...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle / Web

Grafičko putovanje kroz bivšu Jugoslaviju

23.07.2020.

Kada se govori o bivšoj Jugoslaviji, danas se najčešće koristi pojam region. Ipak, čak i oni koji su rođeni nakon raspada ove, nekada zajedničke zemlje, osećaju veliku sličnost i pripadanje širom bivše Juge. Da li je u pitanju sličan jezik, muzika, roditelji koji imaju najbliže prijatelje i rodbinu širom nekadšnje države ili nova prijateljstva nastala nevezano za sve, nije ni važno. 

.

Bitno je da je Jugoslavija ostavila neizbrisiv pečat na svetskoj mapi kao specifična država naroda i narodnosti koji su u njoj složno živeli, sa posebnim osvrtom na jako zanimljivu i stvaralački uspešnu kulturu.

Grupa ozbiljnih blogera je pre nekih desetak godina pokrenula sajt koji se bavi upravo kulturnim nasleđem bivše države pod nazivom igoyugo.tumblr.com.

Ovaj sajt, kroz period od 1943. godine pa sve do njenog raspada 1991. godine prati rad i dostignuća u dizajnu, filmu, tipografiji, arhitekturi, muzici, knjgama, magazinima.

To je putovanje koje prati veoma popularne kulturne događaje koju su zajednički činili pop kulturu tog vremena.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Moji roditelji"

Naš kolega Mladen Mlađa Urdarević, deo poznatog radijskog dvojca Daško i Mlađa, ove nedelje preporučuje da čitate knjige Aleksandra Hemona.…

.

No Borders Orchestra: Više od klasične muzike

U novosadskoj Sinagogi će 17. septembra nastupiti No Borders Orchestra, ansambl koji čine profesionalni muzičari iz svih delova bivše Jugoslavije. Nakon uspešnih…

.

Džoni Štulić: Buntovnik u samoodbrani

Obeležavanje 70. rođendana frontmena Azre Branimira Džonija Štulića bilo je povod za sinoćnje okupljanje poštovalaca njegovog lika i dela u…

.

Pod bombama kao sirak tužni bez iđe ikoga

Iza bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, pre svega ostale su žrtve, uništene zgrade i mostovi, devastirana i ponižena zemlja. 

.

Jugonostalgija nije žal za prošlošću, nego za budućnošću koja se nije desila

Dan Republike se slavio 29. novembra. Bio je jedan od državnih praznika u bivšoj Jugoslaviji, sve do 2002. godine kada…

.

Yugo: Kakav god da je, volimo ga jer je naš

Kada je prvi Yugo sišao sa proizvodne trake u Kragujevcu, mnogi od nas nisu bili ni rođeni. Sa druge strane,…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo