.
Trenutno
Pre podne na O radiju
 Oradio ekipa
Muzika / Festivali

Terminal fest: vrhunski muzički i vizuelni doživljaj

01.07.2018.

Već tri godine svakog juna znatiželja nas vodi u Sombor, na Terminal fest, koji organizuje grupa lokalnih entuzijasta. Pokazalo se da oni jako dobro znaju šta rade, pa smo i ove godine prisustvovali veoma bogatom dvodnevnom programu. A druge večeri nas je i vreme poslužilo i spasilo nas kiše koja je prve večeri festivala pretila da nam skine osmeh sa lica.

.

Drugo veče Terminala počelo je uz Aleksandru Dendu. Talentovana i internacionalno priznata džez, soul i world music kantautorka koja se školovala na Berklee College of Music. Karijeru u Srbiji gradila je uz muzičare poput Vlatka Stefanovskog, Dade Topića, Ivane Kotov i Aleksandre Kovač. Publici se predstavila odličnim ritmom, bendom i naravno glasom, koji nas je bukvalno razoružao. Sjajna uvertira za ono što je usledilo - austrijski Sofa Surfers. Kako smo čuli od ljudi koji su bili na svirci, priličan broj fanova je potegao do Sombora upravo zbog njih, a dvadeset godina postojanja benda je pravi povod za proslavu.

11 jpg

Aleksandra Dende @Terminalfest

Od svog debitantskog albuma "Transit" do poslednjeg albuma "20" Sufa Surfers stalno istažuju mogućnosti tehnologije sa jedne strane i kolektivnog igranja sa raznovrsnim žanrovima sa druge. Vole da preuzimaju rizike i stalno se redizajniraju, u smislu načina rada i koncepta. Sofa Surfers su za publiku u Somboru pripremili odličan multimedijalni show koji je njihovu teatralnu plesnu muziku dopunio i vizuelnim doživljajem za koji se pobrinuo Timo Novotny. Inače, Sofa su bili u Srbiji i to na Exit festivalu, tako da o našoj publici znaju sve i zbog toga su se i vratili. Razgovor sa njima možete čitati već u ponedeljak na našem portalu.

12 jpg

Žagar @Terminalfest

Zatvaranje letnje bašte "Kabare" gde je bio održan glavni muzički deo festivala bilo je uz zvuke mađarskog indie psihodelic elektro benda ŽAGAR. To je bio njihov premijerni nastup u Srbiji i predstavili su nam svoj zvuk, zasnovan na savremenoj elektronskoj muzici, džezu i indie rocku. Bend postoji od 2001. i do sada je izdao četiri albuma: Local Broadcast (2002), Eastern Sugar (Soundtrack) (2004), Cannot Walk Fly Instead (2007), Light Leaks (2013). Njihov debi album "Local Broadcast" našao se na listi 50 najvažnijih mađarskih muzičkih izdanja. Žagar je takođe poznat po svojim, više nego uspešnim, muzičkim projektima na filmu i u pozorištu, a njihov poslednji album "Light Leaks", objavljen 2013. godine, doživeo je veliki uspeh širom sveta. Razgovor sa klavijaturistom, vokalom i producentom Balažom Zsagerom možete takođe uskoro čitati na našem portalu.


I taman kada smo pomislili da je večeri došao kraj, shvatili smo se da se varamo. Žurka se samo preselila na somborski "štrand". Kafe De Sol je bio kao stvoren za žurku na otvorenom i dostojan after parti. Malo je reći da smo se odlično proveli, a za to je zaslužan Pedro Canale poznatiji kao Chancha Vía Circuito, producent, DJ i kompozitor iz Argentine. Sa njim smo razgovarali o prirodi i njenom spoju sa muzikom, kao i o tome gde traži inspiraciju za spoj elektronske muzike i kumbija, tradicionalne kubanske muzike, tu ključnu stvar koja njegovu muziku čini posebnom. On istražuje minimal u digitalnoj kumbiji inspirisan afroameričkom plesnom muzikom, murgasom, minimal dubom i downtempom. Istražujući različite latinoameričke muzičke uticaje, uključujući folklornu muziku, reggae, kumbiju sonideru, kolumbijsku kumbiju, Chancha Vìa Circuito producira instrumentalnu muziku sa fuzijom elektronske muzike, akustičnih instrumenata i glasova. Odličan ritam protresao je masu i uveo u završetak još jednog Terminal festa. A mi se naravno radujemo narednom.

 Jelena Mijatović

.
Još jedno izdanje festivala Punk rock holiday biće održano u Tolminu, u Sloveniji. Posetioce očekuje pet dana odličnih pank koncerata,…
.
Prvi Wrong fest biće održan od 19. do 21. jula u Pančevu. Festival će na tri bine okupiti neke od izvođača veoma poznatih širom…
.
Novo, 17. izdanje festivala Summer3p biće održano od 26. do 28. jula na Muškom štrandu kraj Palićkog jezera. Ove godine nastupiće James Lavell,…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?