...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Neuralink otvorio prijave za testiranje na ljudima

27.09.2023.

Neuralink, kompanija Ilona Maska, koja se bavi eksperimentalnim testovima i istraživanjima između mozga i računara, konačno je otvorila prijavu za svoje prvo istraživanje na ljudima. 

.

Brain-Computer Interface (BCI) je tehnologija koja uspostavlja direktnu vezu između ljudskog mozga i računara. Mask je prošle godine u decembru najavio početak ispitivanja za šest meseci. Pre samo mesec dana, rivalska kompanija Synchron se pojavila na tržištu.

Prema objavi kompanije Neuralink, PRIME studija "ima za cilj da proceni sigurnost implanta (N1) i robotskog hirurga (R1). Potrebno je oceniti početnu funkcionalnost BCI-a koji omogućuje osobama sa paralizom da kontrolišu spoljne uređaje svojim mislima".

Stoga se ova studija odnosni "na osobe koje imaju kvadriplegiju zbog povrede vratne kičme ili lateralne amiotrofičke skleroze (ALS)". Takođe, Mask je sugerisao da će BCI imati šire i revolucionarne primene izvan medicinske sfere, u oblastima kao što su obrazovanje, virtualna stvarnost i upravljanje tehnologijom putem moždanih aktivnosti.

BCI uređaji funkcionišu kao most između ljudskog uma i mašina, pretvarajući analogni električni signal našeg mozga u digitalne signale koje mašine razumeju. N1 sistem Neuralinka koristi visokofrekventni Utah niz sondi tankih kao vlasi, koje se za razliku od Stentroda kompanije Synchron, moraju instalirati putem robotske hirurške operacije. Tu operaciju izvodi Neuralink-ov R1 robot.

Neuralink radi na N1 sistemu od 2017. godine i jedna je od prvih kompanija u industriji koja je javno počela da razvija komercijalni BCI. Međutim, prošle godine kompanija je bila opravdano optužena da je izazvala nepotrebno patnju i smrt desetina životinja koje su služile za testiranje. To je zatim dovelo do istraživanja od strane USDA zbog optužbi za zlostavljanje životinja.

Nakon toga je FDA odbila zahtev Neuralinka za ubrzano ispitivanje na ljudima. PRIME studija se sprovodi pod okriljem dozvole za istraživački uređaj (IDE), koju je FDA dodelila Neuralinku u maju ove godine.

Izvor:www.pcpress.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant upravlja mišem pomoću misli

Prvi čovek kojem je ugrađen moždani implant kompanije za medicinsku tehnologiju Ilona Maska, Neuralink, u potpunosti se oporavio i može…

.

Ilon Mask počeo čipovanje ljudi

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te…

.

Posle svinja i majmuni igraju video igre mislima!

Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu kontroverznog biznismena Ilona Maska, je ugradila čip u mozak jednog majmuna, kako bi mogao da igra video…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo