...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Muzika / Festivali

Blind Channel donosi "nasilni pop" na EXIT

06.07.2022.

Finski bend Blind Channel široj publici je poznat po nastupu na prošlogodišnjem Eurosongu, kada je njihova pesma "Dark side" postala pravi hit i zauzela četvrto mesto. Oni su predstavnici generacije koja je odrasla uz MTV, koji je dosta uticao na njihov zvuk. Samo ime benda predstavlja upravo ironični osvrt na ono što je MTV danas - "slepi" kanal koji pušta rijaliti programe.

.

Foto: Promo / EXIT Festival

Njihova karijera je počela pre nešto manje od decenije, odnosno 2013. godine. Iza sebe imaju tri albuma, od kojih je najznačajniji "Violent Pop" iz 2020. godine, koji je defeinisao njihov zvuk. U vreme EXIT festivala, 8. jula, pred publikom će se naći i njihov četvrti album "Lifestyles of the Sick & Dangerous". Nakon Eurosonga postali su prepoznatljivi širom Evrope, a na EXIT festival dolaze 10. jula.

"Ovo nam je prvi put da nastupamo u Srbiji i uzbuđeni smo zbog dolaska. Prolazili smo kroz Srbiju, ali do sada nismo nastupali. Konačno imamo nastup u inostranstvu i radujemo se zbog toga. Čuli smo dobre stvari o festivalu", kaže na početku razovora za Oradio basista benda Oli Matela.

Mnogi su vas otkrili na prošlogodišnjem Eurosongu. Kakve uspomene nosite sa nastupa na najvećem evropskom muzičkom takmičenju?

Bilo je jako zabavno. Nastup je zahtevao puno rada i odricanja što to nam prijalo. Sve je prošlo odlično i to je bilo jako važno i dobro iskustvo za sve nas.

Negujete mekši metal zvuk, koji je bio karakterističan za dvehiljadite godine. Zašto ste se odlučili baš za taj stil?

To je muzika koju smo slušali dok smo odrastali. Naravno, slušali su se najrazličitiji žanrovi, ali smo ipak najviše voleli "nju metal". Takva muzika puštala se na MTV-ju, koji smo gledali svkog dana posle škole.

Muziku opisujete kao "nasilni pop", što je i naziv jednog od vaših albuma. Šta to tačno znači?

Naša muzika nije klasični "nju metal", niti rok. Hteli samo da smislimo neki opis koji tačno predstavlja našu muzika i to kako ona zvuči. Slušamo dosta pop muzike i repa, koji ima taj rok stav. Ako bi se žanrovski određivali to bi bilo upravo to - pop muzika sa rok stavom. Tu su električni gitare i jaki bubnjevi.

Kada pričamo o Skandinaviji i muzici, mnogi ovaj region poistovećuju sa metalom i rok muzikom. Zašto je to tako?

Možda zbog vremena, ovde je stalno hladno. Sada je leto i napolju je sve sivo i depresivno. Zimi je stalno mračno, imamo svega nekoliko sati svetlosti dnevno. To je ta skandinavska melaholija.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Babel jazz" upoznaje novosadsku publiku sa mađarskim džezom

Novosadski Dom kulture ove godine postao je mesto okupljanja ljubitelja džez muzike i srodnih žanrova. Cela priča krenula je u…

.

Nastavlja se serija koncerata "Babel Jazz"

Ove nedelje se novosadskom u Domu kulture nastupom benda Hendrix Project nastavlja serija koncerta "Babel Jazz Novi Sad" u okviru…

.

Snima se biografski film o Bobu Dilanu

Ovog leta kreće se sa snimanjem biografskog filma o Bobu Dilanu pod nazivom "Complete Unknown".

.

Festival javne istorije: Kako su se preplitale pop-kultura i politika?

Beogradski Centar za primenjenu istoriju po drugi put organizuje Festival javne istorije, koji je zamišljen kao prostor za kritičko promišljanje…

.

Evrovizija 2023: Svi sastojci za dobar šou su tu

Iako je na prošlogodišnjem Eurosongu pobedila Ukrajina, najveće evropsko muzičko takmičenje se zbog rata ove godine održava u Ujedinjenom Kraljevstvu,…

.

"Jade" na fakultetima: lude žurke samo za jednu društvenu grupu

Prvobitan cilj osnivanja studentskih "jada" bilo je učestvovanje studenata i studentkinja sa različitih fakulteta na sportskim i edukativnim takmičenjima. Održavanje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo