...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Cukerberg predstavio Džarvisa

22.12.2016.

Vlasnik kompanije Facebook Mark Cukerberg je u jednom od svojih čestih live nastupa na toj mreži predstavio svoj novi izum. U pitanju je Jarvis (Džarvis), veštačka inteligencija ili kućni pomoćnik, na čijem je kodiranju Cukerberg proveo više od godinu dana i koji je kreirao po uzoru na kompjuterski sistem iz filmova o Ironmenu.

.

Jarvis je sistem sa kojim korisnik može da komunicira glasom, putem telefona i računara, a može da kontroliše rasvetu, temperaturu, uređaje, muziku i bezbednost u kući. Sistem ima sposobnost da uči, odnosno pamti šta "gazda" voli i koje su mu navike, može da pamti nove reči i koncepte, pa čak i da zabavlja Cukerbergovu ćerku Maks.

Sistem je zasnovan na nekoliko tehnika, uključujući i obradu jezika, prepoznavanje govora i lica, učenje s razumevanjem, a pisan je u Python-u, PHP i Objective C programskim jezicima.

Iako ne planira da sistem učini komercijalnim, Cukerberg je napravio Jarvis aplikaciju za iOS, a planira da je prilagodi i Androidu.

"Razmišljao sam da kod učinim otvorenim, ali je trenutno suviše vezan za moj privatan dom. Vremenom bi bilo interesantno da pronađem način da ga učinim dostupnim svetu", rekao je Cukerberg tokom live emitovanja direkno iz njegovog doma.

Osim toga, uspeo je da ubedi Morgana Frimena da pozajmi glas njegovom asistentu. Kako je objasnio, trebalo je da to bude Arnold Švarceneger, ali je zvučao suviše "strašno".

Video ovog live emitovanja još uvek možete da pogledate na Facebook stranici Marka Cukerberga, a postoje još dodatna dva, u kojima njegova žena Prisila iznosi svoja zapažanja vezana za Jarvis, kao i zabavan Jarvisov odgovor na sve što se dešava i to upravo glasom Morgana Freemena.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Tehnologija budućnosti, ali ne i sadašnjosti

Iako tehnološke kompanije ulažu milijarde u samu tehnologiju, izgleda da će proći još dosta godina dok je korisnici prihvate i…

.

Poražavajući rezultati Mete na tržištu virtuelne realnosti

Tokom ove godine prodaja VR uređaja je u padu u odnosu na 2020. godinu, dok bi sledeće godine Meta trebalo…

.

Fejsbukove deonice skočile na rekordne brojke

Vrednost deonica kompanije Fejsbuk je skočila na rekordne brojke, nakon što je taj medijski gigant objavio rezultate koji su bolji…

.

Cukerbergove radionice o tehnologiji

Zašto šef kompanije koja je više puta kršila zakone i delila podatke svojih korisnika ne može da organizuje radionice o…

.

Pokrivajte web kameru

O radio se i ranije bavio temom bezbednosti na internetu, a taj tekst možete pročitati na našem sajtu. Sada ponovo…

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo