...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

TikTok: Mislili smo da tu zavisnost nikada nećemo imati

21.03.2023.

Od višesatnih filmova, preko YouTube videa od pola sata, do nekoliko sekundi TikToka – sadržaj na internetu postaje sve kraći. Informacije se brzo i lako prenose, te korisnici gube strpljenje za bilo šta što zahteva više koncentracije. Postavlja se pitanje kakve posledice takvog "ubrzanog kozumiranja" sadržaja mladi već osećaju, ali i šta čeka buduće generacije.

.

Poslednjih godina na internetu vlada trend brzih i kratkih vesti, informacija i videa. Kako bi opstali, kreatori sadržaja prilagođavaju se potrebama svojih korisnika. Ipak, kada naviknemo na lako dostupne poruke, ponestane nam strpljenja za one koje to nisu. Studentkinja Katarina Ivanišević primetila je da joj aktivno korišćenje društvenih mreža otežava svakodnevne aktivnosti.

"Shvatila sam da je problem kada sam počela da izbegavam da idem sa ljudima napolje, prosto, samo se ne pojavim zato što me mrzi da ih slušam kako sporo pričaju. Ako su priče duge, ja ne mogu da ispratim šta pričaju", priča Katarina.

tiktok jpg

Konzumiranjem brzog i kratkog sadržaja, mi pokazujemo svom mozgu da više ne mora da se trudi da analizira informacije, smatra psihološkinja Selena Radivojević.

"Prekovremeno korišćenje telefona i društvenih mreža može negativno da utiče na koncentraciju. Mi navikavamo naš mozak na to da dolazi do velikog broja informacija u jako kratkom vremenskom periodu, što dovodi do toga da mi zapravo ne vežbamo svoj fokus i koncentraciju. Sve nam je lako dostupno, što naravno ima svoje negativne posledice“, kaže Selena.

Iako su mnogi svesni ovog problema, malo ko je spreman da se odrekne društvenih mreža.

"Shvatila sam kod sebe da mi je jako opala koncentracija, pažnja, da nemam strpljenja ni za šta, non stop imam potrebu da proveravam telefon iako mi ništa nije stiglo."

"Nisam u stanju da se koncentrišem ne samo na učenje, nego na svakodnevne stvari."

"Ne mogu da pogledam film, zato što sam se toliko navikao na taj brzi TikTok sadržaj da sam morao da ga obrišem pre mesec dana i sad sam na detoksu."

tiktok png

Katarina svoj problem sa pažnjom rešava razgovarajući sa stručnim licem, ali i menjanjem svakodnevnih navika.

"Počela sam da idem i na terapije kod psihologa, zato što sam shvatila koliko je moja pažnja u stvari loša. Ne samo da ne mogu da pročitam knjigu, ja ne mogu da odgledam film od početka do kraja, seriju... I na samom kraju, ne mogu da pratim nastavu što mi stvara najveći problem. Sve je to zbog TikToka, nijedna društvena mreža nije toliko uticala na mene kao ova. Evo, ja sam sad na odvikavanju od telefona, to jest od društvenih mreža. To je stvarno zavisnost koju sam mislila da nikad neću imati", zaključuje Katarina.

Nove platforme aktivno se plasiraju, a na publici je da odluči hoće li se tome prepustiti. Internet sadržaj može biti veoma koristan ako se konzumira na pravi način. Ukoliko prelistavate Tviter radi informisanja, a onda izađete na kafu sa društvom – na dobrom ste putu ka zdravom balansu.

O ovoj temi pričali smo u novom izdanju emisije Pop up:

J. Šipić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Druga strana društvenih mreža: edukativni sadržaji za mlade

U poslednje vreme sve više kreatora se odlučuje da na društvene mreže plasira edukativan sadržaj, koga, sada već poslovično manjka.…

.

Novi trendovi i stari patrijarhat na mrežama

Na društvenim mrežama su u poslednje vreme sve popularniji sadržaji koji u pozitivnom svetlu pričaju o tradicionalnim rodnim ulogama i…

.

Kako je hrana osvojila društvene mreže?

Hrana je jednostavno deo svakodnevice. Bilo da sam spremaš nešto, naručuješ dostavu, jedeš u menzi... Samim tim je i priodno…

.

Influenseri moraju biti svesni uticaja koji imaju na mlade

Gošća u prazničnom intervjuu Oradija bila je Ana-Marija Bagdal, na TikToku poznata kao Veseli Plamičak. Ana-Marija je pažnju privukla pre…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo