...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

VIDEO: Božo Vrećo - Celokupan sevdah paket

08.07.2016.

Pre svog nastupa na Exit festivalu, umetnik Božo Vrećo posetio nas je u studiju iza Main stage-a. S obzirom na festivalsku atmosferu, razgovarali smo o tome da je on ovog leta već nastupao na 11 festivala, što svedoči o tome da muzika koju izvodi, koju karateriše kao sevdah, ima prođu i kod festivalske, ali i mlađe publike.

"Sve je stvar energije. Puno toga donesem i vizuelno, što pokretom, što kroz emocije i tom svojom direktnošću i spontanošću. Ljudi to prepoznaju i zaljubljuju se zapravo u sve to zajedno. Nije to samo puko ispevavanje ispred mikrofona. To je mnogo više od toga, to je življenje sa sevdahom", rekao je Božo Vrećo za O radio.

.

Prema njegovim rečima jako je bitno što festivali prepoznaju ovakvu muziku, i njegove projekte, pa čak i one sa filharmojiom, kao nešto za šta ima mesta na festivalima.

U poslednje vreme, Novosađani imaju prilike često da sretnu Boža na ulicama u jutarnjim satima kada idu na posao ili tokom popodnevne šetnje, jer trenutno u ovom gradu priprema predstavu "Koštana" sa Kokanom Mladenovićem. O predstavi Božo je rekao da se sa Kokanom nikada ne zna dokle se stiglo.

"On je čovek koji do zadnjeg dana ima probe, do zadnjeg dana on nešto konta, mašta i improvizuje. Najbolja reakcija na predstavu je zapravo jučerašnji dan na probi, kada sam zaplako zbog scene koja će biti u predstavi. To je scena koja još uvek nije razrađena, nije postavljena i samo smo pričali o njoj, ali divno je! Biće jako puno emocija i bitnog za poručiti", ispričao je on.

Kako je objasnio, po prvi put Koštana neće biti predstavljena kao devojka koju "udaju za nekog bogatog Ciganina i koja je laka ženska", sa kojom se varoš poigrava.

"Napravljen je bitan pomak i mislim da smo učinili bitan iskorak ka tome šta je Bora ustvari hteo da poruči tim delom. Definitivno je predstavljena kao sloboda, kao jednakost, i kao sve ono što treba da nam služi kao inspiracija", dodao je Božo.

Nedavno se u prodaji našla i Božova nova knjiga "Mila", ali je kazao da su mu u fokusu festivali i da te je neizvesno kada će imati neki novi izlet u književnosti.

"Dosta vremena će mi oduzeti i predstava, a tu je i moja knjiga. Na proleće ću u Istanbulu imati i svoju izložbu slika, koja je skoro gotova. Prilično sam svestran umetnik, koji radi puno toga i sve je to sinhronizovano i vezano u celokupnu sevdah priču", rekao je Božo.

Od ovog umetnika možemo da očekujemo pun umetnički paket, a na Exitu nastupa na Fusion bini!

M.L.

Možda te još zanima:

.

Kineski kompjuter pobedio Guglov!

Tim kineskih naučnika razvio je najmoćniji kvantni računar na svetu, sposoban da izvrši najmanje jedan zadatak 100 biliona puta brže…

.

Srbija do Higsovog bozona

Gotovo neobjašnjivo, ali Srbija uspeva da drži korak sa najnovijim svetskim dostignućima. Naši naučnici i proizvodi ovdašnjih pogona, deo su…

.

David Guetta - mnogo vatrometa i konfeta

Ukoliko ste oko ponoći druge večeri Exit festivala pokušali da priđete glavnoj bini, mogli ste da vidite kako izgleda kad…

.

Božo Vrećo kao Koštana koja će vas zamisliti

Predstava po drami Bore Stankovića, Koštana, doživeće novu i nesvakidašnju inkarnaciju u režiji Kokana Mladenovića već na leto. Koprodukcija koju…

.

Najuzbudljivija naučna dostignuća u 2015.

Kraj godine može se smatrati momentom kada je najlakše podvući crtu i rekapitulirati ono što je do tada učinjeno u…

.

David Guetta - mnogo vatrometa i konfeta

Ukoliko ste oko ponoći druge večeri Exit festivala pokušali da priđete glavnoj bini, mogli ste da vidite kako izgleda kad…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo