...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Lifestyle

Brada skriva mane lica

21.07.2016.

Znamo da trend brade i brkova nije ništa novo, ali to ga ne čini manje zanimljivim. Raspitali smo se kako da održavate bradu leti, zašto muškarci odlučuju da je puštaju i koliko žene u stvari vole bradu i brkove.

.

Photo by: The Barbers

Karlo Zagorac je berberin u beogradskom The Barbers-u koji kaže da je u pitanju globalni trend.

"Zapravo tek sada brada i brkovi dolaze kao priča jer se prosto nešto dogodilo u muškoj modi. Oko dvadeset godina se ništa nije dešavalo i postalo je pomalo dosadno i onda je ovaj izazov sa bradom zapravo dobrodošao da se estetske mane na licu prikriju, a i da se čovek malo oslobodi jutarnje obaveze brijanja. Taj trend je vrlo logičan i zanimljiv. Sad, neko voli neko ne ali to je stvar izbora", kaže Karlo za O radio i naglašava da je uvek na prvom mestu oblikovanje koje je potrebno kako bi estetika lica i glave bila ispoštovana. A održavanje nije previše zahtevno i ne oduzima mnogo vremena.

"Ne zahteva mnogo toga osim što ujutru pored lica treba da se operu brada i brkovi zbog kojekakvih stvari koje se nakupljaju poput hrane, duvana... Potrebno je ulje koje se maže u kožu brade koje prvenstveno služi kako se koža ne bi osušila, a i daje sjaj. Postoje i voskovi koji održavaju formu, ili samo oni koji služe isključivo za uvijanje brkova da izgledate kao Herkul Poaro ili Salvador Dali. Postoji ta nega koja može da bude zanimljiva, recimo četka za bradu ili češalj za brkove jer ne može baš svaki češalj da prođe. Čovek koji želi da se bavi time definitivno ima izazov. Vrlo lako se to nauči i radi".

karlo1 jpg

Karlo Zagorac

Bojan Jovanović brkove pušta već tri godine ali kako kaže to nije bio plan od starta.

"To je proizašlo iz brade koja je proizašla iz puke lenjosti. A kad sam rešio da obrijem bradu ostavio sam brkove na nekoliko dana čisto da vidim na šta bi to ličilo, i naravno iz iste te lenjosti brkovi su ostali neko vreme. Pa su onda bili nekoliko puta obrijani i ponovo puštani i sad su prirasli tu gde su i mislim da će da ostanu neko duže vreme", kaže Bojan.

Postoje i mnoge zanimljive grupe na društvenim mrežama za ljubitelje facijalnih malja, a one nisu zanimljive samo muškom polu, naprotiv, nađe se ponešto i za dame. Pitali smo Novosađanke šta misle o brkama i bradonjama, a one su nam rekle da im se taj trend dopada i kako im muškarci sa bradama i brkovima deluju muževnije.

janbo1 jpg

Bojan Jovanović

Pošto smo u mesecima velikih vrućina gde nam i svaki komad odeće smeta pa nekima mogu predstavljati problem i malje koje dodatno greju, pitali smo Karla Zagorca da li postoji neka posebna vrsta nege brade i brkova leti.

"Definitivno pranje, samo što u ovom slučaju se ne koriste voskovi jer se oni tope na 30 stepeni. Tako da ako je temperatura napolju već tolika osobi koja ima vosak na brkovima neće biti prijatno. Postoje ulja za bradu koja su namenjena za leto sa osvežavajućim mirisima poput eukaliptusa, mente koja pri vetru hlade bradu. Što nekome ko ima ozbiljnu bradu ozbiljno i znači tokom leta", savetuje Karlo, a Bojan dodaje da mu brkovi ne predstavljaju problem leti, jedino što mu može biti problem jeste san.

"Meni je jedina razlika da li sam imao miran san ili ne, pošto mi zbog toga za nameštanje brkova nekad treba pet sekundi, nekad pet minuta a nekad čak i četiri dana ako se totalno unište od spavanja. Češalj ne koristim jedino što imam vosak koji sam uzeo pre nekoliko godina u Beču ali ga ne koristim stalno. On mi služi onih dana kada su brkovi tvrdoglaviji".

Dragi naši ljubitelji brkova i brada, ne posustajte. Sad će ubrzo zima pa ćete biti zahvalni sami sebi i ponosni na izdržljivost. 

Tonski prilog poslušajte u plejeru.



Jelena Mijatović 

Možda te još zanima:

.

Nije lako biti moderan bradonja

Drvoseča se, kao zanimanje, nije previše menjalo tokom vremena, sve do pojave modernih tehnologija. Zadatak je bio jednostavan: srušiti neko…

.

Posetioci jeftiniji od statista

Dan zaštite podataka o ličnosti obeležen je u ponedeljak 28. januara, a nekako u isto vreme, u medijima i na…

.

Konkurs za najzanimljivije obrade britanskih numera

Studentski kulturni centar Novi Sad i Ambasada Velike Britanije u Srbiji pozivaju autorske bendove iz Srbije, da pošalju demo snimak…

.

Bolja budućnost za slepe u muzičkoj industriji

Internacionalni projekat "Use sound to watch around" pokrenulo je udruženje Kulturni centar mladih Vojvodine, u okviru programa “"Erasmus+" koji finansira…

.

I Muse obradili Princa

Veliki broj muzičara svakog dana obrađuje hitove Princa. I britanski sastav Muse se pridružio ovom talasu i šerovao svoj snimak…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo