...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Muzika / Festivali

Bugarski bluz i niški gengsta rep u zatvoru

13.08.2016.

Za neke od nas drugi dan Nišvila počeo je rano. U tri popodne krenuli smo ka Kazneno-popravnom Zavodu gde se održavao jedan poseban deo festivala. Nakon očekivano rigorozne kontrole na više različitih delova kompleksa, jedan od čuvara nam je rekao "Dobrodošli!", kao da smo ušli u hotel ili muzej.

.

Mladi niški džez sastav Benny Brickann band i Poduene Blues Band iz Bugarske, koje smo imali prilike da slušamo prethodno veče na Mejn stejdžu, odsvirali su kratke setove za oko 200 zatvorenika i nekoliko predstavnika medija u dvorištu niškog zatvora. Ovome su prethodili usklici upućeni upravniku zatvora Aleksandru Grboviću koji im je, kako i sami kažu, omogućio bolje uslove boravka i organizovao im ovu svirku uz pomoć direktora Nišvila Ivana Blagojevića, koji im se i obratio sa par reči. Uz to što im je doneo malo džeza i bluza, poklonio je zatvoru i 100 kopija Markesove knjige Sto godina samoće. Svi su se složili sa prikladnim izborom, a Blagojević je dodao da ih moli da pročitaju i poslednje strane knjige, umesto da ih koriste da u njih smotaju cigarete ili da na njima zapisuju rezultate jamba.

Benny Brickann band su nastupili prvi, a publika se vidno dobro zabavljala. Sve je delovalo bizarno simpatično – istetovirani osuđenici u sivim uniformama đuskaju uz džez. Zapravo, to su bili oni privilegovani, oni manje srećni nisu mogli da izađu napolje, već su ceo događaj posmatrali kroz rešetke na prozorima.
Nakon pet pesama, mlade Nišlije su prepustile stejdž starijim kolegama iz Bugarske, međutim, onda je rečeno da nas očekuje nastup iznenađenja.

U pitanju je bio rep sastav Mas Kils koji čine tri zatvorenika pod umetničkim imenima Jes, Najti Najt i Buda Baba. Njihovi saborci su ih dočekali sa oduševljenjem i usklicima podrške, a reperi su im uzvraćali sa "Oćemo da pokidamo?!" Usledio je kratki nastup doslovnog gengsta repa, o ulici, velikim snovima, narkoticima, asfaltu, oružju i časti.

Junaci niškog gengsta repa su se posle tri pesme, u toku kojih im se na stejdžu pridružio i njihov vaspitač koji je igrao sa njima i animirao publiku, zahvalili upravniku na ukazanoj prilici i ponosno sišli sa stejdža.

Glavnim zvezdama celog ovog događaja, Poduene Blues Bandu, ovo je već poznati ambijent. Naime, ovaj sastav predvođen Vaskom The Patch-em (Zakrpom) nastupao je u zatvorima i ranije, jer veruju da muzika leči sve, pa čak i mogući osećaj krivice zbog nekih nelegalnih radnji urađenih u prošlosti. Svoj set počeli su pesmom Neposlušnite deca (apsolutno sve je bilo prikladno i promišljeno na ovom događaju, jedino je nedostajalo da neko zasvira Jailhouse Rock), a u jednom momentu je u sred pesme odsvirao na usnoj harmonici Betovenovu Odu radosti (opet, prikladno?). Publika se i dalje zabavljala, a upravnik je delovao zadovoljno. "Vidite kako je lepo u zatvoru? Trebalo bi češće da dolazite ovde, onda čovek počne više da ceni slobodu", rekao je nama sa druge strane kanapa koji nas je razdvajao od najbitnijeg dela publike. Nije slagao.

Nakon seta od pola sata, Poduene Blues Band su se zahvalili na pažnji i zatvorenici su polako ispraćeni nazad u ćelije. "Hajde, vidimo se u ponedeljak, momci! A u septembru, Riblja čorba!" dovikivao im je upravnik. (Fotografija sa ovog događaja razumljivo nema, nap.ur.)

Što se tiče programa na tvrđavi, Mejn stejdž otvorio je sjajan Stanislaw Slowinski Quintet. Ovaj mladi sastav iz Poljske pobednik je internacionalnog takmičenja mladih džez bendova "Jazz Juniors" u Krakovu prošle godine i ovim nastupom su pokazali da su zaista zaslužili tu titulu. Savršeno uvežbani i strastveni, izazvali su odlične reakcije publike, tako da im je nekolicina aplaudirala stojeći kada su završili sa svirkom.

10 jpg

Stanislaw Slowinski Quintet

Nakon njih, na levi stejdž stupio je Jazz Punt Big Band iz Slovenije koji su svirali džez obrade večno aktuelnih Bitlsa. Prepoznatljive melodije su se rasprostirale po tvrđavi, a publika je srčano pevala uz bend, sve do kraja svirke, kada se pevanje samo prebacilo na desni stejdž na kojem je nastupala Bilja Krstić sa svojim sastavom Bistrik. Publika je sa Bitlsa brzo prešla na pesme iz Zone Zamfirove, a onda je levi stejdž prepušten Orlan Jazz Bandu. Predvođeni Olegom Kirijevim, ovaj sastav dolazi iz ruske republike Baškirije, čija tradicionalna muzika je uticala na njihovo stvaralaštvo. Olegovo grleno pevanje je karakteristično za to podneblje i u svojim kompozicijama kombinuju tradicionalnu muziku i džez, što ih čini zaista posebnim.

Posebna senzacija druge večeri bili su JazzCotech Dancers koji su nam svima pokazali da uz džez može itekako da se đuska i priredili nam jednu pravu džezkoteku na otvorenom, a Soweto Kinch, jedan od najboljih birtanskih džez saksofonista je imao zanimljiv nastup, kombinujući džez inspirisan Majlsom Dejvisom i rep. Činilo se kao da se baš zabavlja na stejdžu, a u jednom momentu je čak i fristajlovao uz pomoć publike.

11 jpg

Soweto Kinch

Drugo veče Nišvila na Mejn stejdžu zatvorila je bugarska grupa Dirty Purchase, a na Midnihgt stejdžu publika je mogla da se provodi uz sjajne didžejeve do ranih jutarnjih sati.

Sofija Balać

Možda te još zanima:

.

Nišville 2023. Kvalitet da pobedi, publika da uživa

Internacionalni džez festival Nišville počinje četvrtog avgusta. Tokom deset dana bogatog, multimedijalnog i multikulturalnog programa posetioci će uživati u nastupima…

.

Nišville: hip hop i filmovi, uz velika jazz imena

Jubilarni 15. Nišville jazz festival održava se od drugog do 11. avgusta, a glavni muzički program počinje u četvrtak. Nastupaju…

.

Džez za sve uzraste

Ako se drugog dana Nišvila lako mogao izdvojiti favorit večeri, za treće veče se to ne bi moglo reći. Lisa…

.

Nišvil nije "samo" džez festival

Drugo veče Nišvila obeležio je džez bend koji postoji više od četri decenije - The Manhattan Transfer. Ekipa Oradija posetila…

.

Fantastična Joss Stone za kraj Nišvila

Poslednje veče Nišvila je bilo i najposećenije zbog glavne zvezde festivala, Joss Stone koja je okupila dvadesetak hiljada ljudi na…

.

Kabare, argentinski tango i deep jazz house

Treći dan Nišvila obeležili su sjajan ritam, najrazličitije interpretacije džeza, ali i veća posećenost – što zbog toga što je…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo