...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Rusija će početi da zabranjuje velike VPN servise

14.06.2019.

Ruska netrepeljivost prema VPN-ovima koji olakšavaju borbu protiv cenzure je dobro poznata, a sada bi ta zemlja uskoro mogla da blokira neke velike VPN servise nakon što su odbili da se povežu sa nacionalnom crnom listom koja bi sprečila njihove korisnike da pristupe veb stranicama sa crne liste čak i kada koriste VPN uslugu. 

.

Nadzorni direktor za telekomunikacije u Rusiji Alexander Zharov potvrdio je Interfaxu da će devet glavnih VPN usluga, među kojima su i NordVPN i ExpressVPN, biti blokirane nakon što su odbile da se pridruže nacionalnoj crnoj listi. Rusija je tražila od deset VPN provajdera da koriste crnu listu i samo jedan, Kaspersky, pristao je na to. 

Kako prenosi Ubergizmo, ostali provajderi ne samo da su odbili zahtev, već su rekli da će se odupreti ovom potezu. Njima je dat rok od 30 dana da odgovore, ali većina je zahtev već odbila.

Neki su na svojim veb stranicama objavili da neće ispuniti zahtev. NordVPN kaže da bi cenzura kršila ugovore o uslugama sa korisnicima, na primer. Rusko nadzorno telo za telekomunikacije kaže da se ovi servisi mogu blokirati u roku od mesec dana. 

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je potpisao zakon kojim će se pooštriti kontrola lokalnih korisnika interneta i izolovati zemlja, a to je u samom vrhu postojećih mera koje ograničavaju pristup VPN-ovima i vebu u celini. Ipak, nije dobra vest za Ruse koji žele da vide ceo internet. Moraće da se okrenu manjim VPN provajderima koji ne podležu zabranama, i nema garancije da će te opcije trajati.

Očekuje se da će se zabrana ovih VPN-a izvršiti u roku od mesec dana.

Možda te još zanima:

.

Bolje pet odličnih nego deset prosečnih pesama

Tokom Exit festivala, vreme za razgovor sa ekipom Oradija izdvojio je i Vladimir iz ruskog benda Siberian Meat Grinder. Pričali…

.

Filatov & Karas: Volimo i klubove i festivale

Ruski DJ duo Filatov & Karas nastupio je na nedavno završenom Sea Dance festivalu, na pljaži Buljarica u Crnoj Gori.…

.

Počinju Dani Brazila u Novom Sadu

Ako ste kojim slučajem pomislili da je festivalska sezona za nama onda je najbolje da vam kažemo da se grdno…

.

Rus završio u zatvoru zbog Pokemon Go igrice

Igrica Pokemon Go kod nas možda već polako odlazi u zaborav, ali to nije situacija u drugim delovima sveta. Naime,…

.

Inkognito mod ne garantuje potpunu privatnost

Incognito mod u okviru pretraživača Google Chrome ne obezbeđuje privatnost kakvu korisnici očekuju, budući da administratori mreže na kojoj se…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo