...
TRENUTNO12:00 - 13:00Za i protiv

Lifestyle / Tehnologija

Zakerberg okuplja milijardu ljudi u virtuelni svet

12.10.2017.

Mnogo smo do sada pričali o gedžetima za virtuelnu realnost. Iako veoma zabavna, ova tehnologija sporo ulazi u mejnstrim, prevashodno zbog cene i toga što razvojne kompanije naočare uparuju sa veeoma skupim telfonima. Facebook sada odlazi korak dalje i nudi jeftinu opremu. 

.

Facebook je najavio Oculus Go, virtuelni samostalni komplet za glavu koji će pred kupce izaći 2018. godine. Vlasnik Facebook-a Mark Zakerberg rekao je da će 199 dolara, koliko će specijalne naočare koštati, biti najniža cena za takvu napravu.

Prodaja virtuelne opreme usporila je od kada je lansiran Oculus Rift prošle godine i Facebook je morao da smisli nešto novo ukoliko želi da ostane u trci. Iz ove kompanije tvrde da ukoliko virtuelna stvarnost ne bude omasovljena spravom po ovoj ceni, neće to učiniti nikada.

Facebook je cenu formirao po uzoru na Samsungov Gear VR koji košta samo 129 dolara, ali mu je potreban Samsungov telefon da bi radio, što otežava izbor.

Zakerberg je na konferenciji u San Hozeu priznao da je razvoj virtuelne opreme jako spor, ali se nada da će jednog dana doći do čak milijarde korisnika nove tehnologije, a Oculus Go je, smatra on, najbolji put do tog cilja.

BBC

Možda te još zanima:

.

Novi vremenski standard za Mesec

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme…

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Ono što je ubilo ptice, ubija i ljude

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su pre petnaestak dana više od 800 mrtvih ptica na oranicama…

.

Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet u Novom Sadu u subotu, 16. marta organizuje prolećni Dan otvorenih vrata. Učenici srednjih škola mogu da se…

.

Vredi pročitati: "Mliječni zubi"

Novinarka Divna Prusac preporučuje knjigu Lane Bastašić “Mliječni zubi”.

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo