, raspevano, šareno i nadasve zabavno.

.

Kawasaki 3P je po svemu neobičan bend. Postoje skoro dve i po decenije, a za sve to vreme objavili su tek tri albuma. Poslednji "Goli zbog pasa" pojavio se pre pune dve godine i tek sada su u svom rodnom gradu odsvirali veliki koncert, kako su nam i sami priznali, najveći samostalni nastup u čitavoj karijeri. Prošle godine, doduše, gledali smo ih na istom ovom mestu, ali kao goste na Antivalentinovu koje je organizovao Let 3.

"Mi slavimo one godine koje još nisu opasne. Ove okrugle te bace u depresiju, ovako imamo bar još 12 meseci nade da nismo tako stari", kaže gitarista benda Toni Babarović Babke, a pevač Tomislav Vukelić Tomfa nadovezuje se rečenicom da oni kao neobičan bend slave neobične datume.

"Slavili smo 18. rođendan, a ne dvadeseti, recimo. Tad smo svirali dva dana. Ovo je naš jubilej", kaže Tomfa.

Izdavanje albuma ih, kako je već navedeno, ne uzbuđuje preterano, jer su za ove 24 godine objavili svega tri zvanična izdanja. Debitantski "Kawasaki 3P" pojavio se 2003. godine, na godišnjicu osnivanja benda. Fenomenalni "Idu Bugari" izašao je 2009, a pre dve godine aktuelni "Goli zbog pasa".

"Kad počne da te steže oko vrata, kad više ne možeš da dišeš, onda kreneš da snimaš album. Pa izdaš album, sviraš prvu sezonu, drugu sezonu, sve ti je dobro. Onda počneš da razmišljaš 'treba sad praviti nove pesme', pa nešto kao radiš na tome jedno godinu i po dana. A onda odeš u studio i tamo se grčiš, mučiš, snimaš nekih godinu dana, onda to izdaješ još godinu dana i to sve na kraju dođe na šest godina. Tako ti kod nas to ide", kroz smeh priča Babke.

kawasaki 3P

"Dobiješ dete, oženiš se, razvedeš, odeš u zatvor na par meseci pa se vratiš, bio si debeo a sad si mršav, tako je to", dodaje gitarista Davor Viduka, a Babke na to kaže da su momci iz benda tek u poslednjih par meseci počeli da razmišljaju o novim pesmama.

"Danas sam bio na kebabu i napravio sam novu stvar", priča Tomfa. "Zove se 'Kamen'. Kamen je zapravo žena. I bacio sam kamen daleko. To znači 'idi i ne vraćaj se'. Duboko, deep", kaže Tomfa, dok se ostatak ekipe smeje tom objašnjenju.

"Goli zbog pasa", album koji smo već više puta pomenuli, doveo je Kawasaki 3P na najviše mesto u dosadašnjoj karijeri, u prvu ligu bendova u Hrvatskoj. Pre nego što pročitate kako je bilo na koncertu, Viduka objašnjava šta uopšte znači taj naziv albuma.

"Psi su divne životinje i mi ih svi obožavamo. Ali, kada bi to posmatrao filozofski ili sociološki onda bi shvatio ko su psi u tom naslovu. To se koristi više kao karakterna osobina, nemam ništa protiv pasa. Političari, eto", zaključuje Viduka.

kawasaki 3P

A sam koncert je, kao što je gore već rečeno, bio je bučan i zabavan, videlo se da će tako biti još na samom početku. Plesna grupa Devine Vixen izašla je na stejdž uz prozivku Malo vas je pi..kice, bend je krenuo kombinacijom starih i novih stvari, "Veliki dispečer", "Klint Istvud", "Mupov-ska" i kako je atmosfera rasla tako se pojačavala i glasnoća razglasa u dvorani. Ovo je zaista bio jedan od nabučnijih koncerata kojima smo prisustvovali, jedan od onih posle kojih još dugo zuji u ušima. Ono što je bilo iznenađenje za Oradio ekipu, prilično iskusnu kada su koncerti u pitanju, jeste veliki broj mlade publike na svirci. Baš klinaca, dece od 10-12 godina koje su roditelji poveli na koncert. Većina ih se dobro provodila, ali primetili smo i neke kojima tolika buka nije baš prijala. Ali dobro je, ako se odmah naviknu na glasno, posle će im biti lakše.

U središnjem delu koncerta, osim Devine Vixen, bend je imao još gostiju. Dva Crazy drummersa pridružila su im se na "Idu Bugari", "Puta madre" i "Tri problema" odsvirali su uz juniorski duvački orkestar Osam problema, a tokom većeg dela koncerta na bimu su projektovane duhovite video ilustracije Marija Kovača (koji je maskiran i najavio bend na početku). Sledile su sve poznatije stvari, pored ostalih, "Šatro", "Niskarastaman", "Kristin", "Antonija" i finale uz "Snifa san glu". 

kawasaki 3P

Publika je bila vrlo aktivna, na tribinama je stajala i pevala, a u parteru šutka nije prestajala. Ipak, kad se bend povukao sa bine, pozivi na da se vrati i svira još bili su jako tihi. Zbog toga su momci sami sebe pozvali na bis i čuli smo obradu "O bella ciao", "Ni da ni ne" i još jednom "Puta madre", ovog puta uz sve goste istovremeno na bini i uz novu turu malo vas je pi..kice. Na kraju, posle skoro dva i po sata, razglas je utihnuo, publika i bend su se zadovoljno razišli, a zujanje u ušima je ostalo. Zuji i dva dana kasnije.

Pogledajte i video prilog sa koncerta:

Dušan Majkić

Predrag Novković 

Možda te još zanima:

.

Prazna lepinja: Nismo više klinci

Zagrebački bend Prazna lepinja se nedavno vratio na scenu na najbolji mogući način - rasprodali su tri koncerta zaredom u…

.

Šta se za doček sprema u glavnim gradovima regiona?

Sve je spremno za najluđu noć u godini. Opraštamo se od stare 2021. i dočekujemo novu 2022. godinu. Ako planirate…

.

Duh Adventa je po celom Zagrebu

Novogodišnji sajmovi u gradovima Zapadne Evrope odavno su postali tradicija. U jakoj konkurenciji, Advent u Zagrebu nekoliko godina nosi titulu…

.

Miki Solus: Sunčanom stranom ulice!

Posle godinu dana Miki Solus se vratio u Novi Sad. Kako nam je i sam rekao, ovog puta nije imao da…

.

Zašto treba ići na koncert: Kortni Barnet

Zagreb 21. maj 2019, Tvornica Kulture 

.

Tech N9ne, Krizz Kaliko i Diyala udružuju snage u Zagrebu

Velikan svetske rep scene Tech N9ne, premijerno dolazi u Zagreb, u Vintage Industrial Bar 28. februara. Sa njim će nastupiti…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo