...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Krosover kao restart!

21.08.2019.

Ajron Rigan (Iron Reagan) je sada već kultni, krosover bend iz Virdžinije. Nastali su više kao projekat/super grupa 2012. kada je nekoliko prijatelja pokušalo na jednom mestu da spoji žestinu metala i hardkora, sa humorom pank roka i ozbiljnošću rokenrola. Zanimljiva kombinacija i nesvakidašnji likovi. Ekipa O radija ih je doživela i uživo na ovogodišnjem festivalu Punk Rok Holiday, koji je početkom avgusta održan u malom slovenačkom mestu Tolmin. 

.

Svi su bili raspoloženi za svirku i priču, a među njima i prašnjavi metal kauboji iz benda Ajron Rigan. Posle burne noći pevač Toni i bunjar Rajan pojavili su se sa sokovima od lubenice u rukama. 

Izgledate nenaspavano?

Toni: Pa to je zato što smo sinoć doživeli kolektivni blekaut, a to nam se nikada nje desilo. Jedno jako zanimljivo iskustvo, uspeli smo i da napravimo našu najbolju pesmu do sada. Ali, moj glas još nije pukao. Držim se i spreman sam za večerašnji koncert.

Rajan: Da, sada smo jako opušteni. Tu je sada i naš novi gitarista Adam, sve je pod kontrolom.

U Tolminu ste ponovo posle tri godine. Da li se sećate tog nastupa?

Toni: Kako da ne. Tu su sa nama bili i Descendents i Flag. Jedna jako lepa lokacija, rasprodat festival i dobra zabava.

Spot z apesmu "Miserable Failure"

Pre dve godine ste se oglasili poslednjim albumom. Da li radite na novom materijalu?

Toni: Mi konstantno stvaramo pesme. Kao što sam rekao, desilo nam se proviđenje sinoć, iz kog je izašla super stvar.

Rajan: Moramo se pohvaliti kako trenutno imamo skoro 60 (!) novih pesama koje džemujemo na probama, a posle ove evropske ekskurzije se vraćamo u Ameriku, kako bi konačno krenuli sa sviranjem. Novi album dolazi sledeće godine, a sa njim i novi kilometri zabave i turneja.

Mnogi muzički kritičari su vas okarakterisali kao nove i sveže predstavnike malo zapostavljenog žanra pod imenom krosover. Kako se vi osećate kada vas tako etiketiraju?

Rajan: Mi uopšte ne razmišljamo o toj kovanici. Stalo nam je samo da pravimo odlične albume. Šta god da iskoči – mi to preuzimamo. Na svu sreću, svi dolazimo iz različitih muzičkih žanrova i pozadina, što se meša u zajedničkoj kaši. Svako od nas je individualac sa istančanim uticajima i idejama. Posle nam nije teško da se dogovorimo kako ćemo finiširati sve te zamisli.

Toni: Čak i kada smo osnovali bend, nismo jasno rekli "hajde da sviramo krosover". Više smo hteli da to zvuči kao neki hardkor, a vremenom se javila ta organska mutacija zvuka.

Spot za pesmu "Take the Fall"

Rajan: Hteli smo da sve zvuči još brže i teže. Sa velikom dozom humora, što je danas naš prepoznatljiv stil. Tako smo stvarali svake albume. Lajtmotiv na svakom tom zapisu nam je dolazio iz trenutne inspiracije, šta volimo da slušamo, koje smo filmove gledali, kako bi želeli da zvučimo, itd.

Šta vas trenutno inspiriše?

Toni: Veoma čudne stvari. Sve više bežimo od tehničkih komplikacija u studiju. Rekao bih da se vraćamo našem prvom albumu i zvuku na početku karijere. To podrazumeva kraće pesme, agresivniji zvuk... Sa druge strane, kompozicije će imati mnogo jaču strukturu.

Danas se mnogi muzičari i bendovi vraćaju tom sirovijem, analognom, pristupu stvaranja i snimanja. Da li je to slučaj i sa vama?

Toni: O da, jako mi se sviđa takav pristup. Smorio sam se od digitalije. Mrzim zvuk trigerovanog bubnja i svih tih veštačkih fora. To shvata i gomila pravih muzičara.

Rajan: Ostaje nam jedino da istražimo psihodelične horizonte.

Spot za pesmu "Fuck the Neighbors"

Pored humora, nekad ste i britki sa političkom kritikom.

Toni: Moramo tako da se ponašamo. Posebno u ova vremena, kada se celo čovečanstvo kreće na čudnoj vremenskoj liniji u okviru veoma bizarnog sveta. Moramo da se prebacimo sa nje što pre! Tramp je predsednik, nacisti jurcaju svuda naokolo... Treba nam restart.  

To znači da će se i u novim pesmama osetiti taj vaš politički odgovor?

Rajan: Naravno. Poseban ugao će obrađivati temu korupcije, koja danas jede sve pred sobom. I to više nema veze samo sa političarima. Tu je obtrazovni i zdravstveni sistem, socijalna politika... Svi oni žele da se što pre dokopaju velike količine novca, uz jako pokvarenu taktiku. Ne možeš im verovati. Ali možeš verovati svom prijatelju. Pa onda možete osnovati bend, putovati svetom i derati se na sav glas o svetskoj nepravdi. Sve ono što mi sada činimo.

U nastavku poslušajte njihov poslednji, treći po redu, studijski album "Crossover Ministry" (2017)

D. M.

Možda te još zanima:

.

Propagandhi: Zid mora da pukne!

Jedan on najunikatnijih i najosvešćenijih bendova u novijoj pank rok istoriji svakako su kandski Propagandhi. Još u prvoj polovini devedestih…

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Konkurs za Femiksetu

Femix kolektiv otvorio je konkurs za dvanaesto izdanje kompilacije Femikseta, na koji možete da se prijavite do 21. aprila.   

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo