...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Lifestyle / Tehnologija

Profesor oborio polovinu apsolvenata jer je ChatGPT lažno utvrdio da im je pisao radove

18.05.2023.

Profesor na teksaškom Poljoprivrednom i mašinskom univerzitetu oborio je polovinu svojih apsolvenata, nakon što je uz pomoć ChatGPT-a utvrdio da im je radove napisala veštačka inteligencija. Jedini problem u celoj priči jeste što ChatGPT nije dizajniran da proverava sadržaj koji je pisao četbot.

.

U jednom od bezbroj primera pogrešnog korišćenja četbotova i nepoznavanja njihovih mogućnosti, profesor dr Džared Mam optužio je više od polovine studenata završne godine za varanje, zbog čega je teksaški univerzitet isprva čak odložio izdavanje diploma.

Mam je poslao svojim studentima imejl u kom ih je obavestio da će većina apsolvenata dobiti nula poena na svojim zadacima jer je njihova prethodna dva zadatka „provukao“ kroz ChatGPT, a program veštačke inteligencije utvrdio je da je on napisao te radove.

„Kopirao sam vaše odgovore u ChatGPT i program mi je rekao da li je generisao taj sadržaj“, naveo je Mam.

Kada su mu studenti prišli ističući da nisu varali, već da su oni zaista pisali radove i priložili vremenski označene „gugl dok“ fajlove (pre nego što se ChatGPT pojavio u širokoj upotrebi) profesor im je odgovorio: „Ne ocenjujem sr*nje veštačke inteligencije.“

Rezultat je da je većini apsolvenata, koji su već diplomirali, univerzitet stopirao izdavanje zvaničnih diploma. Mam im je ponudio da ponovo urade poslednja dva kolokvijuma ako žele da izbegnu negativnu ocenu.

Međutim, ChatGPT nije osmišljen da proverava i identifikuje sadržaj koji je generisala veštačka inteligencija, uključujući i sadržaj koji je sam generisao. Postoje specijalizovani programi za to, poput Winston AI Content at Scale, koji su specifično namenjeni tome.

To priznaje i kompanija OpenAI koja je napravila ChatGPT. Program takođe može da se navede, uz malo „podstreka“, da iznese potpuno lažne tvrdnje, pa čak i da fabrikuje primarni izvor informacije, navodi Vašington post.

Profesor Mam, koji predaje poljoprivredu i prirodne resurse, nije se odazvao na pozive medija. Teksaški univerzitet rekao je da istražuje slučaj.

„Nijedan student nije oboren ili mu je uskraćeno diplomiranje zbog ovoga. Profesor radi sa studentima kako bi odredio da li je veštačka inteligencija korišćena u pisanju zadataka“, poručili su iz ustanove.

Izdavanje diploma, međutim, za sada će biti odloženo dok se pojedinačne istrage ne okončaju.


izvor RTS

Možda te još zanima:

.

Električni automobili postaju ogroman problem

Električni automobili postaju ogroman problem u zemlji koja je bila među prvima na evropskom tlu kada su električna vozila u…

.

U potrazi za smehom

U 13 godina stand up karijere Jelena Radanović se naslušala našeg smeha. 

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo