...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Zanimljivosti

Ni prst pred nosom

29.09.2020.

Astronomi provode mnogo vremena u posmatranju noćnog neba. Dok tragaju za udaljenim svetovima postaje im jasno i šta se to tačno dešava na našoj planeti, a zaključci ne idu u prilog optimističnoj budućnosti.

.

Globalno zagrevanje, sve češći požari i sve veće zagađenje negativno utiču na posmatranje zvezda, pa je sve više onih koji brinu da bi stanje na Zemlji uskoro moglo u potpunosti da izmeni posmatranje kosmosa.

Problem postaje najočigledniji u Čileu, koji mnogi nazivaju prestonicom posmatranja kosmosa, budući da pustinja stvara uslove koji su pogodni za čisto nebo. To se polako menja, te su astronomi iz opservatorije Paranal već detektovali porast prosečne temperature za 1,5 stepeni Celzijusove skale.

Temperatura postepeno raste u proteklih 40 godina, što stvara problem i kada su u pitanju teleskopi koji se sve teže hlade, što dovodi do kvarova.

Pretpostavlja se da će se u naredne dve decenije uslovi i dalje menjati i to na gore, ukoliko čovečanstvo ne bude preduzelo strože mere za sprečavanje zagađenja i drugih incidenata u čijem je središtu čovek. Izgleda da SpaceX sateliti nisu jedini koji ugrožavaju vezu sa zvezdama – Zemlja ima daleko ozbiljnije probleme.

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Teleskop mapirao duboki svemir rekordnom brzinom

Novi moćni teleskop postavljen u unutrašnjosti Australije obavio je mapiranje velikih delova svemira za rekordno kratko vreme, otkrivajući milione novih…

.

Delča ipak nije bio u pravu

Možda ipak nismo sami? Mlečni put ima 300 miliona nastanjivih planeta.

.

Imao se rašta i roditi

Otišao u penziju sa 25 godina

.

Uticajni tviteraš

"Da je danas živ Sveti Petar, sigurno bi i on slao poruke preko Tvitera i mejla, koristio bi savremena sredstva…

.

Otkriven eliksir večne mladosti?

U Kini testiraju injekciju koja zaustavlja starenje. Za sada se eksperimenti vrše samo na miševima, ali prvi nalazi su ohrabrujući.

.

Niko te ne poznaje kao WC šolja

Pametni WC čuva vaše zdravlje i preporučuje šta da jedete.

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo