...
TRENUTNO16:10 - 16:40Gost O radija

Lifestyle / Zanimljivosti

Zaviri u digitalnu arhivu Politikinog Zabavnika

07.08.2019.

Kada biste prosečnog građanina naše zemlje, nevezano za to koliko ima godina, pitali koji je to časopis namenjen osobama od 7 do 107 godina, sigurno biste dobili odgovor – Politikin Zabavnik. Postoji već 80 godina i napokon je dobio svoju online arhivu. 

.

Mnogi koji su rođeni na području bivše Jugoslavije odrasli su uz kultni Politikin Zabavnik. Većina se trudi da Zabavnik, kao neizostavni deo svog detinjstva, prenese i na svoju decu. Jedan od vernih čitalaca Nenad Pejak ispričao nam je da Zabavnik redovno čita skoro dve decenije.

"Politikin Zabavnik čitam već osamnaest godina, počeo sam da ga čitam u prvom razredu osnovne škole, po učiteljicinoj preporuci. Kada sam bio mlađi, omiljeni deo Zabavnika bili su mi stripovi, a sada ga čitam od korice do korice. Jedino što ne uradim osmosmerku", rekao je Nenad Pejak.

Prvi broj Politikinog Zabavnika izašao je u februaru 1939. godine. Koštao je jedan dinar, a u njemu je bio strip Volta Diznija "Miki, hrabri krojač". Osim toga, tu se našla i priča Edgara Alana Poa "Zlatni jelenak", stripovi Paja Patak, Bojažljivi Ćira, Rista Sportista, Džim iz džungle, Baš Čelik, priča o potapanju broda tokom Prvog svetskog rata, tekst o "plastičnim šalama", novom ludilu koje je zahvatilo Ameriku, a već tada su ustanovljene stalne rubrike "Verovali ili ne" i "Jeste li već čuli da...". Kako ovo sve znamo? Online arhiva nam je omogućila da zavirimo u prošlost. Bez obzira na godinu u kojoj je objavljen i u ovom broju naučili smo nešto novo. Nenad veruje da će digitalizacija arhive Zabavniku doneti još širu publiku, dok će i verni čitaoci, poput njega, moći da otkriju nove sadržaje.

"Veoma sam se obradovao arhivi. Navika čitanja Zabavnika stvara se od malena, kada nešto zavoliš kao dete, volećeš to i kao stogodišnjak, ali mislim da će arhiva posebno doprineti dostupnosti  i čitanju Zabavnika od strane velikog broja ljudi, samo je potrebno dobro je ispromovisati", kaže Nenad Pejak.

polzab2 jpg

Razgovarali smo sa mladima o tome koliko u digitalnoj eri uopšte čitaju Politikin Zabavnik i da li im je zanimljiv. Većina sagovornika složila se da su, kada su bili mali u jednom periodu čitali Politikin Zabavnik, zbog čega ga često i kupe kad ga vide na trafici, jer se javi nostalgija.

"Sada, u ovim godinama, nije mi toliko zanimljiv, imam utisak da sam ga prerasla", rekla je jedna od sagovornica u anketi.

"Kao mala sam obožavala da čitam Politikin zabavnik i jako sam ga volela, čekala svaki broj. To je jedan izuzetan i sadržajan časopis. Kad pogledam police na trafikama, povuče me da ga uzmem jer mi se javi osećaj detinjstva", glasio je jedan od odgovara.

"Dosta sam čitao Politikin Zabavnik kad sam bio mlađi, negde do 12, 13 godine. Uzimao sam ga s vremena na vreme. Bio sam duboko razočaran jer je prošle godine Politikin Zabanik imao jedan tekst u kojim umanjuje negativnu ulogu Dimitrija Ljotića. Zbog toga sam bio razočaran, jer je to list za decu", rekao je jedan od anketiranih.

Kako kaže prvi glavni i odgovorni urednik ovog časopisa Zefirino Grasi, Zabavnik je "novina sa formulom udrobljenog sadržaja" ili kako to još bliže objašnjava u intervjuu za Vreme: "Zabavnik je list siromašnog društva i njegov je sadržaj za svakoga pomalo, od dece pa do deka i baka". Svi brojevi Politikinog zabavnika mogu se pročitati besplatno, na zvaničnom sajtu Politikinog zabavnika. U odeljku Arhiva nalaze se izdanja od prvog broja, pa do onog koji je objavljen mesec dana pre poslednjeg broja.

S. P.

Možda te još zanima:

.

Satirični slikar novog doba

Imaginarna ličnost koja se bavi proizvodnjom drugih imaginarnih ličnosti - tako je sebe opisao poznati i priznati novosadski slikar Slavko…

.

Aleksa Gajić: Strip će uvek imati publiku

Strip autor, ilustrator, reditelj, animator... Govorimo o samo jednom čoveku - Aleksi Gajiću, jednom od najpoznatijih i najpriznatijih umetnika. Uoči festivala Dev9t,…

.

Provesti život štiklirajući urađeno

Bucket list, ako već ne znate, spisak je stvari koje treba da uradite pre nego što umrete. Poenta tog spiska…

.

Onlajn lista za šoping

Sve ono što bismo napisali na papiru, polako prelazi u beleške na telefon. Tako je i lista za kupovinu dobila…

.

Postavi prioritete odmah

Koliko puta se desilo da ste nešto zaboravili jer jednostavno niste zapisali ili vas neko nije podsetio? Da se ovo…

.

Olakšajte sebi organizaciju vremena

Ukoliko ste od onih koji vole da prave to-do liste, TeuxDeux je pravi sajt za vas. Aplikacija je veoma korisna…

  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo