...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Simon Lamsma: Rođena violinistkinja

26.05.2022.

Holandska violinistkinja Simon Lamsma jedna je od onih srećnica koje su oduvek znale čime žele da se bave u životu. Već sa dve godine "objasnila" je roditeljima da joj je želja da se bavi muzikom, nakon što je videla nastup muzičara na televiziji. Počela je da svira sa pet godina, a sa samo 11 odlučila je da napusti roditeljski dom u potrazi za adekvatnim muzičkim obrazovanjem. Pronašla ga je u školi Jehudi Menjuhin u Engleskoj, koju je pohađala u klasi svetski poznatog violiniste i dirigenta Hu Kuna

.

foto: Otto van der Toorn

Kada se priseća detinjstva kaže: "Nastupi koje sam gledala na televiziji ostavili su neverovatan utisak na mene. Možda se to ne čini realnim, ali bila sam totalno omađijana instrumentima i emocijama koje je prenosila klasična muzika. Ništa ne može da se poredi s načinom na koji je muzika komunicirala sa mnom u to vreme. Sada, kada razmišljam o tome, mislim da sam imala veliku sreću, jer ne pronađe svako svoj put i svoju sudbinu tako rano u detinjstvu", objašnjava Simon.

Prvi profesionalni solistički nastup imala je sa 14 godina, sa Orkestrom Severne Holandije, nastup koji je pobrao izuzetno pozitivne kritike. Školovanje nastavlja na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, gde je diplomirala sa 19 godina, kao jedna od najistaknutijih u svojoj klasi.

lamsma simone otto van den toorn jpg

foto: Otto van der Toorn

Tridesetsedmogodišnja Simon kotira se kao jedna od najboljih violinistkinja današnjice. Uz svoju Stradivarius Mlynarski violinu iz 1718. godine, sa svih strana dobija samo reči hvale, a kritičari je opisuju kao muzičarku briljantnog, ekspresivnog, intenzivnog stila muziciranja, poput onoga koji je imao Jaša Hajfec, jedan od najvećih violinista 20. veka.

Opisujući prednosti i mane solo karijere, Simon kaže: "Imam privilegiju da stvaram muziku svaki dan, umetnost je moja strast. Za mene je muzika najlepše sredstvo komunikacije - sa drugim ljudima, sa kolegama na sceni ili sa publikom. Svoju strast treba da uklopimo u veoma brz način života, pa i ovaj umetnički i to je nešto što je izazov. Sada se sve dešava tako brzo, svaka nedelja donosi novi projekat. I zato nemam dovoljno vremena da razmišljam o nekim važnim stvarima. To planiram da radim i da meditiram, no ne znam da li će mi poći za rukom“, dodaje Simon. 

U potpunosti joj verujemo kada kaže da se sve dešava brzo. Dovoljan je samo letimičan pogled na sve one projekte i nastupe koje je do sada ostvarila, kako bismo se uverili da joj je raspored veoma dinamičan. Nastupala je kao gostujuća muzičarka sa Orkestrom Londonske filharmonije, kao i sa filharmonijama iz Roterdama i Seula. Stigla je i do Novog Zelanda, gde je sarađivala sa tamošnjim Simfonijskim orkestrom. Tu su i nastupi sa Njujorškom filharmonijom, a svirala je i sa simfonijskim orkestrima iz Detroita, Pitsburga, Milvokija i Sidneja. 

simone lamsma otto van den toorn2 jpg

foto: Otto van der Toorn

"Muzika je u mojim venama, ona je deo mene. Verujem da ima mnogo drugih zanimljivih profesija, ali nemoguće mi je da se zamislim da radim bilo šta drugo, sem sviranja. Zahvalna sam kada imam priliku da sviram i da podelim svoju strast sa drugima. I to kroz violinu, koja je moj glas", kaže ona.

Kako Simon zvuči uživo moći ćete da čujete na Festivalu Vila koji se po prvi put održava u Vrdniku, od 3. do 5. juna u sklopu Evropske prestonice kulture i programskog luka "Heroine". Simon će nastupiti 3. juna u 19 časova, uz orkestar "Kamerata Novi Sad". Ulaz na koncert je besplatan, kao i svi drugi sadržaji festivala.

(Oradio) 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kamerata Novi Sad: Od Stefana Milenkovića do Enigme

Gudački kamerni orkestar "Kamerata Novi Sad" prošle godine je i zvanično postao gradski orkestar i time nastavio tradiciju koja traje…

.

Vredi pročitati: Crna violina

Zvezda otvaranja Gradić festa, španski pijanista i performer David Moreno preporučio je knjigu Maksans Fermina "Crna violina", iako je još…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo