.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Muzika / Festivali

Nišville: hip hop i filmovi, uz velika jazz imena

06.08.2019.

Jubilarni 15. Nišville jazz festival održava se od drugog do 11. avgusta, a glavni muzički program počinje u četvrtak. Nastupaju velika imena svetske jazz i rocknroll scene kao što su Maceo Parker, Malina Moye, Christian Scott, Chris Potter i Bob Geldof.

.

Ono po čemu se ovogodišnji Nišville jazz festival razlikuje od prethodnih je Hip Hop bina na kojoj će se smenjivati popularni domaći, regionalni i inostrani rap izvođači u cilju što kvalitetnije muzičke ponude za mlađe posetioce. Jedan od organizatora ovog festivala Veroljub Radojković objasnio nam je kako je došlo do toga da jedan jazz festival napravi i prostor za hip hop scenu.

"Nišville jazz festival još 2006. godine angažovao je džez legendu Donalda Byrda, koji je tada na najbolji mogući način prezentovao fuziju rap muzike sa funkom i jazzom, nastupajući sa svojim studentima sa Delaware Univerziteta iz Amerike. Nakon toga uz evidentno oduševljenje publike usledila su uspešna gostovanja svetski poznatih sastava koji su bez iznimka koristili rap muziku kroz svoj autorski rad, kao što su Candy Dulfer, Soveto Kinch i mnogi drugi. Videli smo da je to trend u svetu, ta fuzija i da se sve to uklapa", rekao nam je Veroljub Radojković.

giphop jpg

Hip Hop stage biće pozicioniran na lokaciji Midnight Jazzdance bine na severnom bedemu niške Tvrđave pored nekadašnjih umetničkih ateljea. Uz poznate hedlajnere nastupiće i mlađi deo niške i beogradske rap scene, koji u svom muzičkom izrazu prezentuju fuziju rap muzike sa jazz, funk, soul, rock i srodnim muzičkim pravcima.

Pored bogatog muzičkog, tu je i kvalitetan međunarodni program u okviru Nišville jazz teatarskog festivala i brojni dokumentarni i igrani filmovi sa muzičkom tematikom u okviru programa Nišville movie summit 2019. 

"Postali smo festival festivala. Nije samo muzika, tu su uključeni strip, jazz balet, film. Spajamo druge umetnosti sa jazzom. Rastemo iz godine u godinu, došli smo do 11 dana realizacije festivala. Nije malo. Hiljade izvođača, 300 programa, 127 koncerata, između ostalog i 20 bina. Prošle godine Nišvil je posetilo 200.000 ljudi, a ako nas vreme posluži, tako će biti i ove godine", kaže Veroljub Radojković.

Za otvaranje glavnog programa, 8. avgusta, više od 100 muzičara okupljenih u pet big bendova, oboriće nezvanični svetski rekord u broju orkestara koji istovremeno izvode jednu numeru. Sviraće se paralelno na dve glavne bine, Sky&Earth, četiri zajedničke numere, od kojih je najvažnija ona koju je specijalno za jubilej komponovao Duško Gojković. Dirigent će biti Stjepko Gut.

.
Festival ekološkog pozorišta biće održan od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci. Za ova četiri dana svi posetioci moći će…
.
Ajron Rigan (Iron Reagan) je sada već kultni, krosover bend iz Virdžinije. Nastali su više kao projekat/super grupa 2012. kada…
.
Treće izdanje festivala Green Air biće održano 30. i 31. avgusta na Novosadskom sajmu, najavili su organizatori.
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?