...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Gruvanje

Lifestyle / Tehnologija

Izgleda da nismo sami, sami i ničiji

02.10.2023.

Kako su istraživanja uznapredovala i dovela do raznoraznih otkrića u gotovo svim sferama života, naučnici su došli i do novih saznanja koja se odnose na život izvan Zemlje. Stoga, više se to ne dovodi u polemiku, sada je pitanje - kada ćemo pronaći život van našeg Univerzuma?

.

Mnogi su optimistični u otkrivanju znakova života u dalekom svetu, izvan našeg; te tako neke prognoze govore da bi se to moglo otkriti već u narednih nekoliko godina, a jedan naučnik, koji vodi misiju na Jupiter, ide toliko daleko da kaže da bi bilo "iznenađujuće" da nema života na jednom od ledenih meseca planete.

Svemirski teleskop James Webb nedavno je uhvatio fotografije koje imaju jasan nagoveštaj života na planeti izvan našeg Sunčevog sistema. Brojne misije koje su u toku ili koje tek treba da počnu označavaju novu svemirsku trku za najveće naučno otkriće svih vremena.

"Živimo u beskonačnom univerzumu, sa beskonačnim zvezdama i planetama i mnogima je od nas bilo očigledno da ne možemo da budemo jedini inteligentni život tamo", kaže profesorka Ketrin Hejmans, škotska kraljevska astronomkinja. Ona dodaje kako danas imamo tehnologiju i sposobnost da odgovorimo na pitanje da li smo sami u Kosmosu.

Teleskopi sada mogu da analiziraju atmosferu planeta koje kruže oko udaljenih zvezda, tražeći hemikalije koje - barem na Zemlji - mogu da proizvedu samo živi organizmi.

Prvi nagoveštaj takvog otkrića došao je ranije ovog meseca. Mogući znak gasa koji na Zemlji proizvode jednostavni morski organizmi otkriven je u atmosferi planete po imenu K2-18b, koja je udaljena 120 svetlosnih godina. Planeta se nalazi u onome što astronomi nazivaju "zonom Zlatokose" - na pravoj udaljenosti od svoje zvezde da površinska temperatura ne bi bila ni previše vruća ni previše hladna, već taman da ima tečne vode, koja je neophodna za održavanje života.

Tim očekuje da će za godinu dana znati da li su ovakvi nagoveštaji potvrđeni ili su pak nestali. Ako bi se, kojim slučajem, nagoveštaji potvrdili, to bi radikalno promenilo način na koji razmišljamo o potrazi za životom izvan našeg sveta.

"Ako pronađeno znakove života na prvoj planeti koju proučavamo, to će povećati mogućnost da je život uobičajen u svemiru", reči su profesora Nika Madhusudhana sa Instituta za astronomiju Univerziteta Kembridž. Njegova predviđana su da će u rok od pet godina doći do velike transformacije u našem razumevanju života u svemiru.

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Wikiverse: Galaktički pogled na wikipediju

Pronašli smo za vas još jedan sajt koji će vam olaksati i učiniti zanimljivim pretraživanje Wikipedije. Već na prvi pogled…

.

Svačiji alter (L)ego!

Neobična zložba "Kockasti univerzum, Lego u Srbiji" autorke Ane Dajić, koja će u Etnografskom muzeju biti otvorena do 10. juna, nastala…

.

Korupcija, siromaštvo i propaganda: najveći problemi u Srbiji

Na kraju godine 2022. tražili smo odgovor na pitanje kakva zemlja je po meri mladih? Pitali smo vas šta volite…

.

Krvavi mesec

Približavamo se kraju maja, kada će Mesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba - ali samo za one koji su…

.

Nova teorija o izumiranju ljudskih predaka

Kolaps Zemljinog magnetnog polja i obrtanje polova naše planete možda su doveli do istrebljenja neandertalaca, tvrdi nova studija naučnika.

.

Mask kontroliše četvrtinu satelita u Zemljinoj orbiti

Kompanija "Spejs-Eks" i njen izvršni direktor Ilon Mask sada kontrolišu više od četvrtine aktivnih satelita koji kruže oko Zemlje, u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost
  • 13:00 Šta se kuva?

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo