.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Tehnologija

Rusija će početi da zabranjuje velike VPN servise

14.06.2019.

Ruska netrepeljivost prema VPN-ovima koji olakšavaju borbu protiv cenzure je dobro poznata, a sada bi ta zemlja uskoro mogla da blokira neke velike VPN servise nakon što su odbili da se povežu sa nacionalnom crnom listom koja bi sprečila njihove korisnike da pristupe veb stranicama sa crne liste čak i kada koriste VPN uslugu. 

.

Nadzorni direktor za telekomunikacije u Rusiji Alexander Zharov potvrdio je Interfaxu da će devet glavnih VPN usluga, među kojima su i NordVPN i ExpressVPN, biti blokirane nakon što su odbile da se pridruže nacionalnoj crnoj listi. Rusija je tražila od deset VPN provajdera da koriste crnu listu i samo jedan, Kaspersky, pristao je na to. 

Kako prenosi Ubergizmo, ostali provajderi ne samo da su odbili zahtev, već su rekli da će se odupreti ovom potezu. Njima je dat rok od 30 dana da odgovore, ali većina je zahtev već odbila.

Neki su na svojim veb stranicama objavili da neće ispuniti zahtev. NordVPN kaže da bi cenzura kršila ugovore o uslugama sa korisnicima, na primer. Rusko nadzorno telo za telekomunikacije kaže da se ovi servisi mogu blokirati u roku od mesec dana. 

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je potpisao zakon kojim će se pooštriti kontrola lokalnih korisnika interneta i izolovati zemlja, a to je u samom vrhu postojećih mera koje ograničavaju pristup VPN-ovima i vebu u celini. Ipak, nije dobra vest za Ruse koji žele da vide ceo internet. Moraće da se okrenu manjim VPN provajderima koji ne podležu zabranama, i nema garancije da će te opcije trajati.

Očekuje se da će se zabrana ovih VPN-a izvršiti u roku od mesec dana.

.
Mesecima nakon što ga je najavljivao, Twitter je sada objavio da je novi sajt gotov, a korisnicima će pružiti iskustvo sa bržim…
.
Američki senator iz redova demokrata Čak Šumer pozvao je FBI i Saveznu trgovinsku komisiju (FTC) da sprovedu istragu o aplikaciji…
.
Digitalna kompetencija prepoznata je kao jedna od osam osnovnih kompetencija neophodnih za celoživotno učenje i pomoću nje se stiču…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?