...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Većina studenata ne želi da se vakciniše

24.03.2021.

Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u studentskim domovima u našoj zemlji. Prema trenutnim podacima, u Srbiji je registrovano više od 560 hiljada zaraženih. Život se još uvek ne vraća u normalu, maska se i dalje podrazumeva, a svakog dana čekamo vesti, ne bi li čuli da je situacija bolja.

.

Za razliku od marta prošle godine, kada je akcenat bio na starijim građanima, ovog marta akcenat je na svima. Prema podacima sajta Our World in Data, Srbija je trenutno na šestom mestu po broju vakcinisanih na 100 stanovnika, dok je Izrael na prvom mestu. Takođe, Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj postoji izbor vakcine.

Vakcina se smatra najvećim medicinskim dostignućem, pa ipak, u slučaju korone može se reći da joj je titula oduzeta. Različite teorije zavere, alternativno lečenje, svakojaki medijski sadržaji i mnogo šta drugo, doveli su do toga da mnogi nemaju poverenja u vakcinaciju i biraju da ipak sačekaju. Takav je slučaj sa vakcinisanjem u studentskim domovima.

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, doktorka Mirjana Štrbac, kaže da je sada pravo vreme da se mladi, odnosno studenti, vakcinišu, kako bi se epidemiološka situacija smirila.

"To je važno zbog sve većeg broja oboljevanja mladih, za koje pouzdano znamo da retko primenjuju propisane epidemiološke mere, a i zbog njihovog društvenog i socijalnog života. Najbolje je da se vakcinišu i da nastave svoj život i svoje aktivnosti bez straha od oboljevanja. Osećaj da su u svojim studentskim ambulantama i sa osobljem koje je tu zaposleno, doprinosi da se lakše opredele da se vakcinišu u tim ambulantama, nego da idu negde drugo", kaže doktorka Štrbac.

Ona napominje da ta mera pomaže svima, pa i samom zdravstvenom sistemu.

"Vakcinisani studenti neće moći da budu rezervoar i kliconoše korone, smanjiće verovatnoću da nekoga zaraze, samim tim priključiće se i svima nama koji se borimo protiv te zarazne bolesti. Stvarno nam je cilj da što više mladih vakcinišemo, jer su oni nekako glavni za tu transmisiju virusa, zbog druženja i socijalnog života. Oni su u tim godinama kada im se ne može zabraniti druženje", ističe doktorka Štrbac.

vakcina1 png

Zanimalo nas je kako na vakcinaciju u studentskim domovima, ali i uopšte, gledaju novosadski studenti. Na pitanja postavljena u našem anonimnom upitniku odgovorilo je njih 194. Od tog broja, više od 80 odsto ispitanih je uzrasta od 20 do 26 godina. Više od 60 odsto ispitanika odgovorilo je da se neće vakcinisati, oko 20 odsto da ne zna, dok je samo 18 odsto anketiranih odgovorilo da će se vakcinisati.

Pitali smo ih i kako posmatraju uvođenje vakcinacije u studentske domove. Oko 28 odsto smatra da je to olakšalo proces vakcinacije, dok više od 21 odsto smatra da vakcinacija uopšte nije olakšana.

U studentsku polikliniku u Kragujevcu, za sada, nije došao ni jedan student. Pretpostavlja se da je problem u tome što ne postoji izbor, već je ponuđena samo vakcina Astra Zeneka.

Novosadski studenti su u našoj anketi izneli neke zanimljive stavove:

"Svakako je proces vakcinacije olakšan, zbog toga što studenti koji ne žele da se vakcinišu ne moraju da odlaze u polikliniku. Mišljenja sam da ne treba primiti vakcinu, s obzirom na to da se nudi jedino Astra Zeneka. Zašto je tako ne znam, možda je sve ispolitizovano. Neću se vakcinisati dok me ne uslove zbog putovanja."

"Bolje da se vakcinacija obavlja na mestu gde se i ostali građani vakcinišu, jer se ovako ugrožava zdravlje studenata koji su došli na polikliniku iz nekog drugog razloga."

"Nisam sigurna u valjanost vakcine."

"Verujem u nauku i stručne ljude u našoj zemlji."

"Svakako se mogu vakcinisati ako žele i bez uvođenja vakcine u studentske domove."

Novinarka Svetlana Paramentić (24) kaže da se vakcinisala zato što smatra da je to jedini način da se pandemija završi. Prema njenim rečima, virus više ne bira da li neko ima dvadeset ili osamdeset godina.

"Smatram da je to odgovornost koju treba da oseća svaka mlada osoba, jer će mlada osoba virus preležati kao prehladu, a ne shvatamo da starije osobe to možda i neće preležati. Ja svoje roditelje nisam videla mesecima, jer sam htela da ih posetim kada se svi vakcinišemo, da mogu da ih zagrlim. Ne razmišljam tako samo o svojim roditeljima, već i o roditeljima svojih prijatelja. Pandemija je učinila da naučimo koliko je zdravlje bitno, a informisanje je ključno. Ne shvatamo koliko smo srećni, zapravo. Neke države nemaju tu mogućnost, ne samo da se vakcinišu, nemaju ni izbor vakcine. Mislim da je odgovornost, pored vakcinacije, trenutno najbitnija", ističe Svetlana.

Ona dodaje i da moramo razmišljati o tuđim životima i svakodnevici.

"Svedoci smo toga da se ljudi kreću zaraženi i ne pridaju tome važnost. Nije u redu. Izuzetno mi je drago što sam okružena ljudima koji razumeju to što se ne osećam dobro i bezbedno da se krećem. Ono što je najbitnije je da se dobro informišemo, da čuvamo jedni druge i da se vakcinišemo", zaključuje Svetlana.

vakcina2 png

Prijave za vakcinaciju se vrše preko sajta eUprava, na kome se može i izabrati željena vakcina. Razgovarali smo i sa upravnikom studentskog doma "Slobodan Bajić" Ivanom Desnicom o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u tom domu.

"Strogo poštujemo pravila koja su propisana. Na svakom od ulaza postoje dezobarijere. Apelujemo i pokušavamo da utičemo na studente da drže distancu. Obavezno je nošenje maski i stroga je zabrana ulaska u dom za treća lica. S obzirom na to da u ovom momentu nemamo zaraženih studenata, to govori o tome koliko smo uspeli da, razgovorima i apelima, utičemo na povoljan ishod. Svaki studentski dom u Novom Sadu u svojim smeštajnim kapacitetima ima i sobe za izolaciju. Tu su smešteni dok ne odu kući ili dok naravno ne ozdrave, ukoliko nisu u mogućnosti da odu kući", kaže Desnica.

Izgleda da iako većina naših ispitanika neće ili još uvek razmišlja o tome da li da primi vakcinu, većina njih i te kako poštuje mere. Pitanje vakcinacije treba da bude lični izbor, ali pre nego što ga napravite, popričajte sa više ljudi, pročitajte više izvora i konsultujte sa sa lekarima. Kontakt broj za sve informacije o koronavirusu je 19 819. Podatke o vakcini možete pronaći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije, a prijava za vakcinisanje se vrši popunjavanjem kratkog upitnika na sajtu Euprave.

Emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim?", možete poslušati u plejeru:

J. Božić

Foto: Canva.com

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vakcina protiv HPV-a nije jednako pristupačna mladima u Srbiji

Iako je vakcina protiv HPV virusa u Srbiji dostupna od 2017. godine i spada u red preporučenih vakcina i dalje…

.

"Pseći život" na letovanju

Do pre dve godine bio sam zakleti protivnik držanja pasa u stanu. Sa prezirom bivših pušača koji zvocaju uživaocima duvana,…

.

Obavezna vakcinacija od medicinskog postala političko pitanje

Obavezna vakcinacija protiv virusa Kovid-19 mera je koja se sve češće pominje u Evropi. U Srbiji o tome još uvek…

.

Zbog Kovid propusnica i noćnog života mladi sve više u redovima za vakcinaciju

Pandemija koronavirusa traje gotovo dve godine. Sluša se i govori o ovoj temi svakodnevno i isto tako se mere za…

.

Pitali smo o vakcinama umesto vas

Iako vakcina predstavlja jedno on najznačajnijih medicinskih dostignuća, tema u vezi sa vakcinama protiv koronavirusa i dalje je praćena dezinformacijama,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo