...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

"From another mother" pobednik Omladine

29.05.2016.

Pobednik ovogodišnjeg festivala Omladina je zagrebački bend From another mother. Bend je nastao krajem 2012. godine, a žanrovski najviše odgovaraju melodic post-rocku. Osim uspešne turneje po regionu, odlučili su da se ove godine prijave i na subotički festival Omladina, gde su odneli prvu nagradu.

.

Takmičarski deo programa na festivalu počeo je u osam, a prvi bend koji je dobio priliku da se bori za nagradu je petočlani sastav Fatam. Ovaj trio do sada je snimio EP sa šest pesama, koji je trenutno u fazi završne produkcije. Kako kaže jedan od članova benda Srđan jako su zahvalni što su dobili priliku da nastupe na festivalu.

"Mi smo u suštini do sada svirali samo po lokalnim klubovima. Ovo nam je odlična prilika da izađemo iz tih okvira. Od nas u budućnosti možete da očekujete novi album i spotove", izjavio je Srđan.

omladinafest jpg

Nakon njih još sedam bendova prezentovalo je svoj dosadašnji rad na glavnoj bini Omladina festa. Osim regionalnih i lokalni bendovi su dobili priliku da se dokažu pred domaćom publikom. Bend Bronson iz Subotice svira već deset godina, a kako kažu, muzikom su počeli da se bave kao srednjoškolci. Iako su tada svirali pank, koncept benda je sada skroz drugačiji. Svoje utiske sa takmičenja preneo nam je član benda Andor Herceg.

"Bili smo malo nervozni, nismo svirali kako sam hteo. Ovakvi festivali su dobri jer upoznajemo druge ljude, dođe dosta ljudi. Do sada smo bili na Demo festu u finalu, tako da je ovo drugi put da se takmičimo", naglasio je Andor.

Ovogodišnje iznenađenje bila je Kim Tamara, kantautorka koja je nastupila sa akustičnom gitarom. Iako se oseća prijatno u ovom aranžmanu, nekad zasvira i sa bendom.

"Svi znamo šta je festival Omladina i koliko je zapravo značajan za nas mlade autore. Svakako je poseban osećaj nastupati ovde i kada ga poredim sa drugim festivalima stvarno ostavlja jako lep utisak na mene", objasnila je Tamara.

omladinafest6 jpg

Žiri festivala činili su gitarista i frontmen benda Consecration Danilo Nikodinovski, zatim bas gitarista subotičkog benda Pionir 10 Petar Mitrić, frontmen bendova Neverhood i Butcher Mihajlo Stajić i frontmen subotičnog benda DZOO Filip Budanović.

Kako kaže jedan od članova žirija Danilo Nikodinovski ne treba da postoji šablon po kojem se ocenjuju takmičari.

"Bitan je i taj performerski deo, gledamo aranžman pesme i interakciju na bini, sve to ulazi u obzir. Odličan potez je učinjen sa demo bendovima na festivalu. Bitno je da ti bendovi imaju publiku i ovo je jedan od boljih načina da provere da li se publici sviđa to što rade", rekao je Danilo i dodao da je najvažnije za bend da se skupe u prostoriji i sviraju pesme zajedno jer je to suština.

omladinafest4 jpg

Osim takmičarskog dela, publika se radovala i revijalnom, jer su tada imali priliku da poslušaju beogradski bend Consecration koji svira mešavinu psihodeličnog roka 70-ih i alternativne metal muzike.

"Trenutno spremamo šesti album, a do sada smo svirali svuda gde smo mogli. Mi smo bend koji je sazreo u svakom smislu, a svako od nas ima nešto svoje čime se bavi i ovo nam dođe kao neki hobi. Uz sve poteškoće guramo dalje i glasajte za nas", izjavio je za medije član benda Ivan Ranđelović. Kako on objašnjava do sada su svirali na mnogim festivalima ove vrste i uvek ima puno mladih bendova koji sviraju kvalitetan rok.

Definitivno glavni hedlajneri i bend koji su svi jedva čekali bio je riječki bend Let 3. Čuveni dvojac Prlja i Mrle ispričao je da su na ovom festivalu bili davno - kao Let 3 nastupili su davne 1987. godine, a Mrle je svirao i ranije, '81. godine sa bendom Termiti. Kako kažu, tada su se odlično proveli i sećaju se koliko je taj festival tada bio bitan za mlade izvođače.

omladinafest2 jpg

"Tada je došlo jedno deset bendova iz Rijeke i to je nama bilo genijalno. Bio je to vikend za pamćenje koliko se uopšte sećamo tog vikenda. Lepo je videti da se ovakav festival i dalje organizuje", rekao je Prlja. Kako kažu, nadaju se da će opet zasvirati sa publikom koja je bila 80-ih godina i da će uz nju doći i neka nova.

U toku njihovog intervjua, desila se i neugodna situacija. Čovek koji se predstavio kao menadžer benda Pips chips & videoclips upitao je Prlju i Mrleta "da li su oni režimski bend", odnosno "da li im je korumpirani političar Slavko Linić kupovio stanove po Rijeci". Momci iz Let 3 brzo su reagovali, objasnivši da su neke riječke javne ličnosti dobile stanove u najam.

"Evo ja nisam dobio stan, ali neki glumci, umetnici i sportisti mogu dobiti stan u najam. Mi u Rijeci možemo biti samo srećni što gradska vlast ima osećaja za takve stvari", rekao je Mrle.

Kako navodi PR festivala Tatjana Ljubić ovogodišnji festival Omladina posetilo je čak hiljadu ljudi, a do kraja večeri nije bilo nijednog incidenta.

L.K.

Možda te još zanima:

.

Short Reports u novom formatu kreću na turneju

Novosadski bend Short Reports započeo je novo poglavlje sa novom postavkom benda koju čine Nemanja Velimirović, vokal i gitara, i…

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Četiri mačke na krovu dok u pozadini svira punk džez

Bend Jolly Little Bunch osnovan je 2017. godine u Novom Sadu. U bendu su Dragutin Šuković Šule (gitara/vokal), Marko Ramone Vanović…

.

Nove Brazde za novu scenu

Treće izdanje underground festivala "Make Vojvodina Emo Again" u organizaciji Rebuild kolektiva, biće održano 3. februara u Crnoj Kući. Uz…

.

Rihter: Ostvarenje ideja i snimanje u sledećoj godini

Predstavljanje novih, sopstvenih ideja nikada nije lak posao, pogotovo u našoj zemlji, gde se mladima samo deklarativno daje mogućnost da…

.

Funk Shui: Verbalno hvatanje sentimenta, svetline i slike u trenutku dešavanja

Predstavnik regionalne scene na Festivalu uličnih svirača bio je i bend Funk Shui iz Severne Makedonije. Funk Shui čine Luka…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo