...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Tehnologija

Xbox pokušava da uštedi energiju

02.02.2023.

Režim spavanja (sleep mode) na modernim konzolama omogućava im da se brzo probude, ali takođe troši značajnu količinu energije jer se sistem nikada ne isključuje. Međutim, Microsoft misli da može da ponudi  kompromis. Vlasnicima Xbox Series X, Series S i One daje opciju spavanja "aktivnih sati".

.

Izaberite novu opciju i vaša konzola će se isključiti u trenucima kada je verovatno nećete koristiti, smanjujući potrošnju energije. Možete ručno da zakažete sate ako znate kada igrate,  automatska opcija je dostupna ako želite da se konzola prilagodi vašim navikama. Funkcija će biti automatski omogućena i zakazana na sistemima Xbox Series X/S. Xbox One će podrazumevano biti uvek aktivan, a sate ćete morati sami da konfigurišete.

Kompanija takođe uvodi opciju “shutdown (energy saving)” koja navodno koristi do 20 puta manje energije od spavanja, a istovremeno omogućava ažuriranje vašeg Xbox-a i njegovih igara preko noći. Ako vam ne smeta duže vreme pokretanja i odsustvo daljinskog buđenja, možete smanjiti svoj energetski otisak i potencijalno smanjiti svoje račune. Ažuriranje će biti automatsko za korisnike Xbox Series X/S u programu Insider.

Xbox se oslanja i na “carbon aware“ opciju koja je prisutna na Windows 11 sistemu. Ako su podaci o intenzitetu ugljenika dostupni u vašem regionu, mašina će zakazati ažuriranja operativnog sistema i igara za one periode kada će se najverovatnije oslanjati na lokalnu obnovljivu energiju, umesto da jednostavno preuzima datoteke u ranim jutarnjim satima. Insider će imati ovu pogodnost odmah ako je Xbox Series X/S konfigurisan za automatska ažuriranja, dok će One imati više opcija za testiranje koje će vam pomoći sa povratnim informacijama.

Nejasno je koliko energije ove funkcije mogu uštedeti u stvarnom svetu. Microsoft procenjuje da će dve Xbox konzole koje koriste ekološki prihvatljivu funkciju isključivanja smanjiti emisiju ugljenika koja je ekvivalenta količinu koju drvo ukloni za desert godina, a pri tome se podrazumeva da je vaš uređaj isključen 20 sati dnevno.Očigledno je da tehnološki brendovi sada vide softver kao način da unaprede svoje ekološke ciljeve.

Izvor: PC Press

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Microsoft napravio Xbox kontroler sa mirisom pice

Microsoft je dizajnirao prilagođene TMNT Xbox kontrolere koji imaju difuzer mirisa vezan pozadi u obliku parčeta pice. 

.

Novi Forza Motorsport stiže do kraja godine i biće odličan!

Microsoft je nedavno izbacio prvi trejler nove igre u popularnom trkačkom serijalu "Forza" pod nazivom "Motorsport". Sudeći po onome što…

.

Godina u svetu gejminga: Elden Ring pa sve ostalo

Iza nas je još jedna uzbudljiva godina puna dobrih video igara - pored standardnih serijala, kao što su FIFA ili…

.

Project Winter: Igra koja će vas posvađati sa prijateljima

Multiplejer naslov "Project Winter" nedavno je obeležio zavidan jubilej - više od 2,5 miliona aktivnih igrača. Svi su oni okupljeni…

.

Skull and Bones: Gusarska avantura iz Ubisofta

Ako ovog leta ipak ne budete mogli da skoknete do nekog letovališta na obali mora spremite se za pravu morsku…

.

Slušalice koje se same pune i večno traju

Američki konglomerat "3M" planira da lansira na sajmu elektronike "CES 2024" prve samopunjive slušalice na svetu koje ekološki pretvaraju spoljašnju…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo