...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Lifestyle / Zanimljivosti

Sa tinejdžerima u turističku turu kroz Novi Sad

28.01.2020.

Mladi novosađani uskoro će se oprobati u ulozi turističkih vodiča. Već od narednog meseca svi zainteresovani će imati priliku da zajedno sa mladim vodičima pođu u neobičan obilazak grada, i otkriju brojne zanimljive činjenice o mestima pored kojih prolaze svakodnevno.

.

Ceo projekat je zamišljen kao putovanje kroz istoriju Novog Sada u društvu tinejdžera, koji će za tu priliku biti kostimirani u likove iz nekih prošlih vremena. Poziv za buduće mlade vodiče bio je otvoren do sredine januara, a na njega se javilo blizu 200 zainteresovanih. Posle brojnih krugova eliminacije, ostalo je 15 tinejdžera koji će voditi ture na srpskom i engleskom jeziku.

Obilazak grada počinje kod Jodne banje pored Futoškog parka i prati maršutu na kojoj su nekada saobraćali novosadski tramvaji. Sve je zamišljeno kao simulacija tramvajske vožnje do centra grada. Kroz nekoliko stanica, posetioci će otkrivati istoriju Novog Sada. Tinejdžeri će, kostimirani u putnike tramvaja, biti vodiči na ovom putovanju kroz vreme.

novisad2

Tura ne predstavlja puko pokazivanje znamenitosti grada već je to pre svega otkrivanje, novih, zanimljivih činjenica, kaže voditelj ovih radionica Leon Šurbanović.

„Recimo, kada stanemo na sokak ispred Miletićeve ulice počinjemo da pričamo o  „stubu srama“  koji se tu nalazio, a to će vrlo verno pokazati lopov iz tramvaja i policajac-pandur koji ga je uhvatio, što je mali glumački performans“, kaže Šurbanović.   

Kao glavni cilj radionice Šurbanović ističe želju da tinejdžeri uključeni u projekat nauče više o gradu u kom žive.

„Mnogi ljudi zanemaruju istoriju sopstvenog grada. Ja se borim protiv toga da deca znaju više o, na primer,  Parizu nego o Novom Sadu. Treba da nauče nešto više o svom prezimenu, o imenu svoje ulice i o svom gradu“, zaključuje Šurbanović.

Prve ture počinju prvog februara, kada se obeležava Dan grada Novog Sada, a planirano je da se organizuju svakog meseca, što će biti odlična prilika da se vidi Novi Sad iz jedne drugačije perspektive. Projekat realiziju Colour Media Communications i udruženje UGRIP.

Foto: Pixabay

M. L.

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo