.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Muzika / Festivali

Tri big benda - jedna melodija

18.11.2018.

Novosadski džez festival završen je uz zvuke jednog od najsavršenijih savremenih džez muzičara Šejmusa Blejka (Seamus Blake), ali je publika, svojim dugim aplauzima, odlučila da zvezda, tačnije, zvezde ove večeri budu tri big benda spojeni u jedan. 

.

Druge festivalske večeri posetioci su imali priliku da čuju jazz trio Shalosh čija muzika vodi putem između žanrova kao što su rok, klasika, elektronika, afrička i srednje-istočna muzika. Odnos između ovih muzičara najbolje se prepoznaje pri nadovezivanju jednog istrumenta na drugi, karakteristična je ta konekcija između njih, ostavlja se utisak konstantne improvizacije i takozvanog "nadmetanja" među izvođačima pri sviranju. 

Nakon njih, nastupili su The Jeff "Tain" Watts Quartet koji zavređuju pažnju ljubitelja džeza ne samo svojim radom i dugogodišnjim iskustvom članova kvarteta, već i saradnjama sa poznatim džez ličnostima, što se i vidi kroz njihov nastup, energičnost i profesionalnost u jednom. 

jazz1 jpg

The Jeff "Tain" Watts Quartet

Veče su zatvorili The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors sa Markom Pignatarom. Ovaj nastup bio je specifičan po kraćim improvizacijama, kao i posebnoj gošći koja se pridružila na sceni. U pitanju je Milena Jančurić, flautistkinja iz Novog Sada koja je studirala na Berkliju. Mladi, talentovani ljudi sa različitih delova sveta, studiraju na jednom mestu, a Novosađani su bili ti koju si imali priliku da ih slušaju. Da bi se student upisao na ovaj koledž, prethodno mora da ima minimum dve godine muzičkog obrazovanja na jednom instrumentu ili minimum tri godine iskustva u muzičkoj oblasti ili industriji, ili diplomu dvogodišnje muzičke škole i visok broj poena na prijemnom ispitu.

jazz2 jpg

The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors sa Markom Pignatarom i Milenom Jančurić 

Poslednje veče festivala obeležio je spoj tri big benda u jedan, Jumbo bend. Big bendovi Radio-televizije Srbije, Slovenije i Hrvatske na početku su se individualnim nastupima predstavili publici, da bi se za kraj spojili u jedan bend, na čelu sa dirigentom Zigfridom Fajglom (Siegfried Feigl). Podsetimo, Big bend Radio-televizije Slovenije postoji kontinuirano od 1945. godine i ponosi se činjenicom da je među najstarijim orkestrima ove vrste u svetu. Jazz orkestar Hrvatske radio-televizije, jedini profesionalni sastav te vrste u Hrvatskoj, svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim delovanjem, takođe se svrstava među najdugovečnije big bandove na svetu. Tokom 70 godina rada i stvaranja, orkestar Big Bend RTS je dobio izuzetne nagrade i priznanja. Uz ovakve činjenice, može se pretpostaviti da tri ovakva zvuka spojena u jedno ne mogu biti loša, što je i dokazano. 

Njujorški tenor saksofonista i kompozitor Seamus Blake, kao što je pomenuto, imao je tu čast da zatvori ovogodišnji Novosadski jazz festival. Njegova muzika je poznata po prefinjenosti, odvažnim improvizacijama i "čistom šepurenju".

Tokom prethodna tri dana publika je mogla da čuje deset ansambala sa svetske i domaće džez scene u Srpskom narodnom pozorištu. Bio je to skup muzičara čiji se nastupi verovatno gledaju samo jednom u životu, na ovim prostorima. Eto, kvalitetna muzika se ponekad i može čuti u Srbiji. 

S.P. 

.
Ajron Rigan (Iron Reagan) je sada već kultni, krosover bend iz Virdžinije. Nastali su više kao projekat/super grupa 2012. kada…
.
Treće izdanje festivala Green Air biće održano 30. i 31. avgusta na Novosadskom sajmu, najavili su organizatori.
.
Zvuci prestonice Francuske kao u filmu "Ponoć u Parizu" Vudija Alena, čekaju vas na Štrandu u petak, 16. avgusta u 21 sat, na velikoj…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?