...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Zanimljivosti

Ni prst pred nosom

29.09.2020.

Astronomi provode mnogo vremena u posmatranju noćnog neba. Dok tragaju za udaljenim svetovima postaje im jasno i šta se to tačno dešava na našoj planeti, a zaključci ne idu u prilog optimističnoj budućnosti.

.

Globalno zagrevanje, sve češći požari i sve veće zagađenje negativno utiču na posmatranje zvezda, pa je sve više onih koji brinu da bi stanje na Zemlji uskoro moglo u potpunosti da izmeni posmatranje kosmosa.

Problem postaje najočigledniji u Čileu, koji mnogi nazivaju prestonicom posmatranja kosmosa, budući da pustinja stvara uslove koji su pogodni za čisto nebo. To se polako menja, te su astronomi iz opservatorije Paranal već detektovali porast prosečne temperature za 1,5 stepeni Celzijusove skale.

Temperatura postepeno raste u proteklih 40 godina, što stvara problem i kada su u pitanju teleskopi koji se sve teže hlade, što dovodi do kvarova.

Pretpostavlja se da će se u naredne dve decenije uslovi i dalje menjati i to na gore, ukoliko čovečanstvo ne bude preduzelo strože mere za sprečavanje zagađenja i drugih incidenata u čijem je središtu čovek. Izgleda da SpaceX sateliti nisu jedini koji ugrožavaju vezu sa zvezdama – Zemlja ima daleko ozbiljnije probleme.

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Izgleda da nismo sami, sami i ničiji

Kako su istraživanja uznapredovala i dovela do raznoraznih otkrića u gotovo svim sferama života, naučnici su došli i do novih…

.

Teleskop mapirao duboki svemir rekordnom brzinom

Novi moćni teleskop postavljen u unutrašnjosti Australije obavio je mapiranje velikih delova svemira za rekordno kratko vreme, otkrivajući milione novih…

.

Delča ipak nije bio u pravu

Možda ipak nismo sami? Mlečni put ima 300 miliona nastanjivih planeta.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo