...
TRENUTNO17:00 - 18:00Radio Grafiti

Lifestyle / Video igre

Age of Empires: Serijal koji je definisao žanr

17.12.2022.

Ova godina nam je donela gomilu jubileja u svetu gejminga, a jedan njih je i 25 godina od izlaska prvog naslova u serijalu Age of Emipers. Od početka, pa sve do danas, ovo je igra koja definiše strategiju kao žanr i jedan od nezaobilaznih naslova u životu svakog gejmera.

.

Ipak, nije sve bilo tako lako. Kada se prvi Age of Emipers pojavio krajem 1997. godine podelio je kritičare. Najviše pohvala se odnosilo na sam koncept, što se ispostavilo kao ispravno, jer on nije puno menjao tokom ovih 25 godina. Najviše zamerki se odnosilo na dizajn, mada opet sa današnje perspektive i ta zamerka deluje prilično besmileno.

Skoro sve u toj igri je isto kao i u Age of Empires IV, koji je izašao 2021. godine, jedino što se razlikuje je grafika. Naravno, bilo je tu izmena, ali osnova je ista što znači da je igra, na kraju, prilagodila tržište sebi. Na vama je da razvijate vojsku, gradite zgrade, obezbedite hranu i na kraju krenete u brobu protiv komšija. Najinteresantniji deo igre jeste upravo to - pravljenje strategije, nabavka oružija i osvajanje okolnih teritorija.

Osnovni serijal je posvećen različitim periodima u istoriji - od starog Egipta, preko dalekog istoka, sve do mračnog srednjeg veka. Ovaj period je, čini se i najinteresntniji, najviše zbog političke mape Evrope i sveta koju je tada karetkerisao veliki broj država u konstantnim sukobima. Ovom istorijskom periodu je posvećen i poslednji naslov u serijalu Age of Empires IV, koji vam nudi opciju da izaberete jednu od osam civilizacija sa kojima ćete komandovati. Tu su i Kina, Engleska, Francuska, Mongolija... Skoro ceo svet vam je na raspologanju, na vama je samo da izberete ko vam je draži.

Jedno vreme, izlazio je i spin-off serijal Age of Mythology koji je imao istu suštinu, ali nešto drugačije aktere. U ovom slučaju, u borbama vam mogu pomoći i bogovi poput grčkog Zevsa ili egipatskog Ra. Prva igra u ovoj seriji je izašla 2002. godine i prošla je dosta dobro, što pokazuju i kritike ali i broj prodatih kopija. Tu je bilo i nekoliko nastavaka od kojih je poslednji "Age of Mythology: Tale of the Dragon" pred igrače stigao sada već davne 2016. godine.

Još uvek je rano da se priča o novom nastavku u originalnoj seriji, no ono što je sigurno je da nas čeka dosta "definitive edition" naslova kojima treba posvetiti pažnju. Microsoft je odlučio da skoro sve igre koje su izašle početkom ovog veka unapredi i prilagodi modernim trendovima u svetu gejminga. Sve izgleda veoma pristojno i interesantno, za razliku od, na primer, GTA, koji se prilično obrukao na tom polju.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

Da li je moguće voditi tematski park sa dinosaurusima?

Simulatori su za izdavače video igara mač sa dve oštrice - ili su užasno dosadsni ili postanu veliki fenomen sa…

.

Vorner Bros snima film "Minecraft"

Vorner Bros radi na filmu o popularnoj igrici "Minecraft". Glavnu ulogu u filmu će igrati Džejson Momoa dok je Met…

.

Descenders: Drugačija doza adrenalina

Kada pričamo o trkačkim video igrama prva asocijacija su automobili, što je i normalno. Danas ćemo ipak probati nešto drugačije…

.

Ako vam nekada dosadi Counter Strike, tu je Valorant!

Pred nama je jedan produženi vikend koji kao da je stvoren za video igre. Vreme kao da je stvoreno da…

.

Into the Breach: Robotska šahovska borba

Konačno je stiglo lepo vreme, što je idealan trenutak da se sa velikih ekrana i konzola prebacimo na mobilne telefone…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo