.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Muzika / Festivali

Četiri radija kao jedna familija

08.10.2019.

Prošlog vikenda u Lincu je održan poslednji sastanak u okviru međunarodnog projekta "Danube Streamwaves", čiji deo je i Oradio. Svoju četvorogodišnju saradnju zatvorili smo uz zaključak kako je sve spremno za nove vizije koje će sigurno biti realizovane već sledeće godine. 

.

Projekat "Danube Streamwaves" pokrenut je od strane radija Free FM iz Ulma jer je bio prepoznat potencijal kojim su uspešno povezane radijske stanice Dunavske regije. Pored Ulma, u ovom skupu nalaze se i radio Fro iz Linca, Civil radio iz Budimpešte i mi, novosadski O radio. Konzervativno razumevanje politike, kulture i izveštavanja u oblasti nezavisnih medija i slobodnog kulturnog rada, dosta je zastupljeno u nekoliko država duž Dunava. Zato su pomenute maštovitije i fleksibilnije stanice formirale jak krug poslovnog poverenja kako bi sprovele svoje pravo na kreativan rad i kritičko razmišljanje. Novosadski O radio nekoliko puta je bio domaćin u okviru ovog projekta, a u avgustu ove godine, u sklopu festivala Uličnih svirača u Novom Sadu, ugostio je ekipu kolega iz Nemačke kao i bendove Kosmo iz Ulma i Savages Y Suefo iz Budimpešte. 

danube streamwaves jpg

Jedan od glavnih inicijatora i idejnih producenata cele ove sradanje je Rajner Valter, radijski voditelj i urednik na radiju Free FM iz Ulma.

Kako vi ocenjujete rezultate četvorogodišnjeg, zajedničkog, rada?

Rajner Valter: za mene je ovo bilo jedno veoma interesantno putovanje. U početku nismo bili toliko sigurni da li možemo sve to organizovati na nivo koji smo i zamislili. Četiri zemlje i četiri, stilski, različite radijske stanice. Ideja je bila da se internet radija što više zbliže kako bi uspeli da orgnizujemo zajednički program na dve godine. Te dve godine su se, srećom, produžile na četiri. Posle samo pola godine od starta, video sam kako ovaj projekat počinje polako da se razvija. Prvi korak bile su zajedničke emisije koje su se emitovale na sva četiri radija simultano. Svaku emisiju, jednom mesečno, realizovala je jedna stanica/domaćin. Drugi korak u razvoju identiteta projekta „Danube stremawaves“ bili su koncerti u Ulmu, Lincu, Budimpešti i Novom Sadu. Na ovom završnom sastanku smo uvideli kako nije bilo većih producentskih i organizacionih problema, tako da smo potpuno spremni za nove zajedničke projekte. Moram zaključiti kako sve ovo prevazilazi moja dosadašnja očekivanja. Postoje mnoge nove ideje, ali ovoga puta se iskristalisala jedna veoma dobra koju ćemo uobličiti u projekat do januara sledeće godine. Naravno, uz želju da sve radijske stanice i dalje rade kvalitetno, kao što su to već uspevale, i da svojim kadrom odolevaju svim problemima koji mogu da se nađu na putu. Tu ističem Civil radio iz Budimpešte koji imaju problema sa produkcijom unutar ovog projekta.

rw234 jpg

Rajner Valter sa radija Free FM

Gospodin Valter je tom prilikom dodao još i to  kako se O radio posebno istakao kao stanica koja se ponaša, radi i misli veoma slobodno i vizonarski. "Neka to tako ostane" - zaključio je Valter.

U nastavku pogledajte kako je prošlo Danube streamwaves druženje u Novom Sadu pre nešto više od mesec dana.

 

 

 
.
Još jedno izdanje Zelene ljubavi biće održano u dobro poznatom ambijentu, na Spensu u Novom Sadu 11. i 12. oktobra, a organizatori…
.
Prethodnog vikenda, novosadski klub Soulpeddler bio je domaćin osmog Takt festivala. Trodnevni festival obeležio je veliki broj…
.
Ako ste mislili da je festivalima došao kraj i da možete da odmorite do naredne sezone, grdno ste se prevarili. Počinje OPENS distrikt…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?