...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Lifestyle / Web

Facebooku se sprema hod po ivici provalije

26.03.2018.

Ako do sada niste čuli za hešteg #DeleteFacebook i Kejmbridž analitiku, ovih će vam dana biti pune uši tih fraza. U emisiji "O tome se priča" bavili smo se masivnom zloupotrebom ličnih podataka procurelih sa Fejsbuka posredstvom kompanije Kejmbridž analitika, što je otkrila britanska TV kuća Chanel 4.

.

Lični podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka zloupotrebljeni su za potrebe političkih kampanja i to bez njihovog znanja, što je direktno uzrokovalo izborom Donalda Trampa za predsednika Amerike. Prva je reagovala berza, gde je kompanija Fejsbuk izgubila na vrednosti čak 35 milijardi dolara, zbog čega je osnivač Mark Zakerberg manje bogat za pet milijardi dolara.

Požar je počeo da se širi tokom prošlog vikenda, kada je bivši direktor britanske kompanije "Kembridž analitika", Kristofer Vajli, izašao u javnost i otkrio skandalozne detalje, potom su objavljeni tajni snimci, a sada je bes javnosti širom sveta usmeren ka Marku Zakerbergu.

Pravosudni organi i Velike Britanije i SAD pozvaće prvog čoveka Fejsbuka da se izjasni o optužbama, a Zakerberg je pre nekoliko dana rekao da će se na te pozive odazvati, izvinjavajući se usput korisnicima zbog ove afere.

Tamara Vučenović sa Radio Beograda, autorka emisije "Digitalne ikone", kaže da je ne iznenađuje ova afera, ali da je sigurna da će posle nje mnogo toga morati da se menja.

"To nije toliko novi problem, ali je svakako veliki. Mislim da je naša obaveza da proverimo koje podatke dajemo, svakako bi trebalo da to sve iščitamo, mnogo je veći problem da nam se stavi do znanja šta će se sa našim podacima desiti. Kada je reč o svemu ovome što se dešava sa Facebookom, to nije bio slučaj", kaže Tamara.

delete jpg

Na pitanje hoće li se ova afera obiti Facebooku o glavu, napša sagovornica kaže da bi to moglo da se dogodi.

"Odgovor na to pitanje je dosta teško dati. Određene promene su se već dogodile, bitno drugačije od onih koje smo viđali prethodnih godina. Facebook je osnovan 2004. godine, nema ni petnaest godina ali u digitalnom svetu to je poprilično mnogo godina. Često smo se pitali šta će to suštinski poremetiti Facebook, a mislim da se taj tektonski poremećaj upravo dešava. Ovo su neki obrisi kontura odgovora na pitanje kako će se dalje razvijati Facebook, šta će se dogoditi", objašnjava Tamara.

U međuvremenu, društvena mreža Facebook objavila je oglas na celoj stranici u britanskoj i američkoj štampi, u kojem se vlasnik Mark Zakerberg izvinjava korisnicima i izražava žaljenje.

"Naša odgovornost je da štitimo vaše podatke. Ako u tome ne uspevamo, onda je ne zaslužujemo", napisao je mladi američki milijarder u oglasu objavljenom u šest britanskih (Sunday Times, Mail On Sunday, Observer i drugi) i u tri američka glasila (New York Times, Washington Post i Wall Street Journal).

"Možda ste čuli da se govori o kviz aplikaciji koju je osmislio univerzitetski istraživač, koji je 2014. omogućio da u javnost izađu podaci više miliona korisnika Facebooka. Bila je to zloupotreba poverenja i žao mi je što tada nismo više učinili", rekao je Zakerberg tonom koji podseća na ton njegovog prvog izvinjenja objavljenog u sredu.

Ovaj skandal koji je veoma poguban za ugled Facebooka, prouzrokovao je pad vrednosti deonica kompanije na berzi i gubitak veći od 50 milijardi dolara.

facebook

Foto: pexels.com

Od eskalacije afere pojavile su se čak i glasine da je sam Facebook iskonstruisao aferu da bi dobar deo korisnika prebacio na druge društvene mreže čiji je vlasnik. Tamara Vučenović kaže da je i to moguće.

"Odgovor je jednostavan: Sve je moguće. U izvresnom smislu ovo jeste manipulacija, sve ono što se dešavalo prethodnih godina u određenom smislu jeste manipulacija, jer je neko upravljao podacima korisnika, na načine koji nisu dozvoljeni, koji nisu u redu. Manipulisalo se i mnogim drugim stvarima, videli smo po ovoj aferi, izvan korišćenja društvenih mreža, tako da nisam sigurna da znam odgovor na pitanje ali recimo da verujem da ovo nije baš iskonstruisano," kaže Tamara.

Ona je objasnila i na koji način naši podaci sa društvenih mreža "cure" na razne strane.

"Mi svoje podatke ostavljamo, a na žalost, nismo sigurni kakav je njihov dalji put. Čak i onda kada mislimo da smo sigurni, dogodi se nešto pa vidimo da smo u izvesnoj meri izgubili kontrolu nad svojim podacima koji su bili online. Oni cure na različite načine i nekad je to uz našu saglasnost, odnosno, mi dozvoljavamo raznim aplikacijama da koriste našu kameru, naš adresar, mailove naših prijatelja. Sa druge strane, možemo biti i potpuno nedužni i naši podaci preko kvizova i igrica mogu biti zloupotrebljeni, čak i da ih vi ne igrate, dovoljno je da ste prijatelj nekoga ko to radi i dospevate u lanac. Postoje sigurno i načini o kojima nemamo pojma, koliko god da čitamo i pratimo, bojim se da postoje načini do kojih se dolazi do naših podataka. Ipak bi trebalo da vodimo računa o tome šta ostavljamo na društvenim mrežama i ne bismo smeli da se vodimo parolom da će neko svakako doći do naših podataka", kaže Tamara.

facebook kockice

Nakon skandala Cambridge Analytica, Mozilla je 21. marta povukla svoje reklame sa Fejsbuka.

U saopštenju je izražena zabrinutost nakon izbijanja skandala zbog nebezbednosti podataka kojima mogu da pristupe i aplikacije na koje se korisnici loguju preko Fejsbuka, prenosi Danas.

Mozilla je prva velika kompanija koja se odlučila na ovaj korak. Postoje indicije da će to učiniti i Nordea, najveća finansijska grupa iz severne Evrope, koja je najavila da za sada ne planira da nastavi sa kupovinom akcija Fejsbuka i saopštila da društvenu platformu stavlja u "karantin".

Ilon Mask je prihvatio izazov i pridružio se pokretu #DeleteFacebook. Odgovarajući na tvit suosnivača WhatsAppa, Brajana Aktona, koji poziva na brisanje Facebook profila, Musk je šaljivo pitao "Šta je Facebook?".

Nakon što ga je neko od pratilaca podsetio da na Facebooku postoje stranice njegovih kompanija Tesla i SpaceX, te ga izazvao da ih obriše, Mask je iznenadio odgovorom da "nije bio svestan toga da one postoje". Nekoliko minuta posle, obe Facebook stranice su izbrisane.

Celu emisiju "O tome se priča" poslušajte na našem podkastu.

A.K./P.K.

Možda te još zanima:

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Smanjuje se upotreba TikToka

TikTok je prošle godine bio na prvom mestu kada je u pitanju broj preuzimanja, ali nije bio prva i po…

.

48.000 kompanija dalo Facebooku podatke o jednoj osobi

Facebook dobija podatke o korisnicima od velikog broja različitih kompanija, a nova studija koju je sproveo Consumer Reports daje bolji…

.

Uvode se ograničenja za Facebook i Instagram

Kompanija Meta najavila je primenu novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu, kako bi promovisala "bezbednu…

.

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

Ovo su najpopularnije aplikacije za dopisivanje u 2023. godini

Spisak najpopularnijih globalnih mobilnih aplikacija za slanje poruka, zasnovan na broju mesečno aktivnih korisnika, ažuriran je za 2023. godinu.

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo