.
Trenutno
Šta ima novo
 Predrag Novković
Muzika / Festivali

Stižu novi Turisti!

23.07.2018.

Turisti su novi bend iz Beograda, čiji je osnivač i frontmen Boško Mijušković Bole, basista grupa Straight Mickey and the Boyz i Škrtice. Bend je nastao jedne noći u Žarkovu, kada je Bole inspirisan ljubavnim jadima i delta bluzom krenuo da svira po akustičnoj gitari u svojoj sobi i snima to telefonom. Njegov brat Nikola Džimi Mijušković mu se odmah pridružio i narednih dana nastale su pesme za prvi album Turista koji se zove "Levo ili desno". To se sve desilo na početku ove godine a ova ekipa već polako zatvara priču u vezi sa pomenutim izdanjem jer je  spremna za nova snimanja. Ovaj odličan bend mogli smo da doživimo i na ovogodišnjem festivalu Sea Rock u Kotoru. Može se reći da njihov zvučni pristup po malo odudara od već ustaljene muzičke slike festivala, ali je došao kao osveženje u takvoj programskoj promeni kursa. Bole nam je tamo, u čekanju tonske probe, otkrio nove planove.

.

Kako teče promocija aktuelnog albuma prvenca (Levo ili desno)? Kakvo će biti ovo leto za vas, radno ili ne?

Uzimamo u obzir da smo mi već završili priču u vezi sa prvim albumom, zato što smo već uveliko u fazi realizacije drugog albuma! To znači da nas, nakon ove festivalske sezone, čeka rad na prvom singlu koji će najaviti celu tu novu avanturu. A s obzirom da je ovo prva godina našeg postojanja (album prvenac se pojavio u novembru 2017), kao mlad bend ne možemo da se pohvalimo da smo svirali na velikom broju festivala. Sa druge strane, jako mi je drago što smo zakačili neke veoma značajne poput ovog u Kotoru.

Spot za pesmu "Digitalno doba"

Drugi studijski album za vas dolazi baš brzo. Da li to znači da su pesme postojale i ranije?

Pa ne baš. Ali nekako, kada je prvi album bio gotov u vidu obrade zvuka i masteringa, ja sam odmah seo sa željom da pravim nove pesme. Sad mogu sigurno da kažem kako Turisti imaju sklopljen taj drugi album.

Gde će vas on odvesti?

Mislim da će biti dosta drugačiji od starog materijala. Prvi album je, što se tiče neke muzičke slike, moja lična analiza muzike kojom sa se bavio i koju sam pratio i voleo. Tu bukvalno ima svega. Naredno izdanje je fokusiranije na nešto modernije i dosta je konzistentnije u tome. Nadam se da će nas odvesti na neka nova – neočekivana mesta.

Spot za pesmu "Mladi Čovek"

To je dosta zahvalno jer se tada ne možeš tačno žanrovski opredeliti. Da li se slažeš?

Da, meni je to u redu. Ja, na kraju krajeva, nikada nisam posmatrao tako striktno. I kada sam kao mlađi svirao u hardkor i pank bendovima uvek sam gledao sve te različite uticaje i razmišjao na koji način te stvari mogu da se spoje. Muzička priča Turista se bazira baš na tome. Ne bih sada sve da otkrivam, ali mogu da izjavim kako sad doživljavam jedan drugačiji životni izazov sklapajući novi album. Videćemo.

U nastavku pogledajte spo za pesmu "Levo ili desno"

Dušan Majkić

.
Pozitivan koncert, u organizaciji udruženja HUHIV i Los Angeles agencije, tokom proteklih godina sigurno je postao jedno od najvažnijih…
.
Prvo veče četrnaestog Pozitivnog koncerta u Zagrebu obeležili su muzički heroji iz Birmingema koje svi znamo pod imenom Editors.…
.
Doček nove godine u Novom Sadu biće obeležen nastupima Manjifika (Magnifico), Dr Neleta Karajlića i svetski poznatog DJ dvojca…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Koliko institucije u Srbiji rade u interesu građana?