...
TRENUTNO12:00 - 13:00Rodnopravnost

Lifestyle / Tehnologija

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

20.02.2024.

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, Neuralink, u potpunosti se oporavio i može da upravlja računarskim mišem uz pomoć misli, rekao je američki osnivač startapa.

.

"Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio, uz neurološke učinke kojih smo svesni. Pacijent može da pomera miš po ekranu samo uz pomoć svojih misli", objavio je Mask na platformi društvenih medija X. Kazao je da u Neuralinku sada nastoje da postignu da pacijent mišem napravi što više klikova. Iz kompanije nisu odmah odgovorili na Rojtersov upit za dodatne pojedinosti.

Kompanija je u januaru ugradila implant u mozak svog prvog ljudskog pacijenta, nakon što je u julu dobila odobrenje za to. Implant kompanije Neuralink osmišljen je da bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom. U maju je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima.

Implantat čine 1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle. Neuralink je za kliničko ispitivanje tražio pacijente s tetraplegijom – paralizom u nogama i rukama. Kada ljudi počnu da se kreću, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale, što bi trebalo da bude dovoljno da se, na primer, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računaru. Čak i u slučaju uspešnih operacija mogu da prođu meseci dok pacijent nauči da upravlja računarom svojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina. Istraživanje ovakvih veza mozga i računara traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Mask ima velike planove kada je Neuralink posredi. Kazao je da želi da omogući da se uz pomoć brzih hirurških ugradnji implantata počnu lečiti stanja poput gojaznosti, autizma, depresije i šizofrenije.

Izvor:www.seebiz.eu

Možda te još zanima:

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Neuralink otvorio prijave za testiranje na ljudima

Neuralink, kompanija Ilona Maska, koja se bavi eksperimentalnim testovima i istraživanjima između mozga i računara, konačno je otvorila prijavu za svoje…

.

Posle svinja i majmuni igraju video igre mislima!

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu kontroverznog biznismena Ilona Maska, je ugradila čip u mozak jednog majmuna, kako bi mogao da igra video…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 Rodnopravnost
  • 13:00 Šta se kuva?
  • 14:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo