...
TRENUTNO17:00 - 18:00Dnevna soba

Muzika / Festivali

Vodič kroz Noć muzeja

20.05.2016.

Noć muzeja je jedna od najposećenijih manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, a ove godine biće održana trinaesti put. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. Spremili smo za vas vodič kroz zanimljive postavke u Vojvodini.

.

Bačka Palanka

U Muzeju grada biće održane izložbe Udruženja pronalazača i inovatora "Don Kihot i neobični pronalasci", prezentacija neobičnih, čudnovatih i smešnih izuma koji su našli primenu, rekonstrukcija istorijskih borbi uz nastup grupe "Kišna straža" i još mnogo toga.

Bečej

U spomen-kući Tan biće održana izložba metli! Zbirka metli iz celog sveta nastala je kao rezultat dugogodišnjeg rada profesora dr Janoša Berenjija. Scopaeologia je nauka o metlama, koje igraju značajnu ulogu i u narodnom verovanju i tradiciji. Bez obzira na savremene trendove u proizvodnji i primeni različitih sredstava i sprava za čišćenje, tradicionalna metla izrađena od prirodnih sirovina je zadržala svoj značaj i svoju perspektivu. U toku večeri biće organizovano i predavanje o verovanjima, sujeverjima i običajima, vešticama i numerologiji, ali i takmičenje u čišćenju, modna revija i plesna interpretacija narodnog plesa sa metlom.

Inđija

Izložba grafita, ilustracija i fotografija inđijskih umetnika biće održana u Kancelariji za mlade od 19 do 23 sata. Publika će moći da se upozna sa radovima Dejana Ivanovića-Wupera, Milana Šurbatovića, Zorana Pešića i mnogih drugih na ovoj mešovitoj izložbi koja za cilj ima popularizovanje i razvijanje kulturne (alternativne) scene Inđije.

Irig

Rudnik uglja u Vrdniku najstariji je rudnik mrkog uglja u Srbiji. Radio je od 1804. do 1968, a moći ćete da vidite izložbu dokumenata, fotografija i predmeta vezanih za taj rudnik u Srpskoj čitaonici.

Novi Sad

Kako izgleda tajni život zaboravljenih instrumenata? Koliko imaginarnih svetova možemo da otkrijemo u jednoj noći? Niz prostornih situacija posvećenih skrivenim pričama i potencijalima kompleksa Pasterovog zavoda, i njegove slojevite istorije pokazaće vam studenti Arhitekture u okviru predmeta Efemerna arhitektura, a poseban deo izložbe činiće radovi studenata nastali kroz rad na predmetu Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita II. Dođite u Pasterov zavod koji se nalazi u Kliničkom centru, kad padne mrak.

Studenti Arhitekture su ove godine on fire! Postavka "Digitalni dizajn i arhitektura" prikazuje inovativne pristupe projektovanju arhitektonskih elemenata i struktura koji se ogledaju u upotrebi alata za parametarski dizajn, optimizaciju, vizuelno programiranje u 3D okruženju, analizu performansi i drugo. U Galeriji Društva arhitekata Novog Sada biće prikazani radovi studenata predmeta Digitalna fabrikacija master smera Digitalne tehnike, dizajn i produkcija (Digital Design Centre).

Na Ribljoj pijaci – Urbanluk! Slatke i slane đakonije, osveženje lokalnih proizvođača i adekvatan muzički program čine Riblju pijacu idealnim mestom za predah i okrepljenje pred nastavak noćnog pohoda na novosadske muzeje. Kulturnu notu manifestaciji pružiće takmičenje u poeziji za decu osnovnoškolskog uzrasta na temu najlepše pesme o voću i povrću. Od 18h i Šok zadruga organizuje Veliku rasprodaju umetnosti!

Umetnost je dostupna svima! Više puta smo čuli ovu rečenicu, i zaista umetnost se može konzumirati na više načina uz pomoć različitih čula; pa je tako dostupna osobama s invaliditetom u njenim različitim oblicima. Dođite u Zmaj Jovinu 20 da vidite sjajna umetnička dela koja su napravile osobe sa invaliditetom.

U Francuskom institutu će se tokom cele večeri smenjivati aktivnosti zabavnog i umetničkog karaktera: izložba, pozorišna predstava za decu, video mapping performans, koncert... u 19.30h počinje fotografska radionica gde ćete moći da se oprobate u pravljenju optičkih varko kroz fotografiju, u 22h počinje video mapping performans - umetnica Dragana Rađenović stvara čarobni svet u dvorištu Francuskog instituta, u 22.30h biće održan koncert frankofone muzike i u 23.45h počinju projekcije kratkometražnih filmova.

Pančevo

Za Noć Muzeja objekat (tačnije deo kompleksa Stare Vajfertove pivare) u kojima se nalaze stari proizvodni pogoni, biće otvoren prvi put. Muzejska postavka je sam stari proizvodni pogon, koji je izgrađen krajem XIX i početkom XX veka. Pivara u Pančevu osnovana je 12.1.1722. i time je najstariji industrijski objekat u Srbiji, najstarija pivara na Zapadnom Balkanu, a ujedno i spomenik kulture pod zaštitom države. Proizvodni pogoni pivare koji će biti otvorene za javnost sastoje se od mlina, varinonice i drugih instalacija. Posetioci će ući u autentični ambijent iz XVIII veka, koji će biti osvetljen bakljama. Nakon prolaska kroz proizvodne pogone, moći će da vide projekciju mini filma o Staroj Vajfertovoj pivari.

Sombor

Tema ženskog akta u Konjovićevom stvaralaštvu zauzima veoma značajno mesto. Njegove prve ozbiljnije studije ženskog akta nastale su na akademiji u Pragu 1919. godine. Od tog razdoblja, pa sve do osamdesetih godina XX veka, žene i figure ženskog akta, bile su jedna od omiljenih tema u Konjovićevom stvaralaštvu. Ova tematska izložba koju ćete moći da vidite u Galeriji Milan Konjović, samo je mali osvrt na veoma bogat opus posvećen ženskim aktovima, od akademske studije do apstraktnog crteža. Slikanje ženske figure za Konjovića je bila velika životna i slikarska opsesija.

U Gradskom muzeju biće organizovana potraga za muzejskim blagom! U muzejskoj igraonici "Potraga za muzejskim blagom" polaznici će naučiti mnogo o samim predmetima koji su izloženi, o nameni i značaju izloženih eksponata, o njihovom širem društvenom i kulturnom kontekstu, o profesijama koje se vezuju za rad u muzeju!

U galeriji KC "Laza Kostić" biće otvorena izložba "Black-White/Dark-Light". Po rečima autora izložbe Žive Škodlar Vujić još od perioda renesanse, umetnici su stvarali izuzetna dela koristeći samo crnu boju, tuš ili olovku. Za stvaranje savršenog vizuelnog efekta, savremenom autoru je često dovoljan samo crno-beli, tamno-svetli pristup slikarskoj temi. Ponekad, time se dodatno pojačava dramatičnost i elegancija poteza i autentičnost izraza. Na izložbi će biti predstavljeno 56 dela autora, među kojima su: Pablo Pikaso, Huan Miro, Mark Šagal, Viktor Vazareli, Vjenčeslav Rihter, Emilio Greko, Džon Čembrlen, Rafl Gibson, Robert Raušenberg, Zoran Mušić, Miodrag Dado Đurić, Vladimir Veličković, Safet Zec, Miroslav Šutej, Stojan Ćelić, Gabrijel Stupica i drugi.

Subotica

U okviru vizuelne retrospektive grupe Hton u kafeu Grunf, posetioci će moći da vide omote i plakate iz prethodnih 11 godina, koliko postoji i sam bend. Autor gotovo svih radova je umetnica Sanja Stojilković. Posetioci će, pored preslušavanja muzičkog stvaralaštva grupe Hton, biti u prilici da sebi priušte i suvenire sa izložbe (muzička izdanja grupe uključujući i aktuelni singl, printove, bedževe, razglednice i dr.).

Ovogodišnja Noć muzeja u Art bioskopu posvećena je filmovima koji evociraju prošlost kinematografije i ranih bioskopa. Osim već proslavljenih filmova čuvenih reditelja u 19.30h biće prikazani i kratki film "Grad" Maše Šarović, dobitnice specijalne nagrade žirija na prošlogodišnjem Kustendorfu. Prateći program su kao i svake godine izložbe slika i fotografija, kao i koncerti. Prvi film "Hugo" Martina Skorsezea počinje u 17h, pa u 21h biće prikazan "Cinema Paradiso" Đuzepea Tornatorea i u 23.30h “The Artist” u režiji Michel Hazanavicius.

Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti biće održana u Likovnoj školi "De Medici". Videćete i performans koji je inspirisan borbom protiv verbalnog, mentalnog i fizičkog nasilja, to jest ljudi koji izazivaju strah i muzički program na violončelu, u slobodnoj formi i smehu po kompozitoru Erihu Satiju izvešće Mate Abraham.

U pozorištu Kostolanji Deže biće prikazane video projekcije njihovih nezaboravnih, starih predstava. Iza kulisa (šetnja u pozorištu) / Kulisszák mögött (séta a színházban) u 18h, Džon Fauls: Kolekcionar – predstava Marte Bereš i Zoltana Širmer / John Fowles: Lepkegyűjtő – Béres Márta és Sirmer Zoltán előadása u 19h, Magyar kezdők(nek) avagy – Mađarski bez muke (r: Olivera Đorđević) u 20h, Brecht-The Hardcore Machine (r: Andraš Urban) u 21.20h i Drakula - svetlonsti trenutaka (r: Andraš Urban) / Drakula – A pillanat fényei u 22.10h.

Postavka "Sačuvajmo naše industrijsko nasleđe" podrazumeva razgledanje grafičkog muzeja štamparije Rotografika, upoznavanje sa: drvenim slovima, olovnim slovima, tehnici rada slovoslagaćih mašina, tehnici izrade klišea od cinka, tj. upoznavanje sa izradom štamparske forme koja je bila u štamparijama u funkciji sve do 90-tih godina prošlog veka tj. do pojave računara i prelaska na elektronsku izradu štamparske forme, kao i obilazak sadašnje proizvodnje, jedne savremeno organizovane štamparije sa stručnim vodičima (grafičkim inžinjerima) i upoznavanje sa najnovijom tehnologijom u grafičkoj industriji u oblasti izrade knjiga, časopisa i leafleta.

Društvo subotičkih železničkih maketara Free Time Rail organizuje izložbu minijaturnih železnica na adresi Trg Lazara Nešića 1, u holu nove opštine, sa početkom u 17 časova. Na izložbi ćete videti železničku maketu modularnog sistema u h0 razmeri. Na maketi se nalaze tri železničke stanice i jedno stajalište, sa prugom dužine 50 metara, na kojoj će saobraćati dvadesetak železničkih kompozicija. Izložba će biti otvorena i narednog dana, 22 maja od 10 do 19 časova.

Zavod se duže vreme zalaže za prevenciju ispisivanja grafita na kulturnom nasleđu, jer su troškovi vraćanja fasade u prvobitno stanje zaista veliki. Sa druge strane, štete su i duhovne prirode jer pokazuju nerazvijen odnos prema spomenicima kulture. Stoga su pokrenuli oblik preventivnih mera koje uključuju davanje namenskog prostora za ispisivanje grafita i street arta na glavnom Trgu u Subotici. Time se daje i mentalni prostor u izražavanju bunta mladih i njihovih kreacija, a kroz podnaslov "Onom ko švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće!" podstiče se razmišljanje gde su granice i zbog čega postoje. Slobodno crtajte!

Izložba stripova Aleksandra Zografa i predstavljanje njegove zbirke stripova "Zlato na mesecu" biće održani u Savremenoj galeriji od 21h. Od 18 do 23 sata mnogo toga očekuje vas u toj galeriji! Uz predstavljanje nove zbirke stripova, moći ćete da učestvujete i na radionici stripova od 18h i vidite demonstraciju štampanja tehnika visoke štampe u okviru izložbe Milana Stanojeva "Putovanje imaginarnim prostorom" od 22h.

Čitaonica ili izložbena galerija – KnjigoSmeh – jeste izložba fotografija na kojima se nalaze čitaoci sa knjigama koje su ih nasmejale. Tu će biti i zid na kom će posetioci moći da ispišu naslove knjiga koje su ih nasmejale. To se sve dešava u Gradskoj biblioteci, u čijem će vas dvorištu čekati evergrin muzika.

Titel

Dokumentarna izložbena postavka o životu i delu Milutina Milankovića biće predstavljena u Srednjoj tehničkoj školi Mileva Marić. Uz to, očekuju vas i predavanje o Milutinu Milankovicu, projekcija filma o Milutinu Milankoviću "Kroz vasionu i vekove" i čajanka kod Mileve - interaktivni program uz podsećanje na veliku jubileje.

U JP "Titelski breg" očekuje vas postavka izložbe slikara amatera i profesionalaca na temu "Pejzaži Titelskog brega". Otvaranju izložbe prethodiće kratko uvodno predavanje o značaju Rezervata. U holu preduzeća postavljena je interaktivna maketa Rezervata na kojoj će posetioci moći da se upoznaju sa staništima zaštićenih vrsta, a videćete i prezentaciju slika i tekstova o mostovima građenim na Tisi kod Titela.

Vršac

Zamisli da ljudi žive u nekoj podzemnoj pećini i da se duž cele pećine provlači jedan otvor koji vodi gore, prema svetlosti… Izložba radova Vesne Tokin "Grad senki" biće prikazana u Kulturnom centru. Tema radova je istraživanje odnosa, svakog pojedinca, između unutrašnjeg traganja za spoznajom i kolektivne svesti.

U Tački susretanja biće održan performans "(Ne)vidljiv dijalog – delo i recipijent". Poetski prostor se zamenjuje slikarskim gde će svaku sliku držati mladi čovek koji će ujedno svojom prisutnošću, svojim licem, iznova motivisati recipijenta da sliku u "živom" kontekstu doživi kroz (ne) vidljivi dijalog uz zvuke gitarskog ambijentala. Koncept večeri je da recipijenti (publika) budu motivisani da učestvuju u performansu zajedno sa akterima performansa, čitajući određene pesme, i kretanjem kroz fizički i metafizički poetski prostor; da dožive misaone, emotivne, estetske senzacije i time uspostave dijalog sa pesmom, jedinstven, neponovljiv, sada i ovde.

Dok oko vas sevaju Tesline munje i slušate muziku sa Teslinog trafoa slikajte se sa Teslom i Sterijom u Školskom centru "Nikola Tesla". Uverite se da se ambijent prilagođava Vašem raspoloženju. Izmerite živce, reflekse, periferni vid, visinu, težinu... Vratite se u detinjstvo i uživajte u kreativnosti i maštovitosti učenika.

Zrenjanin

Izložba pod nazivom "Odlikovanja iz legata Istorijskog arhiva Beograda" jedinstvena je arhivska izložba jer se u njenom fokusu nalaze odlikovanja, a ne ličnosti ili dokumenti iz prošlosti. Izložbu koja će biti održana u Istorijskom arhivu čine izložbeni panoi na kojima su dati osnovni podaci o nauci o odlikovanjima – faleristici, fotografije odlikovanja, ordenskih povelja i diploma, kratke biografije legatora – dobitnika odlikovanja i fotografije sa dodele odlikovanja. Ekskluzivitet izložbe čine neka od najekstravagantnijih i najskupljih domaćih odlikovanja posleratne Jugoslavije – Orden slobode, Orden jugoslovenske zvezde i Orden ratne zastave.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Pola veka Studija "M" u Noći muzeja

U godini kada Studio "M" Radio-televizije Vojvodine puni 50 godina, pokrajinski javni servis predstaviće se nesvakidašnjim multimedijalnim programom! Izložba, u…

.

Najavljen odličan provod u Noći muzeja

Tokom ovogodišnje Noći muzeja, 16. maja, od 17 do 01 sat svoja vrata otvoriće institucije i ustanove kulture u 47…

.

Počinju prijave za Noć muzeja

    Organizatori Noći muzeja u Novom Sadu pozvali su zainteresovane da se prijave za učešće na toj manifestaciji, koja…

.

Petru Klaiću godišnja nagrada NDNV za analitičko novinarstvo

Novinar O radija Petar Klaić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za analitičko novinarstvo, jer, kako je…

.

Neizvesna budućnost Oradija

Prethodnih dana sve vas, kao i redakciju Oradija, neprijatno je iznenadila vest objavljena u drugim medijima da će platforma oradio.rs…

.

Preuzmi iOS aplikaciju Oradija!

Oradio sada možeš da pratiš i preko iOS aplikacije. Za razliku od dosadašnjeg plejera koji je postojao u app store-u, sada…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo