...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Muzika / Festivali

Ima li života posle festivala?

21.08.2018.

Evo nas u drugoj polovini avgusta, pa hteli to da priznamo ili ne, činjenica je da je letnjih festivala u našoj zemlji ostalo još jako malo. U prevodu na narodski jezik "što smo se zezali, zezali smo se". Ono što se sada nameće kao sasvim logično pitanje jeste – ima li života posle festivala? Odgovor je pokušala da pronađe ekipa Oradija.

.

Sezonu festivala lagano privodimo kraju. Ostaje surova realnost, u koju spadaju kraj godišnjih odmora i povratak na posao i spremanje ispita. Ipak, način da izbegnemo postfestivalsku depresiju postoji. Kako nam je objasnila PR Exit festivala Julija Mitrović, ključ je u otkrivanju nove muzike.

"Pogrešno je misliti da mi iz Exita ne patimo od postfestivalske depresije, jer i mi željno iščekujemo sledeće izdanje. Malo nam je lakše jer sve vreme radimo na sledećem izdanju i u toj smo priči. Zbog toga bih pozvala sve da tu postfestivalsku depresiju bar malo izleče tako što će posetiti druge festivale" rekla je Julija.

Ona ipak dodaje da "nije smak sveta ni kada festivali prođu" i da rešenje koja bi ona predložila kao najbolje jeste otkrivanje i istraživanje nove muzike, kao i podržavanje kvalitetne lokalne scene.

depr jpg

Po završetku festivalske sezone, u problemu mogu da se nađu i ljudi koji za vreme trajanja festivala zarađuju mnogo više nego inače. Što zbog dodatne gužve u gradu, što zbog činjenice da je strance baš lako udariti po džepu. Taksista sa kojim smo razgovarali objasnio nam je da za vreme trajanja festivala, njihova zarada nije mnogo veća, međutim kada se radi o Exitu, to je potpuno druga priča.

"Kada su u pitanju drugi, manji festivali, što se tiče našeg posla, to je negde oko 10 do 20 odsto više posla. Međutim, kada je sam Exit u pitanju, obim posla nam je 100 odsto veći" rekao je ovaj taksista, dodajući da je za ta četiri dana glavni problem to što je taksi skoro nemoguće dobiti.

Naravno, problem nije samo manjak zarade. Dešava se i da, kada smo toliko zaljubljeni u festivale, uzmamo godišnji odmor ili slobodne dane, kako bismo ih posetili. Nema teže stvari od vraćanja u realnost posle rajskog provoda. Devojka zaposlena u jednoj IT kompaniji uradila je upravo to. Tatjana Lukić opisala nam je malo preciznije tu prazninu i kako se sa njom bori.

"Mislim da su festivali jedini način da se dođe do instantne konekcije hiljada i hiljada ljudi, a da nijedna osoba ni u jednom trenutku nije negativno raspoložena. Ja sam zbog raznih festivala i izvođača uzimala slobodne dane, već tri nedelje nakon zaposlenja. Postfestivalska depresija je uradila svoje i kod mene" rekla nam je Tatjana. Ona ipak dodaje da razloga za brigu nema, jer godina jako brzo prođe.

happy jpg

Kako se, međutim, studenti snalaze u situaciji kada karte i narukvice za koncerte, još jedan put u godini moraju da zamene teorijom i knjigama. Evo njihovih odgovora:

Vreme od festivala do festivala provodim u obavezama, bilo da je to nešto što mi je nametnuto, ili što sam sebi nametnem. Tu je učenje, rekreacije sportskog tipa, poslovi za koje mi je zadat određeni rok. Što se tiče same zabave, trudim se da pronalazim zanimljive događaje po gradu.

Ja najčešće gledam snimke upravo sa nekog festivala na kome sam bio. Na taj način se trudim da ponovo proživim sve te trenutke i da makar na kratko izlečim osećaj praznine.

Jednog dana su mi cilj Rock im Park ili Rock am Ring u Nemačkoj. Možda već sledeće godine. U međuvremenu tražim bar poneki koncert.

Postfestivalska depresija počinje prvog dana nakon završnog festivala i traje sve do novog početka, sledeće godine. Međutim ako gledamo stvari sa vedrije strane – da nema ovolike pauze, da li bismo ikada skupili novac da ih posećujemo?

Prilog o ovoj temi poslušajte u plejeru:


M. M.

Možda te još zanima:

.

Fatima Hajji i Regal stžu na martovski Green Love

Na martovskom Green Love festivalu svoje nastupe zakazali su Fatima Hajji, Regal, Lea Dobričić i Sesha. Oni će 6. marta…

.

Raspisan konkurs za "Uhvati film" 2020.

Organizatori regionalnog filmskog festivala "Uhvati film", koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti, raspisali su konkurs za ovogodišnji…

.

Raspisan konkurs za 20. Festival uličnih svirača

Organizatori Festivala uličnih svirača saopštili su da će ovogodišnji Gradić fest biti održan od 27. do 29. avgusta u Podgrađu…

.

Rođendanska proslava Green Love festivala

Nakon novogodišnje žurke, vreme je da Green Love festival proslavi svoj 11. rođendan. Prema najavi organizatora, prva naredna stanica je 8.…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Oči u oči sa pozorišnim svetom

Akademija umetnosti u Novom Sadu biće u periodu od 6. do 8. decembra domaćin studentima dramske umetnosti iz regiona, u…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Pokretač

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo