.
Trenutno
RetroTips
 Jovan Marjanović i Predrag Novković
Muzika / Festivali

Žagar: Muzika za dušu

02.07.2018.

Žagar je bend koji više voli sviranje u klubovima, ali im ni festivalski nastupi nisu strani i ne padaju im teško. To su dokazali nastupom na ovogodišnjem Terminal festivalu, koji već treću godinu stavlja Sombor na muzičku mapu sveta. Zatvaranje letnje bašte "Kabare" gde je bio održan glavni muzički deo festivala, odigralo se upravo uz zvuke mađarskog indie psihodelic elektro benda Žagar. To je bio njihov premijerni nastup u Srbiji i predstavili su nam svoj zvuk, zasnovan na savremenoj elektronskoj muzici, džezu i indie rocku. Sagovornik Oradija bio je klavijaturista, vokal i producent Balaž Žager.

.

Volimo i festivalske nastupe jer tada imamo priliku da steknemo novu publiku, koja se nije ranije srela sa našim zvukom. Ali ipak, u klubovima je odnos sa publikom mnogo prisniji, jer su ti ljudi došli namenski da čuju baš nas.

Vaša muzika je multižanrovska. Kako ste se odlučili za takav zvuk?

Mi u bendu smo različitih muzičkih ukusa. Recimo, gitarista je ranije svirao indie muziku, bubnjar latino, dok sam ja svirao džez i bluz. Posle nekog vremena sam postao zainteresovan samo za elektronsku muziku, zato što ona može da sadrži sve pomenute žanrove u istom momentu. Ranije smo tako i zvučali, na jednom albumu nalazilo se mnogo žanrovski različitih pesama, ali sada se trudimo da budemo konceptualni, odnosno, što je moguće više psihodelični.

Odakle baš psihodelični zvuk?

Možda zato što sam stariji i sve više volim da se zabavljam u tehno zvuk, koji ima jak uticaj na mene. Nije to ništa novo, samo je mene sada pogodilo. Ne previše brzo niti presporo, samo jaki bitovi. Sada, kada stvaramo muziku, više se ne obaziremo na to da li je nastao hit, samo želimo da pesme na albumu imaju prirodan tok. Ranije smo se više trudili da budemo radiofrendly ali sada pravimo muziku za svoju dušu. I upravo radimo na novom albumu na kome pokušavamo da ukomponujemo i orijentale zvuke i egzotične instrumente.

zagar jpg

Da li ste, kada ste počinjali da svirate, mislili da bi vaša muzika mogla da bude korišćena u TV serijama, reklamama, filmovima?

Pre nekoliko godina su neke naše pesme bile u CSI kriminalističkim serijama. To je bilo odlično za bend, jer mi živimo od muzike, nemamo drugih izvora zarade, pa smo zbog toga uvek otvoreni za takve ponude. Razlika u stvaranju muzike za nekog drugog je u veoma različitoj inspiraciji u odnosu na to kad stvaramo muziku za sebe, za bend. Ta inspiracija nije moja, već se bazira isključivo na filmu i režiserovoj ideji i mašti. Uvek se trudim da ispoštujem njegove zahteve i to je uvek izazov. Zanimljivo je, jer tada iskačem iz svoje zone komfora, a neretko me inspiriše za neke Žagar projekte.

Bend Žagar postoji od 2001. godine i do sada je izdao četiri albuma: Local Broadcast (2002), Eastern Sugar (2004), Cannot Walk Fly Instead (2007) i Light Leaks (2013). Njihov debi album "Local Broadcast" našao se na listi 50 najvažnijih mađarskih muzičkih izdanja. Žagar je takođe poznat po svojim, više nego uspešnim, muzičkim projektima na filmu i u pozorištu, a njihov poslednji album "Light Leaks", objavljen 2013. godine, doživeo je veliki uspeh širom sveta.

J.M.

.
Prošlog vikenda u Lincu je održan poslednji sastanak u okviru međunarodnog projekta "Danube Streamwaves", čiji deo je i Oradio.…
.
Još jedno izdanje Zelene ljubavi biće održano u dobro poznatom ambijentu, na Spensu u Novom Sadu 11. i 12. oktobra, a organizatori…
.
Prethodnog vikenda, novosadski klub Soulpeddler bio je domaćin osmog Takt festivala. Trodnevni festival obeležio je veliki broj…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?