.
Trenutno
Music mix
Muzika / Festivali

Džez za sve uzraste

12.08.2018.

Ako se drugog dana Nišvila lako mogao izdvojiti favorit večeri, za treće veče se to ne bi moglo reći. Lisa Simone je premijerno izvela još neobjavljenu pesmu samo za publiku Nišvila, britanski sastav Matt Bianco je razmrdao posetioce jazz zvukom obojenim latino elementima, a Frank Solivan & Dirty Kitchen oduševili su publiku country muzikom.

.

Subotnje veče na Nišvilu primetno je privuklo više publike nego prethodne večeri. Tvrđava je već po danu bila prepravljena posetiocima različitih uzrasta. Velika gužva stvorena je na kapijama pred nastup Lise Simone, ali pre nje nastupili su italijanski džez kvartet Motel Kailu, slovenački džez orkestar The Big Band Grosuplje i jazz rock fusion Project Grand Slam.

Motel Kailu predvodi Nicolo Farraci koji je, svirajući sa raznim bendovima nastupao širom sveta, a posebno na Bliskom istoku. Publika je mogla da čuje kombinaciju savremenog džeza sa elektro-popom osamdesetih, kojim dominira "vintage" zvuk sintisajzera.

Ono što je karakteristično za The Big Band Grosuplje je da su njegovi članovi mladi muzičari koji, baš zbog takvog sastava privlače publiku i razbijaju stereotip da je džez "samo za starije". Oni neguju kombinovani big band program, ali i tematske nastupe posvećene legendama džeza poput Franka Sinatre, Duke Elingtona i Elle Fitzgerald.

thebigband jpg

The Big Band Grosuplje

Sa druge strane, koncept benda koji je nastupio nakon ovog orkestra, Project Grand Slam, doneo je publici moćni rock ritam. Nakon njih, nastupila je Lisa Simone koja je na ovom koncertu proslavila 85 godina od rođenja njene majke, čuvene Nine Simone. Ulaženjem u publiku i sedenjem na bini, Lisa je stvorila intimnu atmosferu na najvećoj bini Nišvila.

Dok su trajali ovi nastupi, na Midnight bini na kojoj program inače počinje oko 12, pre DJ Funky Junkie-a održana je "Igranka". Ovaj događaj se periodično organizuje u Nišu i može se opisati kao "Guilty pleasure" žurka. Pored ovog dela programa, na Verandi RHMZ posetioci su mogli da prisustvuju različitim tematski tribinama: "Dan kad je umrla Lejdi Gaga – Antologija njujorške pozicije XXI veka" i "R U TOKIN 2 ME – Jazz i 3k slobode".

lisa jpg

Lisa Simone

Nakon zanimljivog neformalnog dela festivala, publika je poslušala britanski sastav Matt Bianco. Bend je ove godine obeležio 35 godina postojanja a u okviru svetske turneje promovišu album "Gravity".

matt jpg

Matt Bianco

Posle ovog energičnog nastupa, poslednji je na Main bini svirao Frank Solivan & Dirty Kitchen. Frank Solivan je mandolinista i klasično školovani violinista, koji je na konferenciji za novinare ostavio utisak smirenog i ne toliko energičnog čoveka. Međutim, već dok je prilazio mikrofonu sa mandolinom u rukama transformisao se od staloženog do energičnog i samouverenog muzičara, koji je izašao na scenu sa velikom dozom energije koju je odmah preneo na publiku. 

Večeras, na zatvaranju Nišvila, nastupiće čuveni "The Gipsy Kings". Oni su ovogodišnji dobitnici najveće festivalske nagrade, statuete Šabana Bajramovića (Grand Prix Nišvila), ekoja se svake godine dodeljuje najznačajnijim svetskim muzičarima za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima. Pored ovog francuskog sastava nastupiće i Li Xiaochuqan Quintet, jedan od vodećih kineskih muzičara, a ovogodišnji Nišvil zatvoriće Najda South Side Orchestra, bend koji predvodi pevač grupa Smak i Generacije 5 Dejan Najdanović.

Svetlana Paramentić

.
Drugi Dance park festival biće održan 14. i 15. juna na parkingu Fashion park outlet centra u Inđiji, a ljubitelje rejva očekuje…
.
Ovogodišnji festival "Iluzije slobode" biće održan u dvorištu bioskopa u Novom Bečeju, u subotu 18.maja, najavili su organizatori.…
.
Deseto izdanje festivala "Poezika" biće održano 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada, a nastupiće J.R.August, Katarina Pejak i…
Program
Kalendar događaja
Jun 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?