.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Lifestyle / Tehnologija

Kineska policija identifikuje građane po hodu

08.11.2018.

Kineske vlasti počele su da primenjuju novi alat za nadzor i identifikovanje ljudi: softver za prepoznavanje jedinstvenog oblika tela i načina hoda svakog čoveka, čak i kada su im lica skrivena od kamera.

.

Već u upotrebi policije na ulicama Pekinga i Šangaja, sistem za "prepoznavanje hoda" je deo akcije u Kini za razvoj veštačke inteligencije i nadzor na osnovu praćenja podataka. Iako ovo predstavlja veliki korak napred u razvoju tehnologije, softver izaziva zabrinutost zbog svrhe njegovog korišćenja. 

Softver iz video-snimka analizira siluetu osobe i njene pokrete da bi napravio jedinstven model načina na koji hoda ta osoba. Sistem, međutim, još nije u stanju da ljude identifikuje odmah, u "realnom vremenu". Korisnici moraju da najpre unesu video u program kojem treba desetak minuta da analizira jedan sat videa. Program ne zahteva posebne kamere, već može da koristiti snimke običnih kamera za nadzor da bi analizirao hod. 

Međutim, zapadni mediji tvrde da će Kina ovu tehnologiju iskoristiti u neke druge svrhe, kao što je recimo, kontrolisanje građana, bez obzira da li se radi o kriminalcima ili disidentima. U ovom trenutku nije poznato da li je nova tehnologija prepoznavanja kretanja korišćena (i ako nije, da li će biti implementirana) u tim oblastima.

.
Pored redovnih fotografija koje mogu da stoje na našem Instagram profilu, uveliko postoje i storiji koji relativno brzo, odnosno…
.
Kao što je i najavljeno nešto ranije, Facebook Messenger svojim korisnicima omogućio je unsend opciju.
.
Kompaniji Apple nedavno je odobren patent koji sprečava pogrešno nošenje slušalica.
Program
Kalendar događaja
Novembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
Anketa

Koliko institucije u Srbiji rade u interesu građana?