...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Muzika / Festivali

Muziku treba deliti sa drugima

03.09.2019.

U okviru četvrte po redu, završne, manifestacije Danube Streamwaves koja se po drugi put održala u Novom Sadu i to u okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, mogli smo da propratimo nastupe nemačkog sastava Kosmo (Ulm) i DJ atrakcije Savages Y Suefo iz Budimpešte. Još jednom je O radio bio domaćin sa dobrom organizacijom u projektu koji je pre četiri godine spojio radijske stanice Dunavske regije (Ulm, Linc, Budimpešta i Novi Sad). Kosmo je mladi bend pop rok opredeljenja koji vešto spaja moderne bitove sa retro atmosferom. Trenutno snimaju novi materijal a mi smo, posle tonske probe, popričali sa gitaristom Jojom i bubnjarem Endijem.

.

Prošle godine ste, takođe, nastupili na festivalu Danube Streamwaves koji se održao u Ulmu. Kakvi su vaši utisci sa tog nastupa?

Jojo: Mi smo tamo uživali a najbolji deo upravo je bio spoj svih tih različitih kultura na jednom mestu. Pogotovu što nas sve spaja Dunavska regija. Jako je značajno iskustvo i kada ostvariš kontakt sa drugim muzičarima. Onda saznaš kakav je njihov život, kako im protiču dani na turnejama, u studijima itd. Mi uvek delimo naša iskustva sa drugim bendovima, to nam prija. 

U Novom Sadu ste nešto više od jednog dana. Imate li već neke impresije o našem gradu?

Andreas: Zahvalni smo što ćemo se predstaviti vašoj publici. Festival uličnih svirača je veoma posećen, tako da očekujem i dobar odziv kod publike. Dobili smo šansu i da poslušamo neke zanimiljive umetnike i bendove.

Spot za pesmu "Tragodie"

Da li ste već svirali na sličnim manifestacijama?

Andreas: Naravno da u Nemačkoj postoje slični festivali, ali smo se već uverili kako je ovaj novosadski poseban i unikatan. Osećamo se baš kul što smo deo toga.

To znači da ste odmah ušli u festivalski štimung?

Jojo: Da, bilo je to momentalno a uživamo i dalje. Sviđa mi se atmosfera koja donosi različite zvukove iza svakog uličnog ćoška. Nas interesuje i kultura jednog mesta, tako da smo ovde dobili ceo paket. Možda ćemo posle koncerta dobiti i neke fanove iz Srbije, nadamo se.

Da li ste bili vredni preko leta?

Andreas: Jesmo. Moramo, jer smo baš prošle nedelje u studiju završavali novi materijal. Imamo i novog producenta koji nam je stvarno puno pomogao a za nekoliko dana će pesme biti kompletirane. U pitanju je pet kompozicija što znači da se radi o EP izdanju. Videćemo, možda nas ovaj materijal odvede i do albuma.

Spot za pesmu "Cashew"

Šta će se sve kriti u tom tonskom zapisu?

Andreas: Jedan ogroman miks modernog i retro zvuka. Biće tu i bluziranih gitara...

Jojo: Moram da dodam da će neke pesme zvučati baš melanholično. Koristili smo stare gitare iz sedamdesetih godina, a one vam donose veoma tople tonove. Taj osećaj je veoma važan.

ko678 jpg

Kosmički momci

Zanimljivo je kako bendovi sve više, u poslednje vreme, prilaze starim načinima snimanja u studiju. Ima tu i dosta analogne opreme. Zašto je to tako?

Jojo: Prija nam taj prirodni zvuk a svi smo fanovi tog retro vajba. Ali, naše pesme su veoma moderne, tako da se tu dobija neki logičan balans novog i starog. Gitare sa jedne strane a sintisajzeri na drugoj.

Može se osetiti da baš volite žive nastupe.

Jojo: To uvek. Odličan je osećaj kada izađeš na binu a još bolji je kada tu tvoju muziku podeliš sa ljudima pred kojima nisi svirao ranije. Onda je uloga muzike ispunjena. Smatramo da će nam se to isto desiti i pred novosadskom publikom.

U nastavku poslušajte kako Kosmo zvuče u akustičnom izdanju.

 

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Kako je izgledao kosmos na tvoj rođendan

Položaj zvezda na dan rođenja bio je kroz istoriju povod za razna, više ili manje utemeljena verovanja. Sada ćete konačno…

.

Wikiverse: Galaktički pogled na wikipediju

Pronašli smo za vas još jedan sajt koji će vam olaksati i učiniti zanimljivim pretraživanje Wikipedije. Već na prvi pogled…

.

Vredi pročitati: Moć sadašnjeg trenutka

Nikola Puzigaća je mladi grafički dizajner koji nam je pre nekog vremena otkrio veliku istinu - da Kosmos kaže može.…

.

Kosmos uvek sve odobrava, mi govorimo ne može

Nikola Puzigaća je mladi grafički dizajner koji nam je pre nekog vremena svojim plakatima otkrio veliku istinu: na svojoj Fejsbuk stranici…

.

Najbrutalniji kosmički događaji u 2015.

Ova godina je već dostigla svojevrsni vrhunac što se tiče kosmičkih događaja, kada smo u petak 20. marta u jednom…

.

Svetu treba muzička motivacija

U okviru ovogodišnjeg festivala Uličnih svirača, uspešno se predstavio i projekat Danube streamwaves koji je na jednom mestu okupio četiri…

  • 15:50 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo