...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Nije lako biti moderan bradonja

14.08.2020.

Drvoseča se, kao zanimanje, nije previše menjalo tokom vremena, sve do pojave modernih tehnologija. Zadatak je bio jednostavan: srušiti neko drvo jer je ono potrebno za različite namene ili jednostavno smeta na mestu na kome je izraslo. Same drvoseče uvek je krasilo snažno telo, neformalna ali praktična i izdržljiva odeća (farmerice i grube "karo" košulje), dok za svoj izgled ovi, pretežno šumski ljudi, nisu previše marili. Često su bili zarasli u bradu, neošišani, razbarušene kose... Kako to da u poslednjih nekoliko godina svuda po gradu nailazimo na moderne drvoseče, znatno skromnijeg stasa, ali potpuno istog stajlinga? Odgovor je možda veoma jednostavan: moderno je tako izgledati!

.

Dakle, brada je ta koja se na veoma specifičan način neguje i ni u kom slučaju ne predstavlja ništa osim trenda i eventualno, mada dosta nejasno iskazanog, životnog stava. Kada već govorimo o bradama, postoji zaista dosta vrsta, ali bi se mogle podeliti na tri osnovne: brada znanja, brada zvanja i brada s**nja. Profesori ili umetnici, pogotovo slikari, često su se odlučivali da svoj izraz nekonvencionalnosti i suprotnosti sa uštogljenim pravilima društva, koja su propisivila svakodnevno brijanje, oslikaju kroz sopstveni izgled. Samim tim, brada se nametala kao nešto što sasvim logično ide uz ove ličnosti i njihov značaj za društvo. Takođe, neke profesije propisuju nošenje i gajenje brada, posebno ako su povezane s religijom. No, sve je to razumljivo i prihvatljivo. Postavlja se, međutim, pitanje koliko su prihvaćene brade današnjih mladića? Čini se da modernih drvoseča ima na svakom koraku, te da je lumberjack izgled već godinama u modi.

Pa ipak, ako nekome i padne na pamet da svoj brijač zaboravi na neko vreme, želeći da se uključi u čitavu armiju bradonja, stvari nikako ne idu tako lako. Kako te bradurine stoje kao da ih je neko nacrtao, pa zar je moguće da to tako naraste, prirodno i skladno? Nije! Put do željene brade ni malo nije lak, čak se čini da je način do željenog izgleda dlakavog lica teži nego što bi se moglo pretpostaviti.

brada1 jpg

Sigurno je svaki muškarac u nekom momentu svog života poželeo da pusti bradicu. Treba da ustajem svaki dan i brijem se, baš me mrzi, koga briga... Već posle nedelju dana, priroda vas uzme pod svoje, prorade geni, a dlačice kreću da vode svoju politiku. Ili možda nasleđe nekog vašeg pretka. Koliko god da vam lice izgleda skladno, brada može biti potpuna suprotnost tome. Da ne biste izgledali kao da vas je udarila struja višeg napona, a vi pukom srećom preživeli, ili da sprečite komentare poput Raspućine da li si to ti, tu su preparati koji pomažu da dobijete željeni izgled i prijatnu spoljašnjost koja je verovatno presudna u odluci da sve ovo uradite.

Ulja za bradu

Ulja čuvaju vlagu dlake lica, umiruju, neguju i štite od spoljnih uticaja. Ovi preparati dubinski hrane kožu lica jačajući koren dlake i podstičući njen rast. Uz sve to, ulje daje i mirisnu notu koja može da bude prema želji i afinitetu korisnika. Po sastavu je kombinacija raznih ulja, a često se pravi od ulja dobijenih iz semenki grožđa, agranovog ulje koje se dobija od retke biljke specifične za područje Maroka (gde se inače korsiti i u prehrambene svrhe za potapanje hleba ili kuskusa), zatim ulja avokada, ricinusovog ulja, ulja badema, maslinovog ulja, vitamina E i ostalih sastojaka.

Buteri

Za sveži negovan izgled brade tu su buteri koji štite dlaku, sprečavaju pojavu peruti, regenerišu krajeve dlaka i štite od UV zračenja. Imaju antibakterijsko, antioksidativno i antiinflamatorno delovanje. Po sastavu su kombinacija vode i raznih butera, poput mango butera, belog pčelinjeg voska i butera dobijenog iz biljke šea.

brada2 jpg

Balzami

Za sve one koji ne mogu da ukrote svoju neposlušnu bradu, tu su balzami. Sličnog dejstva i sastava, kao i buteri, neguju kožu lica i omogućuju da dobijete željeni izgled brade.

Sapuni za bradu

Ako ste mislili da jedan sapun može biti dovoljan za tuširanje, pranje kose i brade (mada bi bilo dobro da isti preparat može da se iskoristi i za pranje auta, tepiha, kućnog ljubimca...), ali i ostalih delova tela, definitivno ste se prevarili. Bradonje će morati da posegnu dublje u novčanik kako bi sebi i svojoj rožnatoj izraslini na licu pomogli da bolje održava svoju higijenu. Kažu da, ko nije probao, mora to da uradi i da se posle toga neće pokajati.

Voskovi za brkove

Tek sa brkovima zna da bude problem. Dok brada kod retkih srećnika još kako-tako može da poprimi neki solidan izgled i bez negovanja, kod brkova je to nemoguća misija. Da biste dobili brke a la Salvador Dali morate svojski da se potrudite i budete uporni u korišćenju ovakvih preparata. Ako se sve ovo dopada vama i vašoj lepšoj polovini, nema priče. Proces će biti dug, ispunjen nerazumevanjem okoline, ali rezultat neće izostati.

brada4 jpg

Dodatna oprema

Sam pokušaj da se brada, na primer, skrati u kućnim uslovima izaziva određene probleme. Čime, gde (pa ispred ogledala, naravno), kako? I najvažnije pitanje - gde će odsečene dlačice otići? To su pitanja koja se nameću. Odgovor za to je u dodatnoj opremi za negu brade. Češljići, makazice, mašinice i jedan naizgled nezgrapan i smešan deo podbratka, svojevrsna portikla, koja će vama i vašim ukućanima obezbediti život bez pojave gomile malih dlačica koje ćete rasuti svuda za sobom, a nalazićete ih i nakon detaljnog čišćenja. Ko nije probao, kada proba, znaće. Ovaj poslednji gedžet može da se zameni i lavorom ispod brade, ali osim toga što nije previše svrsishodan, ovaj način beskrajno je smešan, čak i za samog korisnika.

A šta kažu istraživanja? Sve na kraju ukazuje na to da se mnogi muškarci modernog doba odlučuju za koju dlačicu više na svom licu. I dok mnogi stručnjaci koji prate evolutivne promene trvde da je brada izraz dominacije, muškosti, čak i agresije, današnja istraživanja zanimljivo govore i o nekim drugim efektima. Ispitanicima u jednom australijskom istraživanju ponuđene su fotografije muškaraca sa i bez brade, u raznim raspoloženjima. Da bi se izbegao bilo kakav subjektivan stav, koršćeni su isti muškarci koji su bili i sa i bez brade. Očekivano, muškarci sa bradom označeni su kao muževniji i agresivniji, ali istraživači su takođe došli do rezultata da su bradonje više socijalno prihvaćene osobe nego obrijani muškarci, posebno nasmejani ljudi sa bradom. Zato, sledeći put kada se dohvatite brijača, možda razmislite da koji dan ostavite bradu pa vidite kakav će efekat okoline to izazvati.

foto: pixabay

Jovan Vanja Marjanović

Možda te još zanima:

.

Posetioci jeftiniji od statista

Dan zaštite podataka o ličnosti obeležen je u ponedeljak 28. januara, a nekako u isto vreme, u medijima i na…

.

Konkurs za najzanimljivije obrade britanskih numera

Studentski kulturni centar Novi Sad i Ambasada Velike Britanije u Srbiji pozivaju autorske bendove iz Srbije, da pošalju demo snimak…

.

Bolja budućnost za slepe u muzičkoj industriji

Internacionalni projekat "Use sound to watch around" pokrenulo je udruženje Kulturni centar mladih Vojvodine, u okviru programa “"Erasmus+" koji finansira…

.

Brada skriva mane lica

Znamo da trend brade i brkova nije ništa novo, ali to ga ne čini manje zanimljivim. Raspitali smo se kako…

.

I Muse obradili Princa

Veliki broj muzičara svakog dana obrađuje hitove Princa. I britanski sastav Muse se pridružio ovom talasu i šerovao svoj snimak…

.

Art & Craft za rođendan Berberaja

Art & Craft mini fest očekuje vas u Čaroliji Berberaj od 14. do 17. aprila povodom 13. rođendana berbernice. Odlučili su da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo