...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Lifestyle / Web

Opera omogućila besplatan VPN

21.09.2016.

Opera je postala prvi internet browser koji svojim korisnicima omogućava besplatno korišćenje VPN (Virtual Private Network) mreže i to tako što je VPN klijent integrisan u browser. 

.

Ova funkcionalnost je bila najavljena još u aprilu, kada su je mogli isprobati korisnici developerske verzije Opere. Ali, sada je došlo vreme i da se VPN ponudi i ostatku korisnika Opera browsera.

U najnovijoj verziji Opere VPN se može uključiti jednim klikom. Time korisnik ulazi u zonu bezbednijeg surfovanja, zaštićenog 256-bitnom AES enkripcijom, a internet saobraćaj se preusmerava preko posebnih VPN servera na nekoj od pet lokacija u svetu: SAD, Kanadi, Nemačkoj, Holandiji ili Singapuru. Ovi serveri će omogućavati dovoljnu propusnost, pa korisnici ne bi trebalo da imaju problema sa streamovanjem HD video sadržaja, kažu iz Opere.

VPN dodatak za Operu razvijen je u saradnji s njihovom kompanijom SurfEasy (koju su preuzeli ranije ove godine), a dostupan je u novoj desktop verziji Opere za Windows i macOS, koju je moguće preuzeti odmah. Iz Opere kažu da su vrlo posvećeni sigurnosti i privatnosti svojih korisnika, te da ni oni a niti SurfEasy ne skladište nikakve podatke o stranicama posećenim kroz njihove VPN servere.

Od ostalih mogućnosti nove Opere tu su, uz već ranije ugrađeni adblocker, način rada s manjom potrošnjom baterije, te podrška za RSS kanale i Google-ov streaming uređaj Chromecast.

Izvor: IT Vesti

Možda te još zanima:

.

Apple predstavio iOS 14

Apple je na svojoj prvoj virtuelnoj konferenciji predstavio nove verzije operativnog sistema za iPhone, iPad i Apple pametne satove.

.

Uživajte uz Royal Opera House

Londonska Royal Opera House pridružila se listi svetskih kulturnih institucija koje na internetu strimuju svoje sadržaje.

.

Windows 10 najzastupljeniji

Prema analitičkoj kući NetMarketShare, najzastupljeniji operativni sistem na svetu je Windows 10 koga koristi 53,33 odstokorisnika.

.

Kooperativa umetnicima nudi opremu za rad

Novosadska nezavisna kulturna scena od danas je bogatija za Biblioteku audiovizuelne tehnike, iz koje će organizacije i pojedinci moći da…

.

Opera najavila prvi gejming pretraživač

Novi pretraživač je poneo ime Opera GX, a kao najvažniju funkciju ističu panel u okviru kojeg je korisnicima omogućeno da ograniče…

.

iPad dobio svoj operativni sistem

Na Apple WWDC konferenciji predstavljen je samostalni operativni sistem za iPad, koji nosi naziv iPadOS. Ovo znači da uređaj napušta…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo