.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Tehnologija

Cukerberg predstavio Džarvisa

22.12.2016.

Vlasnik kompanije Facebook Mark Cukerberg je u jednom od svojih čestih live nastupa na toj mreži predstavio svoj novi izum. U pitanju je Jarvis (Džarvis), veštačka inteligencija ili kućni pomoćnik, na čijem je kodiranju Cukerberg proveo više od godinu dana i koji je kreirao po uzoru na kompjuterski sistem iz filmova o Ironmenu.

.

Jarvis je sistem sa kojim korisnik može da komunicira glasom, putem telefona i računara, a može da kontroliše rasvetu, temperaturu, uređaje, muziku i bezbednost u kući. Sistem ima sposobnost da uči, odnosno pamti šta "gazda" voli i koje su mu navike, može da pamti nove reči i koncepte, pa čak i da zabavlja Cukerbergovu ćerku Maks.

Sistem je zasnovan na nekoliko tehnika, uključujući i obradu jezika, prepoznavanje govora i lica, učenje s razumevanjem, a pisan je u Python-u, PHP i Objective C programskim jezicima.

Iako ne planira da sistem učini komercijalnim, Cukerberg je napravio Jarvis aplikaciju za iOS, a planira da je prilagodi i Androidu.

"Razmišljao sam da kod učinim otvorenim, ali je trenutno suviše vezan za moj privatan dom. Vremenom bi bilo interesantno da pronađem način da ga učinim dostupnim svetu", rekao je Cukerberg tokom live emitovanja direkno iz njegovog doma.

Osim toga, uspeo je da ubedi Morgana Frimena da pozajmi glas njegovom asistentu. Kako je objasnio, trebalo je da to bude Arnold Švarceneger, ali je zvučao suviše "strašno".

Video ovog live emitovanja još uvek možete da pogledate na Facebook stranici Marka Cukerberga, a postoje još dodatna dva, u kojima njegova žena Prisila iznosi svoja zapažanja vezana za Jarvis, kao i zabavan Jarvisov odgovor na sve što se dešava i to upravo glasom Morgana Freemena.

M.L.

.
Daisy je robot kompanije Apple, konstruisan za recikliranje starijih iPhone uređaja, a kako bi se dragoceni materijali ponovo vratili…
.
Kolika je moć striming platformi i sadržaja za gledanje na zahtev (video on demand) pokazuje i lansiranje nove platforme kompanije…
.
Google eksperimentiše sa postavljanjem "bedževa" na stranice koje se sporo učitavaju u Chrome-u. To znači da bi u budućnosti,…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?