...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Lifestyle / Web

Gašenje Explore feeda: Kako udovoljiti svima?

12.03.2018.

Kada se pojavila vest, pa i samo testiranje explore feeda, malo je reći da smo ga svi dočekali na nož. Mnogi su odbijali da daju šansu ovoj promeni, kao i svakoj drugoj, a onda smo mic po mic shvatili koliko je u stvari Fejsbuk pregledniji i napokon razumeli da nova opcija i te kako ima prednosti.

.

Naravno, nisu svi blagonaklono gledali na to kako se internet društvo prilagođava promeni, a to su mahom stranice koje su do publike upravo dolazile putem news feeda. Oni su prosto postali nevidljivi.

I eto, što je babi milo to joj se i snilo. Stari feed se vratio, a sa njim i staro/novo negodovane. Ovoga puta je to žal za raketicom. Dok stranice slave pobedu, privatna lica šeruju statuse o nedostajanju te naglo zavoljene opcije, kojom su vam prijatelji i porodica bili odvojeni od stvarnih interesovanja. Mi smo pitali naše sugrađane šta misle o vraćanju Fejsbuka na "staro":

Dok je postojao Explore feed mislio sam da je to grozna opcija, ali sada sam mišljenja da je možda to bilo i bolje jer ja koristim Fejsbuk kako bih se informisao. Tada sam samo išao na raketicu i dobijao sadržaj iz medija bez postova prijatelja, pa je bilo praktičnije. Ali i kroz taj period sam priželjkivao da se vrati stari news feed.

Ne znam u kojoj meri će nam se vratiti jer je Mark Zukerberg rekao da će se fokusirati da prioritet budu sadržaji prijatelja, a da će ukloniti medije. Mislim da su oni svakako planirali da povuku explore feed, pa da na osnovu toga grade novi news feed. Možda je to u stvari i taktika jer kada bi čitavom svetu dali explore feed svi bi se pobunili, a kada bi ga samo promenili bez izbacivanja bilo čega ljudi bi to možda lakše progutali.

Iskreno, trebalo mi je dosta vremena da uopšte i vidim da se vratio news feed kakav je bio. A explore feed nisam ni preterano konstatovala i mislim da niko nije imao naviku da klikne na tu raketicu. Bolje je što se vratilo na staro, jer je mnogo spontanije pošto uvek možeš da vidiš nešto zanimljivo dok listaš Fejsbuk.

fejsbuk

Mislim da je bolje kada nisu odvojeni news i explore feed, zato što volim da mi sve informacije budu na jednom mestu, jer nemam vremena da paralelno pratim dva različita zida sa različitim objavama.

Ja raketicu nisam ni imala na vidljivom mestu, stajala je tek kad uđem u meni. Ali sviđa mi se što sad ponovo vidim i objave prijatelja ali i stranica koje sam sa razlogom lajkovala. Retko kada sam i koristila raketicu, eventualno kada mi je dosadno i kada sam sve prelistala već dvanaest puta, onda kliknem na nju, ali to nije bilo često.

Bilo mi je drago što sam na jednom mestu imao filtriran sadržaj, na kom sam mogao da vidim stvari koje me zanimaju, a nisam morao da gledam gomilu stvari koje raznorazni prijatelji kače. Ipak mi je sa poslovne strane drago će na ovaj način biti povećan reach postova koje ja kačim na stranicu organizacije u kojoj radim. Pokazalo se da explore feed dosta smanjuje vidljivost objava koje smo delili sa ljudima.

Na ovu temu pričao nam je i naš stalni gost-saradnik u emisiji "O tome se priča", Vragolaž, koji je rekao da mu kao administratoru strane mnogo znači povratak, odnosno vidljivost u onlajn svetu.

"Jako sam se obradovao. Prvo nisam ni znao da se on vraća, to jest da gase explore feed, već mi je samo odjednom rič na stranici skočio bar šest puta. Imao sam osećaj da napokon ne kucam u prazno", kaže Vragolaž i objašnjava da mu je kao privatnom licu "legla" raketica.

fejs jpg

"Kao privatnom licu mi je godio explore feed zato što sam gledao samo stranice. Ali, očigledno, explore feed nije radio kako treba, jer su moji postovi postali vidljivi tek sada kad je raketa ukinuta. Rič na stranici se još uvek diže, i dalje nije onakav kakav je bio pre uvođenja rakete. Bio je oko 10 do maksimalno 15 hiljada za vreme trajanja explore feeda, a sada je 40-50 hiljada. Odmah je skočio. Kod stranica je najbitnije to da ti imaš ljude koji su lajkovali stranicu i ako oni nalete na nešto loše, dislajkovaće je. Oni što je nisu lajkovali, ne vide je i sigurno neće doći. Tako da smo dnevno više folovera gubili nego dobijali. Mnoge stranice su u međuvremenu odustale. Manje su postovale, admini su se povukli. I meni se sad moji admini vraćaju. Dosta stranica je napravilo grupe na facebooku pa su se tako dovijali, jer u grupi možeš da namestiš da članovi dobijaju notifikacije kad god ti nešto okačiš", ispričao je Vragolaž.  

Raketica je otišla u zaborav, ali se umesto nje u središtu gornje linije menija nalazi ikonica koja direktno vodi na profil korisnika. Promenjene su objave, utoliko što one koje sadrže eksterne linkove imaju sivu pozadinu i uokvirene su drugačije od običnih objava svih drugih korisnika.

Od novih opcija primetili smo svim korisnicima aktivu opciju Prijatelji u blizini, a novododate su Pomoć u kriznim situacijama, Brze igre, Sport, Zahtevi uređaja, Interakcija sa reklamama, Ponude, Pronađi Wi-Fi i druge. Svaka opcija ima novu i izmenjenu veću ikonicu, sa mnogo više boja. Nažalost, to se neće dopasti svima, kao ni odluka da Fejsbuk "sabije" toliko opcija u okviru menija za Podešavanja. U svakom slučaju potražite ažuriranje aplikacije i sačekajte da vam server odobri novi izgled i nove opcije Facebook aplikacije na Android platformi.

Emisiju "O tome se priča" poslušajte na našem podkastu.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Fejsbukova raketica gasi sajtove

Nakon što je Facebook predstavio promene u načinu prikazivanja vesti u news feedu, došlo je do osetnog pada poseta sajtovima.…

.

Facebook beži od odgovornosti za dezinformacije

Fejsbuk je bio meta ozbiljnih kritika godinama unazad, koje su kulminirale tokom i posle izbora za američkog predsednika. Ozbiljne optužbe…

.

Povratak News Feeda?

Mnogim korisnicima Fejsbuka u Srbiji danas su ponovo počele da se prikazuju objave sa stranica koje su lajkovali u osnovnom…

.

Besplatno je i uvek će biti. Stvarno?

Explore feed već dve nedelje dovodi do podeljenih stavova korisnika Fejsbuka. Opcija koja vas vodi na odeljak gde su lajkovane…

.

Facebook LIVE dostupan na svim računarima

Facebook Live napokon je dostupan na laptopovima i desktop računarima - u celom svetu! Ova popularna platforma, koja je pokrenuta…

.

Fejsbuk ukida Explore Feed

Fejsbuk i zvanično prekida eksperiment podele Home strane na News Feed i Explore Feed. 

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo