...
TRENUTNO23:00 - 00:00Alt Šou

Muzika / Festivali

Svetu treba muzička motivacija

06.09.2019.

U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio četiri radijske stanice Dunavske regije. U pitanju su gradovi: Ulm, Linc, Budimpešta i Novi Sad. To znači da je O radio, po drugi put, bio domaćin četvrtog po redu druženja, a na Danube streamwaves bini je ugostio i zanimjiv dj trio iz Budimpešte: Savages Y Suefo. Dva momka i jedna devojka energično spajaju „World music“ zaostavštinu sa modernim ritmovima koji vas teraju na ples. Srž ove inspirativne formule čine Šandor Lakatoš i Nandor Kurtoši.

.

Kako je došlo do vaše zajedničke muzičke avanture s obzirom da ste pre sastava Savages Y Suefo već imali poznate DJ karijere?

Nandi (Savages): Prvo želim samo da s pohvalim kako već duže vreme radimo kao trio, tu je i naša MC Fedora koja veoma vešto baca fristajl sa bine. U ovoj formaciji smo i napravili prošlogodišnji album „Brotherhood“. Inače, ja i Šandor (Suefo) smo krenuli sa zajedničkim radom 2008.

Šandor: Nas dvojica smo predstavljali tadašanja nova imena sa eklektronske scene koju je tada iznedrila Budimpešta. Spojila nas je zajednička ljubav prema džezu, fanku, soulu, hip hopu, a izdavali smo i za istog izdavača. U pitanju je izdavačka kuća Kameleon iz Milana.  Prvo smo realizovali razne remikse kako bi se što bolje spremili za dalji rad na našem prvencu „Lifestyle“ koji se pojavio 2012.

Spot za pesmu "Wings"

Vaš zvučni pristup dosta se oslanja na „World Music“ ugođaj i samom zapisu daje jedan opušten, plesni momenat. Kako teče proces stvaranja?

Nandi: Sve to kod nas ide veoma iskulirano jer nas, kao što je Šandor već rekao, privlače različiti žanrovi. Ne drži nas samo jedan zvuk jer tu nema toliko kreativnosti. Sve počinje od jednostavnog lupa koji nam se danima mota u glavama. Onda na njega počinjemo da nadograđujemo ideje i boje. Tu su i semplovi, naravno. Poslednji album zato i ima toliko široku muzički sliku sa sve onom velikom pesnicom na omotu. 

hgf65 jpg

Omot albuma "Brotherhood"

Trenutna situaciija u celom svetu je veoma hektična, iz našeg ugla. Naravno, sve to može da se popravi a pomenuti album spaja bratstvo svih nas koji žele da dođu do pozitivne revolucije čovečanstva. To je jedini ispravni put da čovek poradi na sopstvenoj motivaciji.

Šandor: Zato smo i pozvali razne muzičare koji su nam gostovali na albumu. Svako je doneo nešto lično ali opet toliko različito i široko.

Spot za pesmu "Ballroom Breakers"

Da li spremate neke nove zajedničke bitove?

Šandor: Upravo završavamo novo EP izdanje i ono će bit stvarno specijalno. Prvenstveno zbog toga što će se na tom izdanju naći dva remiksa naših prijatelja iz Grčke. Tu je i šest Grčkih producenata koji će biti zaduženi za ceo identitet. Taj mini album bi trebalo da se pojavi do kraja ove godine.

 Nendi: A onda idemo dalje jer muzika je nama osnova svega u životu.

U nastavku pogledajte spot za pesmu "Brotherhood"

 

Možda te još zanima:

.

Muziku treba deliti sa drugima

U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to…

.

Indi na balkanski način

Novosadska kantautorka Nađa Vračarić objavila je novi EP "Pretty Bone" na kome se nalazi pet pesama. EP je snimljen i aranžiran…

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Četvrti "Pocket Globe" u Eđšegu

Prvi Pocket Globe ciklus u ovoj godini predstaviće Novosađanima, narednog vikenda, domaće autore Lazara Novkova i "Frame Orchestra" i "Serboplov" Bogdana…

.

Nedeljni vodič od 20. do 26. januara

Nastavljamo sa dobrim žurkama, izložbama i promocijama. 

.

Novi zvuk u pet koraka

Novi zvuk u gradu njihov je nazaustavljivi moto. Beogradski sastav Artan Lili uspeo je ponovo da osveži svoj izraz namerno…

  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač
  • 23:00 Alt Šou

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo