.
Trenutno
Leto
 Novinari O radija
Muzika / Festivali

Studentski domovi kao hosteli

02.07.2015.

Više od 1000 posetilaca Exita smestiće se u novosadskim studentskim domovima. Studenti koji zbog ispitnog roka moraju da ostanu u domu do 15. jula zbog posetilaca Exita moraju da pređu u domove koji nisu predviđeni za turiste. Direktor Studentskog centra Novi Sad Jovan Bjelobaba kaže da su studenti na vreme obavešteni da posle 5. jula postoji mogućnost da se zbog festivala prebace u drugi dom, ili će biti spojeni sa drugim studentima koji su sami u sobama.

.

"Studenti su imali rok i obavešteni su na vreme obaveštanjem i vestima na sajtu, da su prema klauzuli u ugovoru  obavezni da posle 5. jula  prema odluci Uprave pređu, ili u drugu sobu, ili u drugi domu ukoliko je to potrebno", rekao je direktor Centra.

Studenti  koji su i dalje u domu, pobunili su se protiv ovakve odluke Uprave, jer kako kažu – dešava se da moraju da razmišljaju o selidbi u momentu kada im i dalje traje ispitni rok.

Prema pravilima stanovanja u domu, studenti koji imaju obaveze na fakultetima, uz potvrdu fakulteta mogu da ostanu do 15. jula. Svi ostali su dužni da do 5. jula napuste svoje sobe, nakon čega se domovi pretvaraju u hostele. Direktor ovakve odluke opravdava time što se studentski domovi u julu i avgustu ne finansiraju iz budžeta države.

"Studentski centar je izuzetno značajan smeštaj za vreme leta, jer se u periodu od 5. jula do 21. avgusta Centar finansira iz svojih izvora, a ne iz budžeta države", potvrdio je Bjelobaba.

On je dodao da sav novac koji sakupe letnjim izdavanjem soba kasnije ulažu u renoviranje domova.

sobedom jpg

Foto: Soba za izdavanje u Domu C

No, deo sporne klauzule u ugovoru na koju skreću pažnju studenti jeste da "Student potvrđuje da je saglasan da se po NALOGU SC Novi Sad iseli iz studentskog doma, a u slučaju... potrebe smeštaja UČESNIKA značajnih manifestacija...".

Sporna tačka ugovora kaže da se studenti odriču svojih mesta zbog "učesnika manifestacije", a ne posetilaca koji dolaze u domove.

Kapacitet svih domova u Novom Sadu je 3064 mesta. Nakon konkursa, studentima sledi 3014 mesta, dok je 30 mesta predviđeno za studente na razmeni i 20 koji raspoređuje Pokrajinski sekretarijat za nauku i obrazovanje. Cena sobe u letnjem periodu za one koji je bukiraju je 10 evra uz pdv i boravišnu taksu. Taksa nije ista za svaki dom i zavisi od dela grada i kategorije doma. Sobe u domovima druge kategorije su 7 evra sa pdv-om i boravišnom taksom. Sobe u domovima prve kategorija dostizale su cenu i do 30 evra za dve osobe. Prema sajtu bookers.com sve dostupne sobe u Hostelu 1 (Dom Nikola Tesla odnosno dom C) su bukirane. 

Sa druge strane, studenti koji žele da ostanu u domu od 5. jula do 21. avgusta plaćaju takozvanu recepciju koja iznosti 11490 dinara za dom prve kategorije.

N.Š.

 

.
Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili. Počinje OPENS distrikt…
.
U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio…
.
U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?