...
TRENUTNO15:40 - 16:00O tome se priča

Lifestyle / Tehnologija

Cukerberg predstavio Džarvisa

22.12.2016.

Vlasnik kompanije Facebook Mark Cukerberg je u jednom od svojih čestih live nastupa na toj mreži predstavio svoj novi izum. U pitanju je Jarvis (Džarvis), veštačka inteligencija ili kućni pomoćnik, na čijem je kodiranju Cukerberg proveo više od godinu dana i koji je kreirao po uzoru na kompjuterski sistem iz filmova o Ironmenu.

.

Jarvis je sistem sa kojim korisnik može da komunicira glasom, putem telefona i računara, a može da kontroliše rasvetu, temperaturu, uređaje, muziku i bezbednost u kući. Sistem ima sposobnost da uči, odnosno pamti šta "gazda" voli i koje su mu navike, može da pamti nove reči i koncepte, pa čak i da zabavlja Cukerbergovu ćerku Maks.

Sistem je zasnovan na nekoliko tehnika, uključujući i obradu jezika, prepoznavanje govora i lica, učenje s razumevanjem, a pisan je u Python-u, PHP i Objective C programskim jezicima.

Iako ne planira da sistem učini komercijalnim, Cukerberg je napravio Jarvis aplikaciju za iOS, a planira da je prilagodi i Androidu.

"Razmišljao sam da kod učinim otvorenim, ali je trenutno suviše vezan za moj privatan dom. Vremenom bi bilo interesantno da pronađem način da ga učinim dostupnim svetu", rekao je Cukerberg tokom live emitovanja direkno iz njegovog doma.

Osim toga, uspeo je da ubedi Morgana Frimena da pozajmi glas njegovom asistentu. Kako je objasnio, trebalo je da to bude Arnold Švarceneger, ali je zvučao suviše "strašno".

Video ovog live emitovanja još uvek možete da pogledate na Facebook stranici Marka Cukerberga, a postoje još dodatna dva, u kojima njegova žena Prisila iznosi svoja zapažanja vezana za Jarvis, kao i zabavan Jarvisov odgovor na sve što se dešava i to upravo glasom Morgana Freemena.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Cukerbergove radionice o tehnologiji

Zašto šef kompanije koja je više puta kršila zakone i delila podatke svojih korisnika ne može da organizuje radionice o…

.

Pokrivajte web kameru

O radio se i ranije bavio temom bezbednosti na internetu, a taj tekst možete pročitati na našem sajtu. Sada ponovo…

.

Uskoro opcija "Dislike" na Facebooku

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg najavio je uvođenje dislike opcije jer kako kaže ljudi godinama pitaju kada će se to desiti…

.

Važno je ko je šta rekao

Društvene mreže olakšavaju nalaženje uzora i stupanje u kontakt sa njima. Dok je pre samo deset godina bilo nezamislivo da…

.

Srcream Into The Void

Slobodne se izvrištite

.

Instagram Reels kao konkurenciju TikToku

Tik Toku izgleda ozbiljno otkucava vreme slave

  • 14:00 Bluegrass
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča
  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo