...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Web

Opera omogućila besplatan VPN

21.09.2016.

Opera je postala prvi internet browser koji svojim korisnicima omogućava besplatno korišćenje VPN (Virtual Private Network) mreže i to tako što je VPN klijent integrisan u browser. 

.

Ova funkcionalnost je bila najavljena još u aprilu, kada su je mogli isprobati korisnici developerske verzije Opere. Ali, sada je došlo vreme i da se VPN ponudi i ostatku korisnika Opera browsera.

U najnovijoj verziji Opere VPN se može uključiti jednim klikom. Time korisnik ulazi u zonu bezbednijeg surfovanja, zaštićenog 256-bitnom AES enkripcijom, a internet saobraćaj se preusmerava preko posebnih VPN servera na nekoj od pet lokacija u svetu: SAD, Kanadi, Nemačkoj, Holandiji ili Singapuru. Ovi serveri će omogućavati dovoljnu propusnost, pa korisnici ne bi trebalo da imaju problema sa streamovanjem HD video sadržaja, kažu iz Opere.

VPN dodatak za Operu razvijen je u saradnji s njihovom kompanijom SurfEasy (koju su preuzeli ranije ove godine), a dostupan je u novoj desktop verziji Opere za Windows i macOS, koju je moguće preuzeti odmah. Iz Opere kažu da su vrlo posvećeni sigurnosti i privatnosti svojih korisnika, te da ni oni a niti SurfEasy ne skladište nikakve podatke o stranicama posećenim kroz njihove VPN servere.

Od ostalih mogućnosti nove Opere tu su, uz već ranije ugrađeni adblocker, način rada s manjom potrošnjom baterije, te podrška za RSS kanale i Google-ov streaming uređaj Chromecast.

Izvor: IT Vesti

Možda te još zanima:

.

Pet najboljih pretraživača sa veštačkom inteligencijom

Veštačka inteligencija sve je više ugrađena u web pretraživače, donoseći poboljšanja i nove mogućnosti korištenja.

.

Opera se peva celim telom

Ljudski glas, kao najsavršeniji od svih instrumenata, posebno se izučava, neguje i vežba. Da bi neko postao operski pevač mora…

.

Opera browser dozvoljava emoji web adrese

Kompanija za web browsere Opera, saopštila je da će omogućiti web adresama zasnovanim samo na emodžijima da donesu novi nivo kreativnosti…

.

Zaljubljena u scenu i zvuk

U operu je prvi put otišla sa školom i od tada živi operu. San iz detinjstva, da postane glumica, morao…

.

E laka li je Rock opera

Neobičan spoj klasične rok muzike i gvozdene opere doveo je do toga da "Rock opera" već nekoliko godina spaja ne…

.

Apple predstavio iOS 14

Apple je na svojoj prvoj virtuelnoj konferenciji predstavio nove verzije operativnog sistema za iPhone, iPad i Apple pametne satove.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo