...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Šetnja kroz čuveni Abbey Road

02.11.2015.

Inside Abbey Road je sajt koji je google napravio u saradnji sa čuvenim Abbey Road Studios i verovatno će najinteresantniji biti onima koji obožavaju muziku i često zamišljaju te drevne prostorije u kojima su nastali neki od najznačajnijih albuma u muzičkoj istoriji.

.

Kada se upale svetla na sajtu insideabbyroad.withgoogle.com, možete samo da se naježite. Cilj Googla i samog studija bio je da omogući ljudima širom sveta da koračaju stopama muzičkih legendi i da konačno dobiju priliku da uđu u čuveni londonski studio kao nikada do sada. U ovom studiju snimali su The Beatles, Pink Floyd, Adele, Kanye West i mnogi drugi. Studio 1 je dovoljne veličine da u njega može da se smesti ceo simfonijski orkestar, pa je pogodan za snimanje i klasične muzike, a neke od najpoznatijih filmskih tema za filmove poput Star Wars i Harry Potter snimljene su upravo tu!

abbeyroadshott

Na momenat se može dobiti utisak da se radi o još jednom interaktivnom web sajtu koji ne nudi bog zna kakav ugođaj, ali ne! Inside Abby Road je toliko dobro osmišljen i kvalitetno uradjen da će ljubitelji muzike ostati na njemu satima.

Kada jednom uđete, možete detaljno istražiti i lunjati kroz sva tri studija za snimanje, kao i kroz kontrolnu sobu. Naići ćete na mnoštvo tekstualnih informacija, tu su fotografije, video snimci, kao i muzika koja pokriva decenije i razne muzičke žanrove. Delovi studija sadrže loopovane snimke, tako da imate utisak da se ljudi po njemu kreću i obavljaju svakodnevne poslove oko mikrofona i opreme, a možete čak i isprobati nešto od toga u interaktivnim odeljcima.

abbeyroadshottt

Sajt je sastavljen od panorama fotki, a svaka je kombinacija šest HDR fotografija. Iskorišćeno je oko 1.000 takvih, gde svaka teži oko 110 megapiksela. Da bi unutrašnjost studija bila pristupačna svima, postoji pet nivoa kvaliteta, a sajt se automatski podesi na onaj koji odgovara perfomansama vašeg kompjutera.

Audio je svakako najuzbudljiviji deo priče, a za njega je korištena posebna Web Audio tehnologija, kojom  je zvuk pozicioniran u 3D prostoru i sjajno je ako se sve radi sa dobrim slušalicama na ušima.

Fenomenalna igračka... još fenomenalniji studio, a najfenomenalniji osećaj je da gledaš u deo istorije.

M.L.

Možda te još zanima:

.

"Drumska kafana" se ponovo otvara

Holivudski producenti ozbiljno razmišljaju o nastavku kultnog akcionog filma iz osamdesetih "Drumska kafana", piše Slash film.

.

"Moderna vremena" najavljuju debi album Nove

Novosadski bend NOVA objavio je spot za pesmu "Moderna vremena" kojim najavljuje istoimeni debi album sa 11 pesama.

.

Muzika će uvek biti moj život

Dragan Alimpijević Pik je muzičar, kompozitor i tekstopisac, inženjer zvuka i muzički producent. Iako to mnogi pokušavaju, spojiti ova tri…

.

I život u mraku može biti lep

Zrenjaninac Slavoljub Epifanić pre tri godine je sa prijateljem uspeo auto-stopom da stigne čak do Amsterdama, a ceo put ovekovečen…

.

Novine u Pokemon Go igrici

Kada biste pitali ljude šta su radili ovog leta, verujemo da bi bar polovina odgovorila da su jurili Pokemone po…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo