...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Muzika / Festivali

Akcenat na domaćim izvođačima na 22. Festivalu uličnih svirača

24.08.2022.

Predstojeći vikend u Novom Sadu obeležiće 22. izdanje Festivala uličnih svirača, koje će od četvrtka do subote biti održano u podnožju Petrovaradinske tvrđave. Posetioci će za to vreme imati priliku da čuju više od 200 izvođača, kako lokalnih i regionalnih, tako i evropskih.

.

Festival će zvanično biti otvoren od 19.30 kada će teatarska kompanija Transe Express od Banovine do Gradića organizovati povorku pod nazivom "Velike lutke". Kako kaže urednik stranog programa Aleksandar Carić u pitanju je grupa koja čini istoriju uličnog pozorišta u svetu.

"To je izuzetno dinamična grupa koja je, bez obzira na svoje dugo postovanje, u stalnom obnavljanju. Toliko da su sami osnivači te grupe prepustili mlađima muzičku direkciju. Oni će se pojaviti sa jednom predstavom koja na neki način daje priliku i sugrađanima da se pridruže toj povrci, što je za nas uvek bilo jako važno. Podvukao bih da je sama publika deo otvaranja i da je to jedan od događaja koji će Novosađani i svi drugi tom prilikom možda najviše i voleti od celog festivala", ističe Aleksandar.

Naš sagovornik objašnjava zbog čega je ova povorka spektakl i šta publika tačno može da očekuje.

"To je vrsta spektakla koji zapravo nema početak. Nema ulaska na scenu, jer scena je Bulevar Mihajla Pupina, sve je otvoreno. Ljudi će moći da vide i njihovu pripremu, i to dan ranije, montažu tih velikih lutaka na kojima stoje operske pevačice. Svaka je visoka između 4.5 i pet metara. Dole ide jedna grupa bubnjara koja daje podlogu na kojoj se te melodije razvijaju i odvijaju. Nije sve samo u toj povorci. Oni će ući u poslastičarnicu ili neki drugi otvoreni prostor da bi se malo našalili sa ljudima koji su tu", kaže Aleksandar.

Kako kaže urednica domaćeg programa Jana Katić Čolević, ove godine posetioce tokom tri dana očekuje mnogo pop muzike. Između ostalih nastupaće Porto Morto, Fantom, Đutko i Plodovi Zemlje, Lepša Brena, Retrospektiva i Niko Nikolić i Ništavila.

"Uvek se vodimo time da podržimo mlade, neafirmisane bendove. Gledamo da bude što više Novosađana i lokalnih izvođača. Ove godine ćemo imati samo jednu binu, tako da smo se potrudili da izaberemo i neke bendove koji nisu mnogo puta bili u Novom Sadu i da pružimo publici priliku da ih pogledaju besplatno", naglašava Jana.

portomorto jpg

Osnivač festivala Borislav Beljanski izrazio je zadovoljstvo što, posle korone, manifestacija ponovo staje na noge i što će u Gradiću biti obnavljene stare vrednosti Festivala uličnih svirača.

"Festival je planiran tako da se vratimo našim izvornim principima, koji su postojali u samom početku. Da izbegnemo mnogo bina, osvetljenja i ozvučenja, a da u centru budu baš muzičari. Dosta smo pažnje i akcenat stavili na domaće izvođače koji se po prvi put pojavljuju na našem festivalu kako bi se afirmisali i dobili mesto na ovom festivalu", ističe Borislav.

Pored muzičkog, festival će imati i filmski deo. Posetioci će u petak i subotu od 21 do 23 časa imati priliku da pogledaju kratkometražne filmove po izboru Filmskog fronta i Festivala filmskih autorki.

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Oliver Tri: Na sceni sebe pojačavam na maksimum!

Jedan do muzičara koji su obeležili prvo veče ovogodišnjeg EXIT festivala je definitivno Oliver Tri (Tree). Mešavinom pop, rep i…

.

Nulti dan EXIT-a u znaku Evrovizije

U sredu je na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoren EXIT festival koji je, kao i svake godine, okupio veliki broj domaćih i…

.

Balša: Od di-džej škole do Exita

Poslednje večeri ovogodišnjeg Exit festivala, 14. jula, na Urban Bug stejdžu nastupiće mladi DJ dvojac iz Novog Sada, Balša i Dažbog,…

.

ZHIVA: Snaga muzike u prevazilaženju ličnih teškoća

Iva Pažin ZHIVA, napravila je veliki korak na domaćoj muzičkoj sceni debitantskim albumom "Preterujem". Album se sastoji od devet originalnih pesama…

.

Kruz Roudi: Od autobuske stanice do festivalskih bina

Nakon objavljivanja debitantskog studijskog albuma "Sve kruži", bend Kruz Roudi intenzivno promoviše svoje delo kroz nastupe uživo. U maju su se predstavili…

.

Počinje Arsenal fest

Festival koji se ove godine održava po 14. put u prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu od 27. do 29. juna,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo