...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Znamo li šta je VPN?

08.10.2019.

Koliko vam se puta desilo da pokušate da pustite video na Jutjubu ali umesto slike i tona, na ekranu izlazi poruka da sadržaj nije dostupan u vašoj zemlji? Možda ste pokušali da koristite neku aplikaciju ili servis kojem je nemoguće pristupiti sa vaše lokacije? Iako prividno neograničen i slobodan, internet je pun barijera. Protiv njih uspešno se "bore" VPN mreže koje su merdevine preko zidova internet cenzure.

.

Posmatrajmo celokupni internet kao jedan put na kraju koga se nalaze stvari koje nas interesuju. Zamislite sada da na tom putu vrebaju skrivene opasnosti koje nam mogu nauditi dok se po njemu krećemo. Virtuelna privatna mreža ili vpn bi na tom putu bio tajni tunel koji nam omogućava da do cilja stignemo bez izlaganja opasnostima. Upravo ta anonimnost i privatnost su glavne razlike između obične internet mreže i vpn-a.

Informatičar i programer Jovan Babin kaže da su svi računari u vpn mreži sigurni jer ih od spoljnih uticaja obezbeđuju različiti vidovi zaštite.

"U suštini to je jedan računar koji služi kao mesto kom pristupaju korisnici koji mogu sa bilo koje mreže koja ima pristup internetu da se prijave i uđu u privatnu mrežu. Taj računar služi da bi propustio određene korisnike koji imaju prava da pristupe resursima te mreže. Pritom su ti resursi nedostupni ostalim korisnicima. Postoji više načina kojima se može pristupiti virtuelnoj mreži. To može biti klasično "username i password" ili putem ključa. Glavna stvar je u tome da su svi računari u toj virtuelnoj mreži zaštićeni", pojašnjava on.

vpn2 jpg

Virtuelne mreže su u početku služile kompanijama kojima je sigurnost podataka na prvom mestu. Danas, one su komercijalno dostupne svima. Veliki izbor vpn aplikacija znači da svaki korisnik, bez obzira na svoje računarsko znanje, može naći neku po svojoj meri. Prepreka za naše tržište je što za kvalitetnu vpn mrežu treba izdvojiti novac. To znači da pored računa za internet plaćate i pretplatu za vpn.

Student Ognjen Vujičić, ne vidi ovo kao problem. Smatra da je taj mesečni izdatak opravdan jer sigurnost na internetu za njega predstavlja prioritet. Takođe dodaje da su neke besplatne verzije programa za privatne mreže rizične jer sakupljaju podatke korisnika te treba biti obazriv.

 "Vpn koristim unazad već dve-tri godine i plaćam mesečnu pretplatu. U Srbiji vlada mišljenje da softver ne treba da se plaća jer što bi plaćali kada možemo da nabavimo besplatno. Međutim, ako se ozbiljno bavite računarima i softverima trebalo bi da ga nabavite za sebe. Zabluda je da vam vpn treba samo ako se bavite nekim nedozvoljenim radnjama. Meni recimo omogućava pristup sajtovima i uslugama koji su pod restrikcijom", kaže Vujičić.vpn1 jpg

Virtuelne privatne mreže postoje kako bi nas osigurale ne samo od krađe podataka već i od prisluškivanja razgovora i raznih virusa. Iako imaju svoje negativne strane, na primer to što je brzina interneta malo slabija ili što se mora i za njih mesečno izdvojiti novac, pozitivnih je mnogo više.

One otključavaju usluge koje zbog lokacije nisu dostupne i u određenoj meri čine nas anonimnim za sve "znatiželjnike" sa mreže. Sve što vam treba jeste malo vremena da pronađete vpn koji vam odgovara i instalirate ga. Kada se ponovo desi da neka kompanija kojoj verujemo zloupotrebi naše poverljive podatke ili kada blokiraju vaš omiljeni video, videćete koliko su virtuelne privatne mreže zapravo korisne.

 

Miloš Medić

Možda te još zanima:

.

Rusija će početi da zabranjuje velike VPN servise

Ruska netrepeljivost prema VPN-ovima koji olakšavaju borbu protiv cenzure je dobro poznata, a sada bi ta zemlja uskoro mogla da blokira…

.

Inkognito mod ne garantuje potpunu privatnost

Incognito mod u okviru pretraživača Google Chrome ne obezbeđuje privatnost kakvu korisnici očekuju, budući da administratori mreže na kojoj se…

.

Opera omogućila besplatan VPN

Opera je postala prvi internet browser koji svojim korisnicima omogućava besplatno korišćenje VPN (Virtual Private Network) mreže i to tako…

.

Društvena mreža za komšije

U mora društvenih mreža ovih dana je možda najkorisnija ona koja okuplja ljude koji su vam najbliži - vaše komšije.

.

Kada kredu i tablu zameni internet

Kada smo se šalili da nam se život polako ali sigurno seli u virtuelni prostor, nismo mogli ni da slutimo…

.

Uzimanje pravde u svoje ruke dovodi do anarhije

Šta radiš kada si kivan na ono što se dešava oko tebe? Šta radiš kada vidiš da je neko uzeo…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Škripa
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo