.
Trenutno
Danube Streamwaves Live
 Dušan Majkić i Predrag Novković
Muzika / Festivali

Nneka: Ljubav nakon bunta

01.07.2019.

Soul, hip-hop i reggae propovednica, te naslednica Laurin Hill i Erykah Badu, Nneka bila je najveće ime ovogodišnjeg Terminal festa u Somboru, a sasvim sigurno i zvezda druge večeri. Ova najpoznatija nemačka muzičarka nigerijskog porekla, koja je pesmom Hearthbeat 2009. osvojila srca publike u Srbiji, nastupila je prvi put u našoj zemlji. Nneka je u intervjuu pričala o svom muzičkom putu i promenama koje se neminovno dešavaju.

.

Photo by: musicinafrica.net

Kada si shvatila da je muzika tvoj poziv i strast?

Nikada zaista nisam shvatila, samo to prosto radim. Ne mogu da odgovorim na to pitanje, jer je to nešto što me je prosto pronašlo. Nije kao da sam kao mala sanjala o tome da budem na stejdžu kao pevačica. To se nije desilo. Definitivno sam imala muzičke uzore i glasove kojima sam se divila, ali nikada nisam zamišljala sebe u tome. Ali moram da kažem da sam mnogo naučila na ovom putovanju na kome sam upoznala različite neverovatne ljude i muzičare.

Koliko je za tebe značajno da muzika koju praviš bude društveno angažovana?

Ne razmišljam više toliko o tome. Jeste važno ali mislim da to prirodno dođe. Možda je bilo situacija kada sam sela i shvatila 'ok ova pesma zvuči previše plitko' i onda bih da uradim nešto jače, oštrije. Ali ovih dana, zbog toga gde sam sada u svom životu, je sve o ljubavi. Ne upirem više prstom, ne osuđujem nikoga, samo želim da volim sebe i druge.

Video intervju sa Nnekom 

Šta se promenilo?

Mislim da je trud. Kada se trudite oko nečega, ne stajete i ne odustajete. To zahteva mnogo energije. Sada sam odlučila da usporim. Sada sam na putovanju na kome svako može da mi se priključi. Bez obzira na prošlost. Svi smo zajedno u ovome, jer ako nije tako, kako mislite da napravimo promenu?

U jednom intervjuu si rekla da koristiš 'srećne melodije' u ozbiljnim tekstovima. Šta time želiš da postigneš?

Svako ima drugačiju percepciju stvari i načina na koji ih rade. I Malcom X i Martin Luter King su drugačiji, prvi je bio više hardkor dok je drugi bio mirniji. Ne mogu nikoga da osuđujem ali Isus i Buda su moji uzori koje slušam. Sve se tiče sadašnjosti i promene koju želimo da vidimo i živimo sada, i ljubavi koju pružamo jedni drugima. U redu je da izrazimo osećanja i ne kažem da bi trebalo da ih isključimo. To je ono što sada učim, kako da se izrazim a da time ne ugrozim drugu osobu. 

Gojko Kekić/Isidora Marković/Jelena Mijatović

.
Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili. Počinje OPENS distrikt…
.
U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio…
.
U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?