...
TRENUTNO12:30 - 12:45Album nedelje

Lifestyle / Tehnologija

Facebook može da predvidi rizik od zavisnosti od alkohola

03.06.2022.

Istraživanje sa Državnog univerziteta Severne Karoline i Univerziteta u Ohaju otkriva da je objavljivanje o upotrebi alkohola na sajtovima društvenih medija zapravo jači prediktor problema sa alkoholom nego konzumiranje pića.

.

Ovaj rad naglašava centralnu ulogu koju sajtovi društvenih mreža igraju u pomaganju studentima da koordiniraju, prijave i olakšaju svoja iskustva sa pićem. Studija takođe ukazuje da se studenti koji su u riziku od problema sa pićem mogu identifikovati putem tih sajtova. Projekat je započet pitanjem: šta tera studente da piju i objavljuju o alkoholu na društvenim mrežama. Da bi odgovorili na to pitanje, istraživači su sproveli onlajn anketu među 364 studenta osnovnih studija na univerzitetu srednjeg zapada. Svi studenti su imali više od 18 godina, prijavili su da su konzumirali najmanje jedno alkoholno piće u poslednjih mesec dana i da su imali aktivan Facebook, Twitter ili Instagram nalog.

Tim je otkrio da je objavljivanje o upotrebi alkohola na društvenim medijima zapravo jači prediktor problema sa alkoholom nego što je to bila sama upotreba alkohola. Drugim rečima, piće je bilo manje povezano sa problemima sa alkoholom nego objavljivanje o upotrebi alkohola, iako je jasno da su studenti sa problemima sa alkoholom pili alkohol. To može biti zato što objave o upotrebi alkohola jačaju veze studenata sa kulturom pijenja, što podstiče više pijenja, što bi moglo dovesti do problema, kažu istraživači. Ovi nalazi mogu pomoći kreatorima politike u razvoju intervencija za ciljanje najugroženije populacije, posebno studenata sa jakim alkoholnim identitetom, a društveni mediji mogu pomoći u njihovoj identifikaciji. Rad je objavljen u časopisu Journal of Health Communication.

 

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Smanjuje se upotreba TikToka

TikTok je prošle godine bio na prvom mestu kada je u pitanju broj preuzimanja, ali nije bio prva i po…

.

48.000 kompanija dalo Facebooku podatke o jednoj osobi

Facebook dobija podatke o korisnicima od velikog broja različitih kompanija, a nova studija koju je sproveo Consumer Reports daje bolji…

.

Uvode se ograničenja za Facebook i Instagram

Kompanija Meta najavila je primenu novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu, kako bi promovisala "bezbednu…

.

Ove aplikacije su najgora noćna mora za bateriju telefona

Aplikacije društvenih mreža, striming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

.

Ovo su najpopularnije aplikacije za dopisivanje u 2023. godini

Spisak najpopularnijih globalnih mobilnih aplikacija za slanje poruka, zasnovan na broju mesečno aktivnih korisnika, ažuriran je za 2023. godinu.

  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo